Η πανδημία έφερε στο προσκήνιο τα προβλήματα που υπήρχαν σε παγκόσμιο επίπεδο στην ψυχική υγεία. Μπορεί να φαίνεται πλέον πως βγαίνουμε από αυτήν όμως ακόμα υπάρχει έντονη ανάγκη να συνδεθούμε με μια αφορμή. Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας γίνεται η αφορμή αυτή. Ένας τρόπος να μιλήσουμε για όσα μας προβληματίζουν, και να σκεφτούμε τι προσπάθειες μπορούμε να κάνουμε για να προστατέψουμε ή/και να βελτιώσουμε την ψυχική μας υγεία.
Όπως υποστηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ήδη από το 2019 περίπου 1 στους 8 ανθρώπους στον κόσμο ζούσε με κάποια ψυχική διαταραχή. Την ίδια στιγμή, οι υπηρεσίες και οι κρατικές επιχορηγήσεις για την ψυχική υγεία παραμένουν ακόμα και σήμερα περιορισμένες και σημαντικά χαμηλότερες από αυτές που θα έπρεπε να είναι, ιδιαίτερα σε περιοχές του πλανήτη με χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα.
Η κρίση της πανδημίας δεν βοήθησε καθόλου την κατάσταση. Αντιθέτως, το ποσοστό των ανθρώπων που ανεφεραν κατάθλιψη και άγχος αυξήθηκε σε ποσοστό 25%. Ταυτόχρονα οι υπηρεσίες που μέχρι χθες πρόσφεραν υποστήριξει είτε διακόπηκαν, είτε περιορίστηκαν.
Το στίγμα, οι προκαταλήψεις και ο διαχωρισμός των ανθρώπων συνεχίζει να είναι ένα εμπόδιο στο να έχουν όλοι οι άνθρωποι πρόσβαση σε δομές ψυχικής υγείας. Για το λόγο αυτό κρίνεται σημαντικό να μιλάμε και να μοιραζόμαστε πληροφορίες γύρω από τα θέματα που μας απασχολούν αλλά και τους τρόπους με τους οποίους αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες της ζωής.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεσμεύεται και προχωρά στην συνεργασία με φορείς σε όλες τις χώρες του κόσμου για την καμπάνια “Κάνοντας την Ψυχική Υγεία και την Ευεξία για Όλους μια Παγκόσμια Προτεραιότητα”, ( στα αγγλικά “Making Mental Health & Well-Being for All a Global Priority”). Πρόκειται για ένα κάλεσμα σε εκπροσώπους, κυβερνήσεις, εργοδότες, εργαζόμενους να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι και να αναγνωρίσουν την αναγκαιότητα και το επείγον για αλλαγή.