Logo
pharm24

7 σύμμαχοι κατά της κυτταρίτιδας

Διατροφή

03 Μαΐου 2022

Cellulite

Μετά από μήνες ακινησίας λόγω καραντίνας, η κυτταρίτιδα θα είναι το «αξεσουάρ» όλων μας στις φετινές αποδράσεις μας στις παραλίες.

Πριν μας καταβάλλει ο πανικός, είναι καλό να θυμηθούμε ότι η κυτταρίτιδα δεν αποτελεί πρόβλημα υγείας, αλλά παράγοντα άγχους που πηγάζει από το κοινωνικό μας φύλλο και υπάρχει τρόπος να την «νικήσουμε».


Η κυτταρίτιδα είναι η λεγόμενη όψη φλοιού πορτοκαλιού και οφείλεται στην κακή αιμάτωση της περιοχής όπου εμφανίζεται, στην κατακράτηση υγρών στο επίμαχο σημείο και στην αλλαγή σύστασης των λιποκυττάρων και του συνδετικού ιστού που βρίσκεται κάτω από την επιδερμίδα της εν λόγω περιοχής. Στο τελευταίο το κολλαγόνο παίζει σημαντικό ρόλο.

Με λίγα λόγια είναι αυτός ο «κακός δαίμονας» του γυναικείου σώματος που εμφανίζεται στο 85-98% των γυναικών, σε κάποια φάση της ζωής τους λόγω της δομής του δέρματος και των ορμονών (οιστρογόνα).

Τουλάχιστον έχουμε 7 σύμμαχοι στην αντιμετώπιση της:


1. Νερό


Ο νούμερο 1 σύμμαχος μας στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας δεν είναι κανένας άλλος από το νερό. Το νερό είναι διουρητικό και έτσι βοηθάει στην αποβολή τοξινών από τον οργανισμό, ενώ παράλληλα τονώνει (ενυδατώνει) το δέρμα και το κρατά αναζωογονημένο. Ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται 6-7 ποτήρια νερό ημερησίως.


2. Φρούτα και Λαχανικά


Τα λαχανικά αλλά και τα φρούτα πρέπει να τα εντάξεις άμεσα στην διατροφή σου. Παρέχουν ενέργεια και βιταμίνες πολύτιμες για τον οργανισμό μας, όπως η βιταμίνη E (βρίσκεται στα πράσινα μέρη των φυτών, στους σπόρους των φυτών, κ.ά.) και η βιταμίνη C (βρίσκεται στα εσπεριδοειδή, στις ντομάτες, στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κ.ά.), οι οποίες είναι γνωστές για την αντιοξειδωτική τους δράση και τη σύνθεση κολλαγόνου αντίστοιχα.


3. Αφεψήματα


Τσάι, χαμομήλι, τίλιο, φασκόμηλο, λουίζα κ.ά. είναι διουρητικά και έχουν αντιοξειδωτική δράση. Έρευνα έχει δείξει ότι το πρώτο στη λίστα είναι το πράσινο τσάι. Όμως στην περίπτωση κατανάλωσης πράσινου τσαγιού πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν η ποσότητα καφεΐνης που εμπεριέχει (άλλα βότανα όπως το δίκταμο, το τίλιο κ.ά. δεν περιέχουν καφεΐνη και δεν υστερούν σημαντικά σε αντιοξειδωτική δράση).


4. Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες


Τα σάκχαρα της διατροφής, όπως αυτά που περιέχονται σε γλυκά, αναψυκτικά, τυποποιημένους χυμούς κ.ά. πιθανώς παίζουν ρόλο στην εμφάνιση κυτταρίτιδας.


5. Αλάτι


Το αλάτι προκαλεί κατακράτηση υγρών, γεγονός που επιδεινώνει την εικόνα.


6. Σωματικό Βάρος


Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται τόσο σε λιποβαρείς όσο και σε υπέρβαρες γυναίκες, γεγονός που αποδεικνύει ότι το μειωμένο σωματικό βάρος δε σημαίνει και ταυτόχρονα ότι δεν υπάρχει η όψη φλοιού πορτοκαλιού. Ωστόσο, η διατήρηση ενός σταθερού σωματικού βάρους και η αποφυγή σκαμπανεβάσματων σωματικού λίπους φαίνεται να βοηθάει.


7. Γυμναστική


Βοηθάει στην καλύτερη αιμάτωση της περιοχής, ενώ παράλληλα το σωματικό λίπος διανέμεται σε μεγαλύτερη επιφάνεια σώματος.

 

* Η Αννελίνα Παπαπάνου είναι Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου BSc/ MSc και χημικός του Πανεπιστημίου Πατρών.

annelina.papapanou@gmail.com  

Attica
Attica

Προτεινόμενα άρθρα για εσάς