Κάλυμνος: Αναρρίχηση με θέα το Αιγαίο

Ευζωία

28 Ιουνίου 2020

Discover Kalymnos Anarrixisi 3

Στα Δωδεκάνησα, υπάρχει ένα νησί για τους λάτρεις του αυθεντικού, της περιπέτειας και της αναρρίχησης.


Το νησί των σφουγγαράδων, η Κάλυμνος είναι η ιδανική επιλογή εάν θέλετε να γνωρίσετε τόπους αγνούς και παρθένους, και αν αναζητάτε την απλότητα , τη ηρεμία και τη χαλάρωση σε συνδυασμό με την περιπέτεια. Το νησί είναι παγκοσμίως γνωστός προορισμός για τους λάτρεις της αναρρίχηση και της κατάδυσης που την επισκέπτονται κάθε χρόνο.

 

 

Αυτό το απομακρυσμένο νησί είναι ένας σπάνιος θησαυρός και ένα κομμάτι της αυθεντικής ψυχής της Ελλάδας που πρέπει οπωσδήποτε να ανακαλύψετε. Όπως και η κουζίνα της που έχει τις ρίζες της στη λιτότητα των Δωριέων. Στις διακοπές σας θα δοκιμάσετε «μουούρι» (αρνί γεμιστό με ρύζι), «μιρμιζέλι» (κουλούρα από κριθάρι με λάδι ντομάτα και τυρί) και «φύλλα», ή αλλιώς... ντολμάδες!

Βράχος άγονος και άνυδρος η Κάλυμνος οπότε η μόνη διέξοδος για τους κατοίκους της ήταν πάντα η θάλασσα. Εκείνη, πιο γενναιόδωρη. Θα τους χαρίσει τα πολύτιμα σφουγγάρια της. Οι Καλύμνιοι θα ξεκινήσουν –ευγνώμονες – τη σπογγαλιευτική δραστηριότητα.

 

 

Η έναρξή της χάνεται στα βάθη των αιώνων, το ίδιο και η φήμη των σφουγγαράδων της. Σήμερα οι Καλύμνιοι έχουν έναν από τους μεγαλύτερους αλιευτικούς στόλους στο Αιγαίο και η παραγωγή ανέρχεται στα 30.000 σφουγγάρια ετησίως. Στο νησί θα γνωρίσετε όλα τα εμπορεύσιμα είδη σφουγγαριών, αλλά και τα στάδια που περνούν, πριν καταλήξουν στην αγορά.

 

Διεθνής προορισμός αναρρίχησης

 

 

Μερικές από τις ομορφότερες αναρριχητικές διαδρομές στην Ευρώπη βρίσκονται εδώ και το όνομα της Καλύμνου ακούγεται και πάλι σε όλον τον κόσμο. Τα βράχια στο νησί έχουν άριστη πρόσφυση και η πρόσβαση στα αναρριχητικά πεδία είναι παιχνιδάκι. Έτσι, ο βράχος από κατάρα έγινε ευλογία. Πάνω από 60 πεδία, πάνω από 1300 σηματοδοτημένες και ασφαλισμένες διαδρομές είναι εδώ. Ένας παράδεισος για τολμηρούς στη λεκάνη της Μεσογείου!

 

Στον βυθό της Καλύμνου

 


Διεθνές Καταδυτικό Φεστιβάλ. Ναι! Γίνεται κάθε χρόνο στο νησί αυτό του Αιγαίου. Μαγικές λέξεις, όπως Νέρα, Τέλενδος, Πλάτη και Ψέριμος, θα σας μείνουν χαραγμένες στο μυαλό, καθώς θα βουτάτε στα βαθιά. Η βυθισμένη αρχαία πολιτεία πάντως βρίσκεται κρυμμένη στον θαλάσσιο δίαυλο Μυρτιές-Τέλενδος.

 

Το φιορδ των «Εσπερίδων»

 

 

Ίσως το ομορφότερο φιορδ στην Ελλάδα. Ο βαθύς και υπέροχος κόσμος του, αιώνες τώρα, σαγηνεύει τους επισκέπτες. Η κοιλάδα, κεντημένη με το πράσινο από τις μανταρινιές και της πορτοκαλιές, κατηφορίζει ως τη θάλασσα, για να συναντήσει το Αιγαίο. Εκεί, κατοικούσαν άνθρωποι ήδη από τη νεολιθική εποχή . Τα σημάδια είναι διάσπαρτα.

 

Οι κρυμμένοι θησαυροί της Καλύμνου

 

 

Η Τέλενδος είναι η χερσόνησος που έγινε νησί μετά από έναν τρομακτικό σεισμό μισό αιώνα μετά τη γέννηση του Χριστού, που έκοψε ένα κομμάτι της Καλύμνου και βύθισε στο νερό την Ποθαία, μια μεγάλη πολιτεία. Σήμερα το νησάκι της Τελένδου, στέκεται απέναντι με σπαράγματα και ερείπια από εκείνη την εποχή. Κατά τη διάρκεια των διακοπών σας, μην παραλείψετε να πάτε για μπάνιο εκεί με καραβάκι και να δείτε έναν αρχαίο πολιτισμό που χάθηκε.

 

Ιερό Δηλίου Απόλλωνα


Το Ιερό αποτελούσε τον επισημότερο και σπουδαιότερο τόπο λατρείας του προστάτη και πολιούχου θεού του νησιού, ενώ ο χώρος λειτουργούσε ως πολιτικό και θρησκευτικό κέντρο της αρχαίας Καλύμνου. Εδώ υπήρχαν λατρευτικά κτήρια, όπως οι ναοί του Απόλλωνα και του Ασκληπιού, αλλά και θέατρο, βουλευτήριο, γυμνάσιο. Βρίσκεται δυτικά της Χώρας, στο δρόμο που οδηγεί προς τον Πάνορμο. Κατά την περιήγησή σας στην περιοχή, θα συναντήσετε επίσης 2 μεγάλες χριστιανικές εκκλησίες του 5ου και 6ου αιώνα.

 


Συντακτική ομάδα του Ladiesbook

Προτεινόμενα άρθρα για εσάς