Logo
pharm24

Βιταμίνη D: Υπερόπλο για υγεία και ομορφιά

Υγεία

08 Απριλίου 2022

White Shirt 2021 12 10T103433.312

Τα ευεργετικά οφέλη των βιταμινών στην υγεία και την ομορφιά είναι γνωστά όμως η βιταμίνη D αποδεικνύεται ένα ισχυρό «υπερόπλο» για τις ώριμες ηλικίες.

Οι ερευνητές, τη χαρακτηρίζουν ως βιταμίνη του μέλλοντος καθώς τα δεδομένα για τις ευεργετικές της ιδιότητες αλλάζουν συνεχώς αποδεικνύοντας ότι τα οφέλη της, επεκτείνονται σε πολλές ακόμη παθήσεις.

 

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, οι περισσότεροι γνώριζαν ότι είναι απαραίτητη μόνο για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και της ραχίτιδας τώρα όμως γνωρίζουμε ότι είναι πολύτιμος σύμμαχος ακόμη και σε περιπτώσεις καρκίνου, όπως του μαστού.

 

Το γεγονός ωστόσο, ότι η βασική πηγή πρόσληψης της βιταμίνης D είναι οι τροφές και ο ήλιος, τον οποίο πλέον αποφεύγουμε, έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη της ακόμη και σε ανθρώπους χωρών με μεγάλη ηλιοφάνεια όπως η Ελλάδα.


Για να γίνει επαρκής πρόσληψή της από τον οργανισμό, χρειάζεται να εκτιθέμεθα στον ήλιο για 15 λεπτά την εβδομάδα διαφορετικά θα πρέπει να καταφύγουμε σε συμπληρώματα.

 

 

 

Τι προσφέρει στην υγεία

 

- Δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.

- Διατηρεί τα επίπεδα του σακχάρου και της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα.

- Συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και η έρευνα του Πανεπιστημίου του Xάρβαρντ σε 10.000 γυναίκες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσες από τις συμμετέχουσες στην έρευνα λάμβαναν συμπληρώματα βιταμίνης D, είχαν 43% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κάποια μορφή καρδιοπάθειας μέσα στα επόμενα έντεκα χρόνια.

Άλλες μελέτες ανέδειξαν την συμβολή της βιταμίνης D στην πρόληψη αρκετών σοβαρών παθήσεων. Μερικές από αυτές είναι ο καρκίνος του προστάτη, του μαστού, του δέρματος και του παχέος εντέρου. Η βιταμίνη D δρα στον οργανισμό περιορίζοντας την ανάπτυξη και την διάσπαση των καρκινικών κυττάρων.

Αντίθετα, μελέτες δείχνουν ότι η χρόνια έλλειψή της βιταμίνης D μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην παθογένεση της νόσου Parkinson.

Πολλές μελέτες δείχνουν τη σημαντική συμβολή της σε περιπτώσεις ψυχιατρικών νόσων (π.χ. κατάθλιψη) και αυτοάνοσων νοσημάτων όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας).

 

Τα οφέλη στην ομορφιά

 

 

Απώλεια βάρους


Ο συνδυασμός επαρκούς πρόσληψης βιταμίνης D με μια υγιεινή διατροφή, οδηγεί στην απώλεια κιλών και ιδιαίτερα του κοιλιακού λίπους. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα που προέκυψε μέσα από έρευνα του πανεπιστημίου της Μινεσότα.


Λαμπερό δέρμα, πλούσια μαλλιά


Η βιταμίνη του ήλιου όπως την αποκαλούν, συμβάλλει σημαντικά στην υγεία του δέρματος αποτρέποντας κηλίδες, σπυράκια και πρόωρες ρυτίδες.

Η βιταμίνη D σε συνδυασμό με μια σωστή διατροφή και πολύ νερό, θα βελτιώσει την όψη της επιδερμίδας σας και θα την κάνει πιο λαμπερή.

Το ίδιο αποτέλεσμα θα δείτε και στα μαλλιά σας καθώς η βιταμίνη D βοηθάει στο να δημιουργηθούν νέα ωοθυλάκια συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης.


Τα σημάδια ότι υπάρχει έλλειψη


Τα συνηθέστερα συμπτώματα που προκαλεί η έλλειψη βιταμίνης D είναι κόπωση, γενικευμένη μυϊκή αδυναμία, κράμπες, πόνος στις αρθρώσεις, αδυναμία συγκέντρωσης, πονοκέφαλοι.

Η διάγνωση για να εντοπιστεί η πιθανή έλλειψή της γίνεται με μια αιματολογική εξέταση που ονομάζεται 25-υδρόξυ βιταμίνη D.

Βάση των επιστημόνων της Αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, το κατώτερο φυσιολογικό όριο στο αίμα πρέπει να είναι τα 30 ng/ml. Μεταξύ 20 και 30 ng/ml θεωρείται ανεπάρκεια και κάτω από 10 ng/ml έλλειψη βιταμίνης D.

Ιδανικά τα επίπεδά της στο αίμα πρέπει να είναι μεταξύ 40 και 60 ng/ml.

Αντίθετα, η υπερβολική λήψη μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα και να προκαλέσει ανεπιθύμητα αποτελέσματα όπως προβλήματα στο καρδιαγγειακό ή πέτρες στα νεφρά.

Attica
Attica

Προτεινόμενα άρθρα για εσάς