eSports η νέα μορφή δημιουργικής απασχόλησης στο σπίτι εν μέσω Covid-19

Ευζωία

12 Απριλίου 2020

Esports

Τον τελευταίο καιρό και εν μέσω Covid-19 γίνεται μεγάλη συζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο για τα eSports, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια που παίζονται στο διαδίκτυο κυρίως από τους νέους και αποτελούν μια τεράστια βιομηχανία με έσοδα που έφτασαν μόνο το 2019 το 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

 

Φαίνεται μάλιστα, ότι είναι μια εξαιρετική δραστηριότητα εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, δεδομένου ότι ο κάθε συμμετέχοντας μπορεί να παίζει ή να παρακολουθεί μόνος από το σπίτι του, τηρώντας έτσι τις πρόσφατες οδηγίες της Ελληνικής πολιτείας, προστατεύοντας τον εαυτό του και τους συνανθρώπους του και αξιοποιώντας δημιουργικά τον χρόνο του, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν μέσον ψυχαγωγίας.

 

Επιπλέον, έχουν αναγνωριστεί οι θεραπευτικές εφαρμογές πολλών ηλεκτρονικών παιχνιδιών για άτομα με αναπηρία καθώς συμβάλλουν στη διασκέδαση, στη χαλάρωση, στην κοινωνικοποίηση, στην αναγνωρισιμότητα και στην αποδοχή τους.

 

Τι είναι τα e- sports

 

Τα Electronic sports ή εν συντομία eSports είναι μια ορολογία που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα τουρνουά που δημιουργούνται ανάμεσα σε γνωστά ανταγωνιστικά παιχνίδια (competitive games) στα οποία συμμετέχουν ταυτόχρονα πολλά άτομα και είναι μεμονωμένα ή αυτά που διεξάγονται από μεγάλες διοργανώσεις παγκόσμιας ή και τοπικής εμβέλειας.

 

Η εξέλιξη των eSports είναι τόσο ταχεία που αναμένεται να αναγνωριστούν και επίσημα ως άθλημα και να ενταχθούν στο πρόγραμμα μελλοντικών Ολυμπιακών Αγώνων καθώς πληρούν τις προϋποθέσεις.

 

Σε αυτές, εντάσσονται το στοιχείο του παιχνιδιού και του ανταγωνισμού, η ύπαρξη κανονισμών, η εντατική προπόνηση και καθοδήγηση, η παρουσία θεατών στους αγώνες, η ανάπτυξη κινητικών και γνωστικών ικανοτήτων των παικτών, όπως η αντοχή, η ταχύτητα, η επιμονή, η αντίληψη, η συγκέντρωση, η γρήγορη λήψη αποφάσεων και η παρουσία άγχους πριν και κατά τη διάρκεια των αγώνων.

 

Όμως πολλά είναι τα ερωτήματα που εγείρονται αναφορικά με το περιεχόμενό των esports, την αξία τους εμπορική και ουσιαστική, καθώς και για το αν είναι πραγματικά σπορ ή όχι καθώς πολλοί υποστηρίζουν ότι δεν αποτελούν μια εξ’ ολοκλήρου ανθρώπινη δραστηριότητα, αλλά εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την τεχνολογία, η οποία ενδεχομένως παρεμβαίνει στις διαδικασίες του αγώνα.

 

Υπάρχουν δύο διεθνείς φορείς που υποστηρίζουν τα eSports, the International e-Sports Federation (IeSf) που αριθμεί 46 μέλη εθνικών eSports ομοσπονδιών και η World eSports Association (WESA) που ιδρύθηκε το 2016 από την Electronic Sports League (ESL) που είναι οργανωτής και η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής eSports παγκοσμίως και οκτώ ακόμη αντίστοιχες οργανώσεις.

 

Μεγάλη συμμετοχή και στην Ελλάδα

 

Τα eSports αποτελούν ένα φαινόμενο που αναπτύχθηκε ραγδαία τις δύο τελευταίες δεκαετίες παγκοσμίως τα οποία παρακολουθούν και συμμετέχουν πάνω από 453 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο γεγονός που αυξάνει τα έσοδα τους κατά +26,7% ετησίως.

 

Σύμφωνα με τις τελευταίες καταγραφές, η Ελλάδα ακολουθεί αυτές τις εξελίξεις, χωρίς όμως να έχει πρωτοστατήσει σε αυτές, καθώς δεν υπάρχει στην Ελλάδα νομικό πλαίσιο, αλλά ούτε θεσμικοί φορείς που να έχουν τις αρμοδιότητες να υποστηρίξουν και να αναδείξουν τα αθλήματα αυτά.

 

Εκτιμάται ωστόσο, ότι υπάρχουν περίπου 500.000 συμμετέχοντες στα Ελληνικά πρωταθλήματα, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς οι συμμετέχοντες είναι κυρίως έφηβοι και νέοι.

 

Η επιστροφή μετά τον κορωνοιό

 

Το League of Legends Champions Korea (LCK) ανήγγειλε την επανέναρξη του πρωταθλήματος, που είχε ανασταλεί για τρεις εβδομάδες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς θα προχωρήσει σε ηλεκτρονική μορφή για το υπόλοιπο διάστημα της άνοιξης του 2020. Επίσης οι Riot Games ανήγγειλαν την έναρξη των πρωταθλημάτων Europe and North America's premier League of Legends, League of Legends European Championship (LEC) και League of Legends Championship Series (LCS) αποκλειστικά online.

 

Οι αθλητές θα συμμετάσχουν από τις προπονητικές εγκαταστάσεις της περιοχής τους και θα διασφαλιστεί η ακεραιότητα των πρωταθλημάτων με πρόσθετες προφυλάξεις και κάμερες, καθώς για λόγους ασφάλειας δεν θα παρίσταται διαιτητής. Τέλος, το ESL ανακοίνωσε ότι τα επερχόμενα τουρνουά ESL Pro League Season 11 για Counter Strike θα πραγματοποιηθούν στο διαδίκτυο και ότι οι τελικοί θα γίνουν από τα σπίτια ή τους προπονητικούς χώρους των αθλητών στον τόπο κατοικίας τους και όλα αυτά θα γίνουν χωρίς ζωντανό κοινό.

 

Η παγκόσμια κοινότητα των eSports προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες και δίνει κίνητρα για συμμετοχή και παρακολούθηση. Μήπως ήρθε η ώρα να γίνει κάτι ανάλογο και στην Ελλάδα;

 

*Η Κρινάνθη Γδοντέλη είναι Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

 

 


Κρινάνθη Γδοντέλη

Προτεινόμενα άρθρα για εσάς