Logo
pharm24

Αβοκάντο, η τροφή που οφελεί τον άνθρωπο και καταστρέφει το περιβάλλον

Διατροφή

16 Σεπτεμβρίου 2020

Avocanto H Trofi Pou Ofelei Ton Antropo Kai Katastrefei To Periballon 3

Δεν υπάρχει λίστα με τις πιο ευεργετικές τροφές για την υγεία, που να μη περιλαμβάνει το αβοκάντο.


Αυτό το εξωτικό φρούτο, που είναι πλούσιο σε βιταμίνες και θερμίδες, με κρεμώδη υφή και υπέροχη γεύση φαίνεται ότι προκαλεί τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα στις χώρες που καλλιεργείται.

 


Μόνο η Ευρώπη καταναλώνει τα τελευταία χρόνια 500 χιλιάδες τόνους αβοκάντο τον χρόνο, που εισάγονται κυρίως από τη Βραζιλία και τη Χιλή, ενώ οι ΗΠΑ εισάγουν το 80% της παραγωγής αβοκάντο του Μεξικού ενώ περίπου 200.000 τόνοι παράγονται στην Καλιφόρνια ετησίως, και άλλοι 350.000 τόνοι στην Φλόριντα.

 

 

Η καταστροφή του περιβάλλοντος και τα καρτέλ


Όμως το 2016, η Greenpeace Mexico δήλωσε ότι οι καλλιέργειες αβοκάντο προκαλούν μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα καθώς χιλιάδες στρέμματα δάσους αποψιλώνονται για να μετατραπούν σε καλλιέργειες, οι οποίες χρειάζονται τεράστιες ποσότητες πόσιμου νερού, ενώ γίνεται εκτεταμένη χρήση γεωργικών χημικών και απαιτούνται μεγάλες ποσότητες ξύλου για τη μεταφορά των αβοκάντο.

 


Το Εθνικό Ινστιτούτο Δασοκομίας του Μεξικό, είχε αποκαλύψει ότι από το 2001 μέχρι το 2010 η παραγωγή αβοκάντο τριπλασιάστηκε με αποτέλεσμα την απώλεια περίπου 1.700 στρεμμάτων δασικής γης ετησίως, ενώ λόγω του μεγάλου κέρδους (από 1,75 δολάριο το 2018 έφτασε τα 2,10 δολάρια το 2019), έχουν μπει στην παραγωγή και διακίνησή του μεξικάνικα καρτέλ ναρκωτικών, τα οποία θέλουν να ελέγχουν τις εξαγωγές από τις οποίες κερδίζουν 150 εκατ. δολάρια το χρόνο!

 

 

Μάλιστα τα ονομάζουν ‘Blood avocados’, γιατί τα καρτέλ επιβάλλουν «δασμούς» ανάλογα με το μέγεθος της καλλιεργήσιμης γης και του βάρους της σοδειάς.


Ιστορία του αβοκάντο


Οι Αζτέκοι χρησιμοποίησαν το αβοκάντο ως φυσικό διεγερτικό και αφροδισιακό. Στην προ-Ίνκας πόλη Chanchan, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια μεγάλη κανάτα νερού, η οποία χρονολογείται γύρω στο 900 μ.Χ., με τη μορφή ενός αβοκάντο.


Οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει διάφορα στοιχεία για την κατανάλωση αβοκάντο που χρονολογούνται περίπου 10.000 χρόνια πριν στο κεντρικό Μεξικό. Τότε, οι άνθρωποι απλώς συλλέγανε και κατανάλωναν άγρια αβοκάντο.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι άνθρωποι άρχισαν να καλλιεργούν τα αβοκάντο περίπου 5.000 χρόνια πριν. Οι Μεσοαμερικάνικες φυλές όπως οι Ίνκας και οι Μάγια ανέπτυξαν τα εξημερωμένα δέντρα αβοκάντο.


Τον 16ο αιώνα μ.Χ., Ισπανοί εξερευνητές έγιναν οι πρώτοι Ευρωπαίοι που κατανάλωσαν αβοκάντο. Το 1518 μ.Χ., ο Martin Fernandez de Enciso (1470-1528), Ισπανός κατακτητής και κοσμογράφος, περιγράφει το αβοκάντο στο βιβλίο του, Suma De Geografia Que Trata De Todas Las Partidas Del Mundo, ότι συνήθως καλλιεργείται κοντά στη Σάντα Μάρτα της Κολομβίας.

 

 

Το 1519 μ.Χ., ο Ισπανός στρατιώτης Hernando Cortez (1485-1547) ήταν ο πρώτος λευκός άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στην Πόλη του Μεξικού, και ο οποίος αναφέρει σε σημειώσεις του ότι το αβοκάντο αποτελούσε βασική τροφή των ιθαγενών.

 

Στη σημερινή αγορά, οι μεγαλύτεροι παραγωγοί των αβοκάντο είναι το Μεξικό, η Χιλή, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ινδονησία, η Δομινικανή Δημοκρατία, η Κολομβία, το Περού, η Βραζιλία, η Κίνα και η Γουατεμάλα.

 

Το Μεξικό είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας του αβοκάντο παγκοσμίως.

 

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την καλλιέργεια του αβοκάντο και μάλιστα οι παραγωγοί του αυξάνονται με αλματώδεις ρυθμούς.

 

Συγκεκριμένα, από το 2000 καλλιεργούνταν στην Ελλάδα 4.500 στρέμματα (3.600 στα Χανιά, 700 στο Ρέθυμνο, 100 στο Ηράκλειο και τα υπόλοιπα στην Ρόδο, στη Μεσσηνία και στην Ηλεία).

Βέβαια, τα τελευταία περίπου 3 χρόνια φαίνεται να έχουν φυτευτεί 10.000 στρέμματα κυρίως στα Χανιά, τα οποία δεν έχουν µπει ακόμα σε παραγωγή, διότι η καλλιέργεια είναι απαιτητική ιδιαίτερα στο στάδιο της δημιουργίας μιας φυτείας, κατά το οποίο οι βλαστοί πρέπει να είναι καλυμμένοι και τα ποτίσματα συχνά. 

 

Τα οφέλη για τον άνθρωπο

 


Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, βιταμίνη Ε, καροτενοειδή, φυτικές ίνες, μαγνήσιο, κάλιο, μαγγάνιο, χαλκό και μονοακόρεστα λιπαρά. Ένα μέτριο (200 γρ.) αβοκάντο έχει 322 θερμίδες περίπου.


Το αβοκάντο περιέχει μια σημαντική ποσότητα σε καροτενοειδή, όπως η γλυκοπατάτα, τα καρότα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά κ.α. Το σημαντικό και διαφορετικό είναι ότι τα καροτενοειδή απορροφούνται καλύτερα από τον οργανισμό σε συνδυασμό με το λίπος.

 

Έτσι, τα αβοκάντο έχουν καλύτερη απορρόφηση καροτενοειδών σε σύγκριση με άλλα λαχανικά τα οποία θα πρέπει να τα καταναλώνουμε σε συνδυασμό με άλλες τροφές που περιέχουν λιπαρά, για την καλύτερη απορρόφησή τους.

 

Σε πρόσφατη έρευνα διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωσή του μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, βελτιώνει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης στο αίμα, και μειώνει τα επίπεδα του οξειδωτικού στρες στην κυκλοφορία του αίματος.

 


Μια άλλη μελέτη που διήρκησε 7 χρόνια και δημοσιεύθηκε το 2013 στο Nutrition Journal αναφέρει ότι το αβοκάντο συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου, που σχετίζεται με το σακχαρώδη διαβήτη και την παχυσαρκία.


Το αβοκάντο περιέχει σημαντική ποσότητα σε λουτεΐνη, η οποία συμβάλει στην πρόληψη της γεροντικής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, προστατεύουν τα μάτια από τα βλαβερά κύματα φωτός υψηλής ενέργειας (π.χ. υπεριώδεις ακτίνες του ηλιακού φωτός) και σχετίζονται γενικότερα με την καλύτερη όραση.

 

Πηγή: Mydiatrofi

Attica
Attica

Προτεινόμενα άρθρα για εσάς