Μία διάσημη αγγλίδα συγγραφέας, η Laura Dockrill στην Γιορτή της Μητέρας, επέλεξε μοιραστεί με τους ακόλουθούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάποια από τα μυστικά που έμαθε από την μητέρα της. Μέσα σε αυτή τη λίστα με τα μυστικά η Laura αναφέρει: “Όταν ήμουν μικρή εγώ και ο αδερφός μου, θα βλέπαμε τη μαμά να κάθεται με τις ώρες στην κουζίνα και να ψιλοκόβει λαχανικά και φρούτα που ήταν ώριμα και να τα βάζει σε ειδικές σακούλες, μέσα στην κατάψυξη. Όταν όλο περιέργεια την ρωτούσα τι κάνει μου απαντούσε με ενθουσιασμό - Φροντίζω τον μελλοντικό μου εαυτό!”
Δεν είναι κάποιο φοβερό νέο. Εδώ και χρόνια κυκλοφορούν στα σούπερ μάρκετ, τρόφιμα κατεψυγμένα. Απλά ποτέ δεν θα σκεφτόμασταν, να καταψύξουμε εμείς κάποιο λαχανικό προκειμένου να μην χαλάσει ή επειδή μπορεί να λείψουμε για κάποιες μέρες από το σπίτι και δεν θέλουμε να πεταχτεί.
Πάντα η σκέψη - το φρέσκο είναι και καλύτερο - επικρατούσε.
Μήπως όμως με αφορμή το μυστικό της μητέρας της Laura Dockrill, θα πρέπει να αναθεωρήσουμε;
Μία έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και τον Dr. Bouzari υποστηρίζει ότι η κατάψυξη μπορεί να αλλάξει τη σύνθεση των φρούτων και των λαχανικών σε έναν βαθμό, όμως δεν είναι σίγουρο πως αυτό πάντα θα γίνεται προς όφελος του φρέσκου, σε σχέση με το κατεψυγμένο. Η ομάδα του Dr. Bouzari σύγκρινε 8 διαφορετικά τρόφιμα, καλαμπόκι, καρότο, μπρόκολο, σπανάκι, μπιζέλια, πράσινα φασόλια, φράουλες και βατόμουρα. Το αποτέλεσμα;
“Δεν υπάρχει σαφής νικητής”, δήλωσε ο Ali Bouzari, ο οποίος έχει κάνει μελέτες που συγκρίνουν τα νωπά και τα κατεψυγμένα προϊόντα.
Τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων δεν χάνονται κατά την κατάψυξή τους, επομένως μήπως θα μπορούσαμε να καταψύχουμε εμείς οι ίδιοι τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά που μπορεί να μην προλαβαίνουμε να καταναλώσουμε;
Δείτε μία άλλη προσέγγιση από τον γιατρό εξειδικευμένο στην Ιατρική Διατροφολογία, Στέλιο Πανταζή: