Logo
pharm24

Τι οδηγεί σε πρώιμη εμμηνόπαυση;

Υγεία

27 Σεπτεμβρίου 2022

Σχέδιο Χωρίς Τίτλο (35)

Στην Ελλάδα συνήθως η εμμηνόπαυση των γυναικών συμβαίνει γύρω στην ηλικία των 48 με 50 χρονών.  Σε κάποιες όμως γυναίκες, η διαδικασία αυτή μπορεί να ξεκινήσει πολύ νωρίτερα, σε ηλικία που δεν το περιμένουν, δηλαδή πριν από τα 40 τους χρόνια.

 

Στην περίπτωση αυτή μιλάμε για πρώιμη εμμηνόπαυση και μπορεί να οφείλεται σε κληρονομικούς παράγοντες, δηλαδή γενετικούς, μπορεί να οφείλεται στην ύπαρξη ασθενειών και σε ιατρικές επεμβάσεις και φάρμακα.

Όπως και η εμμηνόπαυση στην αναμενόμενη ηλικία, η πρώιμη εμμηνόπαυση συνοδεύεται από εξάψεις, διαταραχές της περιόδου, αλλαγές στην διάθεση και την εμφάνιση αίματος άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο.


Στο επόμενο στάδιο ακολουθούν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, δηλαδή η κολπική ξηρότητα και ίσως και προβλήματα με τον έλεγχο της ουροδόχου κύστεως, μεγάλες διαταραχές της διάθεσης, ξηρότητα του δέρματος και των ματιών και αϋπνίες και μείωση της σεξουαλικής διάθεσης.

 

 

Έτσι, εάν κάνετε ακτινοβολίες η χημειοθεραπείες λόγω κάποιας μορφής καρκίνου, αν υπάρχει κάποιο μέλος της οικογένειά σας με αυτοάνοσο νόσημα όπως ο ερυθηματώδης λύκος, η νόσος του Γκρέιβς, εάν προσπαθείτε για μεγάλο διάστημα να μείνετε έγκυος χωρίς επιτυχία και χωρίς να υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα από εσάς ή τον σύντροφο σας ή εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό με πρώιμη εμμηνόπαυση, τότε είναι καλό να συζητήσετε με το γιατρό σας την πιθανότητα να βρίσκεστε ήδη σε αυτό το στάδιο.


Ωστόσο, οι διαταραχές στην περίοδο ή/και η έλλειψη περιόδου δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είστε σε πρώιμη εμμηνόπαυση καθώς μπορεί να οφείλεται σε πολλές άλλες καταστάσεις.

 

Διάγνωση


Για να καταλήξει κανείς στο ασφαλές συμπέρασμα ότι η γυναίκα βρίσκεται σε πρώιμη εμμηνόπαυση λαμβάνεται λεπτομερές ιστορικό, ατομικό και κληρονομικό, και γίνονται μια σειρά εξετάσεων όπως γυναικολογική εξέταση, υπερηχογράφημα και Παπ τεστ. Αν απ΄όλοα αυτά προκύψει ότι πραγματικά υπάρχει η πιθανότητα της πρώιμης εμμηνόπαυσης θα γίνουν και ειδικές ορμονολογικές εξετάσεις.

 

 

Τι προβλήματα υγείας μπορεί να εμφανιστούν 


Η εμμηνόπαυση, πρώιμη ή σε αναμενόμενη ηλικία, οδηγεί σε μεγάλη μείωση των οιστρογόνων που με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγές της συνολικής υγείας της γυναίκας.


Εκτός από τα όσα ήδη αναφέρθηκαν, η εμμηνόπαυση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για εμφάνιση οστεοπόρωσης, αλλά και άλλων παθήσεων που συνδέονται με τα ελαττωμένα οιστρογόνα και περιλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου και των ωοθηκών, παθήσεις της στοματικής κοιλότητας και βεβαίως αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης όλων των παθήσεων που συνήθως σχετίζονται με την μεγαλύτερη ηλικία.


Γι’ αυτό είναι πολύ βασικό, σε στενή συνεργασία με τον γιατρό σας, ανάλογα με το αίτιο που προκάλεσε την εμμηνόπαυση να καλυφθούν οι ανάγκες της γυναίκας.

 

Η Έφη Ρομποτή είναι Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος

https://www.efiroboti.com/
Linkedin: https://www.linkedin.com/in/efi-roboti/

Attica
Attica

Προτεινόμενα άρθρα για εσάς