Βιολογική κηπουρική: Τροφή για τη ψυχή μας

Ευζωία

13 Απριλίου 2020

Biologiki Kipouriki

Η Ικανοποίηση της Βιολογικής Κηπουρικής

 

Σε όλους μας αρέσει να ασχολούμαστε με τη φύση. Στους περισσότερους από εμάς τουλάχιστον! Υπάρχει κάτι χαλαρωτικό, καταπραϋντικό, στο να βάζεις τα χέρια σου στο χώμα. Υπάρχει κάτι θεϊκό στη φύτευση ενός σπόρου, στην προσεκτική φροντίδα του, στο να το βλέπεις να μεταμορφώνεται σε ενα όμορφο λουλούδι, δέντρο, θάμνο ή λαχανικό. Συμμετέχεις στο δώρο του Θεού, τη δημιουργία. Η βιολογική κηπουρική προσφέρει συναισθηματική ικανοποίηση και χαρά, αφού βοηθάς στην άνθιση της ομορφιάς από το χώμα, το νερό και τους σπόρους.

 

Γιατί βιολογικά;

 

Όταν κηπεύεις χωρίς επιβλαβείς χημικές ουσίες, ξέρεις ότι αυτό που παράγεις συμβάλλει στη προστασία του περιβάλλοντος, όχι στην εξάντλησή του. Εάν μεγαλώνεις τρόφιμα, ξέρεις ότι είναι υγιεινά και χωρίς επιβλαβείς χημικές ουσίες ψεκασμένες πάνω ή μέσα τους. Αυτή η εμπειρία κάνει τη βιολογική κηπουρική πιο ικανοποιητική. Αν δεν είσαι ήδη βιολογική κηπουρός, σε ενθαρρύνω να το δοκιμάσεις.

 

Το άγχος γεμίζει τις ζωές μας, όλα είναι γρήγορα – όλα πρέπει να γίνουν τώρα, τώρα, τώρα! Ο χρόνος που ερχόμαστε σε επαφή με τη φύση, που επιβραδύνουμε,συμβάλλει στην ανανέωση του πνεύματος. Τροφοδοτεί την ψυχή. Η βιολογική κηπουρική μπορεί να χρειάζεται περισσότερη δουλειά, η οποία όμως έχει το πρόσθετο όφελος της άσκησης του σώματος καθώς και του πνεύματος μας. Τα φυτά αναπνέουν διοξείδιο του άνθρακα και εκπνέουν το οξυγόνο, εμπλουτίζοντας εμάς και τη γη μας.

 

Εκπληκτικές πηγές χαράς

 

Η βιολογική κηπουρική μπορεί να λάβει χώρα στην αυλή σου, στο διαμέρισμα σου ή ακόμη  και σε πιο περιορισμένους χώρους. Είναι ένα χόμπι, τα πλεονεκτήματα του οποίου μπορείς να απολαύσεις όλο τον χρόνο. Μπορείς να το απολαύσεις μαζί με τα παιδιά σου ή τα εγγόνια σου, να μοιραστείτε το θαύμα της φύσης, των κύκλων ανάπτυξης, βλέποντας ένα μικροσκοπικό σπόρο λουλουδιών να μετατρέπεται σε ένα όμορφο λουλούδι. Ή μπορείτε να μοιραστείτε το θαυμασμό για έναν μικροσκοπικό σπόρο τομάτας που μεγαλώνει σε ένα τεράστιο πράσινο δάσος γεμάτο με νόστιμες κατακόκκινες ντομάτες.

 

Απόλαυσε την ομορφιά που δημιουργείς

 

Ότι και αν επιλέξεις να φυτέψεις τελικά- βγες έξω, πιάσε στα χέρια σου το χώμα, πάρε μια βαθιά αναπνοή και μύρισε τον αέρα γύρω σου. Εστίασε σε ένα δέντρο, ένα λουλούδι. Κοίταξε. Δες τι θα συμβεί καθώς εστιάζεις. Αυτό το φυτό ή δέντρο θα σου δώσει πίσω ακόμη πιο έντονα χρώματα! Δεν παίρνουμε αρκετό χρόνο για να δούμε πραγματικά την ομορφιά γύρω μας. Πάρε το χρόνο να τροφοδοτήσεις την ψυχή σου και το πνεύμα σου. Πάρε ενεργό ρόλο στη φυσική ομορφιά γύρω σου και σε αυτό που μπορείς να δημιοργήσεις. Δεν θα το μετανιώσεις!

 

Πηγή: PrimeWomen


Χριστίνα Πεδουλάκη

Προτεινόμενα άρθρα για εσάς