Άνοιξαν δειλά σήμερα τις πόρτες τους τα Μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι στην Ελλάδα, προσδοκώντας να αφήσουν πίσω τις μοναχικές ημέρες της πανδημίας και να υποδεχθούν τους επισκέπτες όπως πριν.
Σε μια χώρα που ο πολιτισμός είναι θεμελιώδης λίθος της οικονομίας, της ανάπτυξης και της κουλτούρας μας η στήριξη τους είναι καθήκον όλων.
Όταν μάλιστα οι προβλέψεις για τη βιωσιμότητα των Μουσείων παγκοσμίως είναι δυσοίωνες.
Υπολογίζεται ότι πάνω από το 10% εξ αυτών ίσως δεν καταφέρει να λειτουργήσει ποτέ ξανά ενώ πολλά διάσημα Μουσεία ίσως αναγκαστούν να καθυστερήσουν τα νέα τους προγράμματα.
Τον περασμένο Μάρτιο, τα 1.600 μουσεία σε 107 χώρες που λειτουργούσαν στο πλαίσιο του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) –που εδρεύει στο Παρίσι και συνδέεται με την UNESCO– έκλεισαν.
Ο αριθμός των μουσείων παγκοσμίως, που έχει αυξηθεί κατά 60% από το 2012 σε περίπου 95.000 οργανισμούς, αναμένεται να συρρικνωθεί σημαντικά κυρίως σε χώρες της Αφρικής, την Ασία και της Μέσης Ανατολής όπου υπολογίζεται ότι το ένα τέταρτο των μουσείων ίσως θα πρέπει να κλείσουν για πάντα.
Η Αμερικανική Ένωση Μουσείων υπολόγισε, ότι τα κλειστά μουσεία στις ΗΠΑ χάνουν καθημερινά, περίπου 33 εκατομμύρια δολάρια ενώ καταμέτρηση της ΜΚΟ «Americans for the Arts» έδειξε, ότι οι τέχνες και ο πολιτισμικός τομέας στις ΗΠΑ έχουν χάσει λόγω τη πανδημίας ήδη 5.5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Στην Ευρώπη, μεγάλα μουσεία όπως το Πράδο της Μαδρίτης και το “Βασίλισσα Σοφία” στην Ισπανία, το Γκούγκενχαϊμ του Μπιλμπάο, τα Ανάκτορα των Βερσαλλιών, ο πύργος του Άιφελ, ακόμη και ο Λούβρος που εξαρτώνται κατά κύριο λόγο από την επισκεψιμότητα τους, αναμένεται να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα όταν θα ανοίξουν, καθώς πολλά παραμένουν ακόμη κλειστά ως τις αρχές Ιουλίου.
Παρά το γεγονός ότι αρκετά μουσεία ανά τον κόσμο έμειναν ενεργά μέσα από διαδικτυακές περιηγήσεις, δράσεις και ποικίλο online περιεχόμενο, οι οικονομικές επιπτώσεις από το κλείσιμο παραμένουν καταστροφικές.
Γι’ αυτό, χρειάζονται την αμέριστη στήριξη της πολιτείας, ιδιωτικών φορέων αλλά και το δικό μας λιθαράκι. Γιατί για κάθε μουσείο που θα κλείνει τόσο πιο φτωχός θα γίνεται ο κόσμος μας.
Οι χώροι πολιτισμού είναι φορείς εκπαίδευσης και όπως τονίζει η Γενική Διευθύντρια της UNESCO «τα μουσεία διαδραματίζουν θεμελιώδη ρόλο στην ανθεκτικότητα των κοινωνιών».