Logo
pharm24

Γιατί πρέπει να φοράμε αντιηλιακό μπροστά από tablet, κινητά και τηλεόραση

Ομορφιά

23 Νοεμβρίου 2022

Antihliako Mprosta Apo Tablet Kinhta Kai Thleorash 2

Τα τελευταία χρόνια, η ζωή μας όλη είναι μπροστά στις οθόνες του υπολογιστή, του tablet, του κινητού τηλεφώνου και της τηλεόρασης. Αν και δεν είμαστε εκτεθειμένοι στην ηλιακή ακτινοβολία, την οποία θεωρούμε πλέον βλαβερή για το δέρμα μας, η υπερβολική έκθεσή μας στο μπλε φως των συσκευών είναι εξίσου επικίνδυνη.


Το «μπλε φως» που επιστημονικά ονομάζεται HEVL (High Energy Visible Light), Υψηλής Ενέργειας Ορατό Φως, εκτός από τον ήλιο εκπέμπεται από τις λάμπες LED και φθορισμού, τις οθόνες του smartphone, του tablet, του laptop, του PC και της LED τηλεόρασης. Με λίγα λόγια, έχει εισβάλλει κυριολεκτικά στη ζωή μας.

 

Διαταραχές ύπνου 

 

Photo Of Woman Sleeping On Table

 

Σε αντίθεση με το ηλιακό φως που περιέχει το γνωστό μας φάσμα των χρωμάτων της ίριδας, οι ακτίνες του μπλε φωτός έχουν μικρότερο μήκος κύματος, περισσότερη ενέργεια και είναι συγκριτικά πιο επιβλαβείς. Το μπλε φως είναι αυτό που διατηρεί σε ενέργεια τον βιορυθμό μας, αφού ρυθμίζει το πότε ξυπνάμε και κοιμόμαστε, μας κρατά σε εγρήγορση και ανεβάζει τη διάθεσή μας.

Όταν, όμως, δεν προέρχεται από τον ήλιο, που αναπόφευκτα κάποια στιγμή δύει, αλλά από ηλεκτρονικές συσκευές μπροστά από τις οποίες βρισκόμαστε για πολλές ώρες είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει προβλήματα στον ύπνο μας.


Ακριβώς, επειδή μοιάζει με το φως του ήλιου, το μπλε φως των συσκευών ξεγελάει τον εγκέφαλό μας κάνοντάς τον να πιστεύει ότι είναι ώρα να ξυπνήσουμε.

Στέλνει έτσι, εντολή στο σώμα να πάψει να εκκρίνει μελατονίνη, την ορμόνη που μας νυστάζει κρατώντας μας ξύπνιους για περισσότερες ώρες γεγονός που επιβαρύνει και την επιδερμίδα μας προκαλώντας μαύρους κύκλους και ρυτίδες γύρο από τα μάτια.

 

Πανάδες και ελεύθερες ρίζες

 

Αν και το μπλε φως που λαμβάνουμε από τις οθόνες μας είναι πιο περιορισμένο από τις δυνατές ακτίνες του ήλιου η επί ώρες έκθεσή μας σε αυτό, σε κοντινή απόσταση και σε όλη τη διάρκεια του χρόνου προκαλεί εξίσου σημαντικά προβλήματα στο δέρμα.

 

Photo Of Woman Using Smartphone

 

Αν και το HEVL δεν προκαλεί εγκαύματα ή φωτοαλλεργίες, ούτε έχει συνδεθεί με το μελάνωμα, φαίνεται ότι ευθύνεται για την φωτογήρανση και για την εμφάνιση σκούρων κηλίδων (μέλασμα) στο δέρμα.


Το μπλε φως δημιουργεί ελεύθερες ρίζες, οι οποίες γίνονται αιτία να παράγουν τα κύτταρα ένζυμα που διασπούν το κολλαγόνο και την ελαστίνη με συνέπεια η επιδερμίδα να χάνει τη νεανική όψη της.

Η διαδικασία είναι γνωστή ως οξειδωτικό στρες καθώς το μπλε φως δρα ύπουλα αφού η αρνητική του επίδραση είναι σιωπηλή και δεν εκδηλώνεται στην επιφάνεια του δέρματος με κοκκίνισμα και πόνο, όπως συμβαίνει με της υπεριώδους ακτινοβολίας, που γίνεται άμεσα αντιληπτή.

Πώς θα προστατευτούμε

 

-Χρησιμοποιείστε αντηλιακό με δείκτη προστασίας 30, όταν είστε μπροστά στις οθόνες, ακόμη και το βράδυ αν η χρήση τους είναι έως και τις βραδινές ώρες.

-Βάλτε τη βιταμίνη C στην καθημερινότητά σας καθώς δεν νικάει απλά τις ελεύθερες ρίζες που προκαλεί το HEVL των ψηφιακών συσκευών αλλά θα προστατεύει την επιδερμίδα μας από το μπλε φως και ενισχύει τη δράση του αντηλιακού.

Επιπλέον, ένα λάδι προσώπου εμπλουτισμένο με υψηλής απορρόφησης Super Vitamin C που φοριέται το βράδυ, θα ενυδατώσει την επιδερμίδα και θα της προσφέρει ελαστικότητα και λάμψη.

-Μειώστε τη φωτεινότητα των ηλεκτρονικών συσκευών, προστατεύοντας εκτός από την επιδερμίδα και τα μάτια μας.

-Προτιμήστε τα ακουστικά στα κινητά και κρατείστε τις συσκευές μακριά από το αυτί.

Η θερμότητα της συσκευής μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο σημείο που ακουμπά στο πρόσωπό μας ενεργοποιώντας την παραγωγή μελανίνης με αποτέλεσμα να ενισχύονται οι δυσχρωμίες δηλαδή οι σκούρες κηλίδες και οι πανάδες.

 

Photo of Girl Smiling While Holding Black Smartphone

 

-Αποφύγετε την ταυτόχρονη έκθεσή σας στο μπλε φως των ηλεκτρονικών συσκευών και των ακτίνων του ήλιου. Ο συνδυασμός της αντανάκλασης των ακτίνων UV από την οθόνη προς το πρόσωπό σε συνδυασμό με το HEVL καταστρέφουν το κολλαγόνο και προκαλούν φθορά στο δέρμα.

Attica
Attica

Προτεινόμενα άρθρα για εσάς