Logo
pharm24

Διαλειμματική δίαιτα

Διατροφή

10 Απριλίου 2020

Dialeimmatiki Diaita 2

Κάπου, κάποιος θα σου έχει αναφέρει την διαλειμματική δίαιτα και πολύ πιθανόν να σου έχει προτείνει να την ακολουθήσεις και εσύ. Και τότε είναι που αναπηδούν από το μυαλό σου διάφορα ερωτήματα:


Τι ακριβώς είναι η διαλειμματική νηστεία όμως και ποια είναι τα οφέλη της για την υγεία μας;  Είναι η ιδανική δίαιτα για όλους; 


Αρχικά, ας δώσουμε έναν ορισμό ή μία περιγραφή της διαλειμματικής νηστείας. Υπάρχουν δύο είδη κυρίως αυτής της δίαιτας, αν και οι πιο πολλές έρευνες αναφέρουν ως διαλειμματική νηστεία και την ύπαρξη θρησκευτικών πρακτικών περιορισμού φαγητού όπως για παράδειγμα το Ραμαζάνι, που ο πιστός απέχει για πολλές ώρες από τα γεύματα. Τα δύο προτεινόμενα σχήματα της δίαιτας είναι τα εξής: 


Δίαιτα 5:2 :


Στο σχήμα αυτό πέντε ημέρες της εβδομάδας προτείνεται η κατανάλωση τροφής κανονικά και σύμφωνα με τις συνολικές διατροφικές ανάγκες του εκάστοτε ατόμου και δύο μη συνεχόμενες ημέρες η ενεργειακή πρόσληψη μειώνεται στο 25%. 


Δίαιτα 16:8 : 


Το δεύτερο σχήμα προτείνει ενεργειακό περιορισμό σύμφωνα με τις ώρες της ημέρας και όχι με τις ημέρες της εβδομάδας όπως στο πρώτο σχήμα.


Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτόν τον τρόπο η ενεργειακή πρόσληψη συμβαίνει τις 8 ώρες της ημέρας και τις υπόλοιπες 16 ώρες (συμπεριλαμβανομένου και του ύπνου) δεν καταναλώνει ο ενδιαφερόμενος καθόλου φαΐ. Συνεπάγεται από τα παραπάνω ότι και τα δύο σχήματα στηρίζονται στο έλλειμμα θερμίδων με σκοπό τη μείωση του σωματικού βάρους.


Αυτό σημαίνει ότι δεν διαφέρουν με τις πιο “κλασσικές” μεθόδους  απώλειας βάρους κατά τις οποίες ο ενδιαφερόμενος ακολουθεί μία υποθερμιδική δίαιτα.  Αυτό που διαφέρει είναι η κατανομή των θερμίδων μέσα στη μέρα/ εβδομάδα. 


Ποια είναι τα οφέλη 


Υπάρχει ευελιξία ως προς τις ώρες και ημέρες κατανάλωσης τροφής. Επιτυγχάνει απώλεια βάρους. Είναι καλή εναλλακτική επιλογή για άτομα που έχουν περιορισμένο χρόνο λόγω υποχρεώσεων (εργασιακών, οικογενειακών κλπ).


Ιδιαίτερα στο διατροφικό σχήμα 16:8 έρευνες έχουν δείξει ότι παραλείπετε το πρωινό και αυτό δρα θετικά στην απώλεια βάρους και στην βελτίωση των μεταβολικών δεικτών. Συμβάλλει στη μείωση της  LDL, HDL και ολικής χοληστερόλης και στον γλυκαιμικό έλεγχο. 


Ποιοι είναι οι περιορισμοί της


Δεν απευθύνεται σε άτομα με διατροφικές διαταραχές ή που είχαν έρθει στο παρελθόν αντιμέτωποι με τέτοιες διαταραχές. Πολλές φορές γίνεται κατάχρηση φαγητού τις ώρες/ ημέρες που είναι ελεύθερες.Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι στο διατροφικό σχήμα 5:2, οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούσαν συμπληρώματα διατροφής όπως βιταμίνες ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος έλλειψης θρεπτικών συστατικών.


Τελικά τι να επιλέξω


Είτε επιλέξεις διαλειμματική νηστεία είτε ακολουθήσεις ένα κλασικό διαιτολόγιο με στόχο την απώλεια βάρους, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο: Θα χάσεις βάρος!


Η επιλογή είναι δική σου λοιπόν. Όσον αφορά στους δείκτες υγείας. Ναι μεν βρέθηκε ότι η διαλειμματική νηστεία μειώνει τα επίπεδά τους, όμως αυτό φαίνεται να οφείλεται στην απώλεια βάρους, και όχι ότι υπήρχε κάποιο ειδικό μονοπάτι που οδήγησε στην μείωση.


Εξάλλου, η ίδια μείωση παρατηρείται και στην περίπτωση που κάποιος ακολουθήσει μία κλασική δίαιτα και επιτύχει αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας. Κάτι το οποίο είναι βασικό και θα πρέπει να λάβει κανείς υπόψιν του είναι ότι στην διαλειμματική νηστεία παρατηρήθηκαν πιο υψηλά ποσοστά επιθετικότητας, άγχους ή κατάθλιψης λόγω της έντονης πείνας σε σχέση με την τυπική υποθερμιδική δίαιτα. Επιπλέον, τα επίπεδα πείνας ήταν πιο υψηλά. Αυτό μπορεί να ωθήσει κάποιον στο να εγκαταλείψει την προσπάθεια απώλειας βάρους ή/ και να μειώσει την κοινωνικότητά του. 


Σίγουρα θα πρέπει να γίνουν και άλλες έρευνες, όμως, αν θα έπρεπε να δώσουμε μία απάντηση στο τι να ακολουθήσει κανείς τώρα, τότε θα πρέπει να τονίσουμε ότι εξαρτάται αποκλειστικά από τις προτιμήσεις που έχει.


Στόχος είναι η απώλεια βάρους και η ταυτόχρονη διατήρηση της υγείας. Επομένως, διαλέγουμε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στο πρόγραμμα μας, στις συνήθειές μας και στον τρόπο ζωής μας!

 

* Η Αννελίνα Παπαπάνου είναι Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου BSc/ MSc και χημικός του Πανεπιστημίου Πατρών.
annelina.papapanou@gmail.com  

Attica

Attica

Προτεινόμενα άρθρα για εσάς