Η εμμηνόπαυση είναι μια περίοδος στη ζωή των γυναικών που προκαλεί άγχος και ανησυχία. Πρόσφατη έρευνα της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης στις 18 Οκτωβρίου δείχνει, ότι η εμμηνόπαυση αποτελεί τόσο στρεσογόνο παράγοντα, που ευθύνεται για την εμφάνιση κατάθλιψης στις γυναίκες.
Το 27,1% των γυναικών σε εμμηνόπαυση παρουσιάζει συμπτωματολογία ενδεικτική κλινικής κατάθλιψης.
Όπως τονίζει η πρόεδρος της εταιρείας κα Αθανασία Παππά, το μήνυμά μας για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα είναι οτι «παρότι η εμμηνόπαυση αποτελεί μία φυσική εξέλιξη στη ζωή κάθε γυναίκας, για πολλές από αυτές εξελίσσεται σε μία τραυματική εμπειρία, καθώς σηματοδοτεί μεγάλες αλλαγές στο σώμα και στον ψυχισμό τους. Για το λόγο αυτό πρέπει να δράσουμε και να προλάβουμε αυτές τις συνέπειες».
Τα πιο συχνά συμπτώματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες γυναίκες είναι οι διαταραχές στην περίοδο, οι εξάψεις και οι μεταπτώσεις στη διάθεση.
Άλλα συμπτώματα που αναφέρουν γυναίκες σε εμμηνόπαυση είναι: πνευματική σύγχυση, διαταραχή στη μνήμη και τη σκέψη και τη συγκέντρωση, κυκλοθυμία, αίσθημα θλίψης και κάποιες φορές κατάθλιψη, διαταραχή στον ύπνο, ελαττωμένη επιθυμία για επαφή αλλά και ξηρότητα στον κόλπο».
Μιλώντας για την ψυχολογική επιβάρυνσή της εμμηνόπαυσης στις γυναίκες ο Γιώργος Παπαζήσης, Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής, Αναπληρωτής Καθηγητής Φαρμακολογίας & Κλινικής Φαρμακολογίας Ιατρικής ΑΠΘ, υποστηρίζει ότι «τα συμπτώματα της κατάθλιψης στη διάρκεια της εμμηνόπαυσης διαφοροποιούνται από τα τυπικά συμπτώματα της κατάθλιψης στις άλλες φάσεις της ζωής της γυναίκας.
Αφορούν 5 άξονες, την εικόνα εαυτού, τη σεξουαλική ζωή, τη σωματική αλλαγή, το γνωστικό και τη διαταραχή ύπνου.
Για την εμφάνιση αυτής της διαταραχής ευθύνονται διάφοροι παράγοντες, μεταξύ των οποίων ορμονικοί και ψυχοκοινωνικοί ενώ η θεραπεία παραμένει εξατομικευμένη περιλαμβάνοντας φαρμακοθεραπεία και ψυχοθεραπεία».
Αποτελέσματα μελέτης που διεξήχθη με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης διαδικτυακά σε 510 εμμηνοπαυσιακές γυναίκες στην Ελλάδα με στόχο την επιδημιολογική καταγραφή καταθλιπτικών συμπτωμάτων σε αυτό το δείγμα του γενικού πληθυσμού και τη συσχέτιση με πιθανούς παράγοντες κινδύνου έδειξαν ότι 27,1% των γυναικών σε εμμηνόπαυση παρουσιάζει συμπτωματολογία ενδεικτική κλινικής κατάθλιψης με τις καπνίστριες και τις ανασφάλιστες γυναίκες να εμφανίζουν μεγαλύτερη πιθανότητα για κατάθλιψη κατά την εμμηνόπαυση.
Ο μέσος όρος ηλικίας των γυναικών που συμμετείχαν ήταν τα 54 έτη, το 55% ήταν εργαζόμενες ενώ το 8,2% ήταν ανασφάλιστες.
Το 53% του δείγματος ήταν καπνίστριες, το 49% υπέφερε από κάποια χρόνια νόσο με συχνότερη τη θυρεοειδοπάθεια ενώ 13,1% λάμβανε ήδη κάποια αντικαταθλιπτική φαρμακευτική αγωγή.
Όπως έχει αποδειχθεί, η γυναίκα για να καταφέρει να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες που θα αντιμετωπίζει ή θα αντιμετωπίσει χρειάζεται μια αλλαγή στην διαχείριση της καθημερινότητάς της και φυσικά στη σταδιακή βελτίωση της φυσικής κατάστασης και υγείας της.
Στόχος είναι η εξάλειψη δυσάρεστων συμπτωμάτων, η διαχείριση του βάρους, η προφύλαξη από την οστεοπόρωση, η πρόληψη γυναικολογικών καρκίνων και οι εξατομικευμένες θεραπείες.
Για το λόγο αυτό η Ελληνική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης στηρίζει τη δημιουργία Κέντρων Πρόληψης και Φροντίδας για την κλιμακτήριο και την εμμηνόπαυση σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης υποστηρίζοντας τη σημασία της πρόληψης και την αντιμετώπιση των συνεπειών της εμμηνόπαυσης που συχνά σηματοδοτεί την έναρξη μιας σειράς μακροχρόνιων αλλαγών.