Όλοι ξέρουμε από εμπειρία ότι αισθανόμαστε καλύτερα όταν έχουμε δει ή ακούσει κάτι αστείο. Τι συμβαίνει όμως στο σώμα μας εκείνη την στιγμή;
Ποια δηλαδή συσχέτιση δημιουργείται μεταξύ μυαλού και σώματος όταν γελάμε;
Έχει εξερευνηθεί αρκετά η σχέση μεταξύ του χρόνιου στρες και της αρρώστιας, αλλά μόνο πρόσφατα έχει αρχίσει να εξετάζεται με επιστημονικά κριτήρια, η σχέση μεταξύ του γέλιου και της θεραπείας ή ακόμη καλύτερα της πρόληψης.
Φαίνεται λοιπόν ότι το γέλιο έχει το ίδιο αποτέλεσμα με την αερόβια άσκηση. Δηλαδή την χαλάρωση σαν φυσική απάντηση του σώματος.
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το γέλιο είναι ένα «εσωτερικό τζόκινγκ» που με την βαθιά κοιλιακή αναπνοή που προκαλεί κάνει ένα καλό μασάζ σε όλα τα όργανα μας και τονώνει τους κοιλιακούς μυς.
Η δύναμη του γέλιου
Οι μελέτες, πολλές από τις οποίες γίνονται σε Πανεπιστημιακές Παιδιατρικές κλινικές όπου τα άρρωστα παιδιά παρακολουθούν κλασικές αστείες ταινίες με τους αγαπημένους τους κωμικούς, αρχίζουν να αποδεικνύουν τις θεραπευτικές ιδιότητες του γέλιου.
Έχει λοιπόν αποδειχθεί ότι το γέλιο:
- Ελαττώνει το στρες
Αυξάνει την ροή του αίματος και την οξυγόνωση του οργανισμού, με αποτέλεσμα την καλύτερη λειτουργία των βασικών μας οργάνων και την απελευθέρωση ενδορφινών, οι οποίες μας βοηθούν να είμαστε σε καλή φόρμα ψυχολογικά και σωματικά.
- Εμποδίζει την κατάθλιψη να εμφανιστεί στην ζωή μας
Όταν καλλιεργούμε το χιούμορ και μας αρέσει να βρίσκουμε τρόπους να γελάμε, συνήθως δεν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να αισθάνεται σαν θύμα και ευκολότερα βρίσκουμε θετικές πλευρές στις διάφορες δύσκολες καταστάσεις.
Η θετική νοοτροπία των ανθρώπων που τους αρέσει να γελάνε με την βοήθεια της βελτίωσης της διάθεσης, που προκαλεί το κοκτέιλ των νευροπεπτιδίων που παράγεται με το γέλιο, τους απομακρύνουν από την κατάθλιψη.
Καταλαβαίνουμε βεβαίως ότι το να κάνουμε τους άλλους να γελάνε χωρίς να συμμετέχουμε και εμείς σε αυτή την καλή διάθεση δεν μας σώζει.
- Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού
Φαίνεται ότι το χαρούμενο γέλιο βοηθά στην αύξηση των επιπέδων των ¨φυσικών δολοφόνων¨ που είναι ένας τύπος των λευκών αιμοσφαιρίων που προσβάλλουν τα καρκινικά κύτταρα ή άλλους επικίνδυνους εισβολείς στον οργανισμό μας.
- Αυξάνει την φυσική μας αντοχή
Είναι τεράστιο πλεονέκτημα για την ζωή μας όταν βλέπουμε την αποτυχία σαν κάτι το φυσικό στον δρόμο για την επιτυχία.
Σαν ευκαιρία να αναγνωρίσουμε και να μάθουμε από τα λάθη μας (κανείς δεν μαθαίνει από την επιτυχία), χωρίς θυμούς και απογοητεύσεις.
Το γέλιο μας επιτρέπει να αναγνωρίσουμε τα λάθη σαν μέρος της ανθρώπινης υπόστασης μας.
Οι άνθρωποι με αντοχή είναι κατά κανόνα και ευτυχέστεροι και περισσότερο επιτυχημένοι.
Και μάλιστα με τον τρόπο που αυτοί ορίζουν την προσωπική τους ευτυχία και επιτυχία.
-Ανακουφίζει από τον πόνο
Όχι επειδή τα επίπεδα του πόνου ελαττώνονται αλλά γιατί αλλάζει το νευρικό σύστημα.
Γίνεται πιο δυνατό και ίσως εμποδίζεται η δυνατότητα ανάπτυξης χρόνιου πόνου.
Ιδιαίτερα αν κανείς μάθει από μικρός να γελάει, όταν η πλαστικότητα του νευρικού μας συστήματος είναι μεγαλύτερη.
Το γέλιο είναι μεταδοτικό
Η ανακάλυψη των κατοπτρικών νευρώνων ( νευρώνες καθρέφτες) εξηγεί γιατί όταν κάποιος μας χαμογελά του χαμογελάμε και εμείς. Αυτό δίνει αξιοπιστία στην παλιά πεποίθηση ότι το γέλιο είναι μεταδοτικό.
Οι νευρώνες – καθρέφτες, απλοποιημένα μπορούμε να πούμε ότι είναι τα νευρικά κύτταρα που θα χρησιμοποιούσε ο εγκέφαλος μας όταν βλέπουμε κάτι για να κάνει το ίδιο πράγμα!
Μόλις λοιπόν αισθάνεστε ψυχολογικά “πεσμένη” και συναντηθείτε με τους γελαστούς και με χιούμορ φίλους σας, ο εγκέφαλος σας ανταποκρίνεται με μίμηση. Είναι προφανές ότι το αποτέλεσμα είναι η αλλαγή της διάθεσης σας.
Κάντε το γέλιο πρωταρχικό στοιχείο της ζωής σας
Για κανέναν η ζωή δεν είναι μία μόνο καλή ή μόνο κακή ευθεία.
Κάποιες στιγμές στην ζωή μας, όπως και κάποιες στιγμές της ανθρώπινης ιστορίας, τα γεγονότα που συμβαίνουν είναι σκοτεινότερα.
Η ικανότητα μας ακόμη και τότε για ένα αυθόρμητο γέλιο αποτελεί ανεκτίμητης αξίας φάρμακο.
Τα παιδιά μιμούνται τις συνήθειες μας
Είναι όμορφο να περιμένουν μια χαρούμενη ιστορία που θα τους διηγηθείτε παρά την ατέλειωτη γκρίνια της απαιτητικής πραγματικότητας.
Γιατί οι όμορφες με γέλιο ιστορίες, γεννούν ηρεμία και εφευρετικότητα, ενώ η χρόνια γκρίνια μόνιμη εσωτερική θλίψη.
* Η Έφη Ρομποτή είναι Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος
https://www.efiroboti.com/
Linkedin: https://www.linkedin.com/in/efi-roboti/