Τεράστιες οι απώλειες μεγάλων οίκων μόδας εξαιτίας του κορωνοϊού

Μόδα

10 Απριλίου 2020

Oikoi Modas Xreokopia Koronoios 1

Η μετά «κορωνοιού εποχή» ίσως βρει την ανθρωπότητα διαφορετική... όμως σίγουρα θα την βρει σε ένα βαθμό «χρεοκοπημένη».

 

Όπως σε όλους τους τομείς της οικονομίας και η βιομηχανία της μόδας υποφέρει αφόρητα από τις οικονομικές συνέπειες των καθολικών lockdown που επιβλήθηκαν ανά την υφήλιο. Κι ενώ οι μεγάλοι Οίκοι μόδας δώρισαν εκατομμύρια σε δολάρια και ευρώ για να στηρίξουν τα υγειονομικά συστήματα των χωρών τους για να επιβιώσουν αρκετοί έπεσαν «θύματα» της οικονομίας.

 

Δωρεές εκατομμυρίων από τον Αrmani, τη Donatella Versace, τη Riyanna, την Kylie Jenner και πολλούς ακόμη, ανέδειξαν το πρόσωπο της αλληλεγγύης ενώ διάσημα μοντέλα όπως η Gigi και Bella Haddid δημοσίευαν καθημερινά οδηγίες και συμβουλές πρόληψης για τα εκατομμύρια των ακολούθων τους προτρέποντάς τους να «μείνουν σπίτι» και να σωθούν.

Η οικονομική κατάρρευση στην βιομηχανία της μόδας ξεκίνησε από τις ακυρώσεις διεθνών ντεφιλέ και επιδείξεων ανά τον κόσμο, όπως η επίδειξη μόδας του Georgio Armani στην Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνου, που πραγματοποιήθηκε χωρίς θεατές και μεταδόθηκε online και η ακύρωση της εβδομάδας ανδρικής μόδας στο Μιλάνο και ολοκληρώθηκε με τις πωλήσεις.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και το Forbes, οι πωλήσεις των Gucci, Prada και Salvatore Ferragamo έχουν περιορίσει δραματικά. Από τις 880 έως 1000 τσάντες που πωλούσε κάθε μήνα ο οίκος Gucci, το Φεβρουάριο οι παραγγελίες μειώθηκαν στις 450 ενώ το Μάρτιο και τον Απρίλιο δεν υπήρχε καμία.

 

Παρόμοια η εικόνα και στα πολυτελή brand Burberry, Tapestry και Capri, με την Fflur Roberts, Διευθύντρια του τμήματος Luxury του Euromonitor International να υποστηρίζει οτι προβλέπουν πως το 2020 οι πωλήσεις τους θα είναι πεσμένες πάνω από 50% ενώ η Vogue Business εκτιμά ότι η πτώση θα φτάσει τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια.

 

Η Honor Strachan, εμπορική αναλύτρια της GlobalData, δήλωσε στο Forbes ότι εάν η κρίση στην παγκόσμια υγεία δεν ξεπεραστεί και οι μεγάλοι οίκοι απομονωθούν, τα αποτελέσματα στα αποθέματα θα είναι καταστροφικά μέχρι και τη φθινοπωρινή σεζόν. Οι οίκοι που κινδυνεύουν περισσότερο είναι μερικά από τα μεγαλύτερα ιταλικά ονόματα όπως Prada, SPA, Giorgio Armani, Valentino και ο όμιλος Kering που κατέχει τις ιταλικές μάρκες Gucci, Bottega Veneta και Pomellato.


Συντακτική ομάδα Ladiesbook

Προτεινόμενα άρθρα για εσάς