Το νέο κίνημα της μόδας

Μόδα

28 Μαΐου 2020

H Moda Den Tha Einai Pote Idia Main

Μετά την πανδημία, που μείωσε δραματικά τις εισπράξεις των μεγάλων οίκων, ο ένας μετά τον άλλο ανακοινώνουν την είσοδό τους στην νέα εποχή.

 

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Gucci, Alessandro Michele, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ο οίκος, δεν θα μπορέσει να συνεχίσει με το παλιό μοντέλο των 4 επιδείξεων τον χρόνο και θα τις περιορίσει σε μόλις δύο.


Είχε προηγηθεί ο Yves Saint Laurent, που ανήκει επίσης στον όμιλο Kering, που ακολούθησε την ίδια πολιτική ως αποτέλεσμα των χαμηλών κερδών του.


Η Burberry, υπολογίζει την πτώση του κέρδους της κατά 57%, καθώς αναγκάστηκε να αποσύρει μία σχεδόν ολόκληρη κολεξιόν εξαιτίας του lockdown.

 

«Η κρίση αποτελεί ένα σημαντικό τεστ για όλους μας», έγραψε στο Instagram ο Alessandro Michele. «Πάνω απ’ όλα, αντιλαμβανόμαστε πως το παρακάναμε. Οι απροσεξίες μας "έβαλαν φωτιά στο ίδιο μας το σπίτι". Θεωρούσαμε πως υπήρχε μία διαχωριστική γραμμή μεταξύ σ’ εμάς και τη φύση. Την εκμεταλλευτήκαμε στο έπακρο, την υποτάξαμε και την τραυματίσαμε.»

 

Η μόδα καταστρέφει το περιβάλλον

 

 

Η αλήθεια είναι πως ο κόσμος της μόδας ζούσε επί δεκαετίες μέσα στην απόλυτη υπερβολή.


Η παραγωγή των ρούχων ευθύνεται για το 10% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και ξεπερνά ακόμη και εκείνες των πτήσεων.


Τα συνθετικά υφάσματα γεμίζουν τους ωκεανούς με μικροπλαστικά που καταλήγουν στις χωματερές.


Όμως η βιομηχανία της μόδας κατάλαβε νωρίς ότι η εποχή έχει αλλάξει και την περασμένη εβδομάδα, δημοσιεύθηκε ένα νέο σχέδιο για τη σωτηρία της.


Μία ομάδα ανεξάρτητων σχεδιαστών, στελεχών και εμπόρων από κάθε άκρη της Γης, συνεργάστηκε με το Business of Fashion κι εξέφρασε την ιδέα του Επαναπροσδιορισμού της Μόδας (Rewiring Fashion) τόσο από την πλευρά των δημιουργών, όσο κι από εκείνη των καταναλωτών.


Η εποχή που ανατέλλει, όπως ανέφερε σε συνέντευξή της και η ισχυρότερη γυναίκα του χώρου, Anna Wintour, θα είναι εντελώς διαφορετική. Ίσως έρχεται το τέλος της γρήγορης μόδας.


Έτσι, πέρα από την παραγωγή, η οποία θα επιβραδύνει τους ρυθμούς της, θα συμπτυχθούν οι Εβδομάδες Μόδας των ανδρικών και γυναικείων κολεξιόν, σε μία προσπάθεια να ελαχιστοποιηθούν τα ταξίδια.


Όπως δήλωσε η Stella McCartney, «τα αγαπημένα μας ρούχα ποτέ πια δε θα βρίσκονται στα σκουπίδια. Η πρόκληση που θα αντιμετωπίσουν οι εταιρείες, είναι ο τρόπος με τον οποίο θα εφαρμόσουν τη νέα αυτή προσέγγιση».


Συντακτική ομάδα Ladiesbook

Προτεινόμενα άρθρα για εσάς