Logo
pharm24

4 προορισμοί για να θαυμάσουμε τον ελληνικό πολιτισμό!

Ευζωία

31 Μαΐου 2020

Politistikoi Proorismoi Main

Με το καλοκαίρι να βρίσκεται προ των πυλών, οι μικρές αποδράσεις, με αφορμή και το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, θα μας βοηθήσουν να βρούμε τους ρυθμούς μας. 


Ζώντας σε μια από τις πιο πλούσιες πολιτιστικά χώρες και με τον πολιτισμό να χρειάζεται την οικονομική μας στήριξη μετά την πανδημία, τι πιο ωραίο από το να περιηγηθούμε στην Αρχαία Ολυμπία, στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, στην Αρχαία Μεσσήνη και τις Μυκήνες για ένα σύντομο ταξίδι στην ιστορία. Ένα πολύτιμο «μάθημα» για τους μικρούς μας συνοδοιπόρους που θα θυμούνται για πάντα.

 

Αρχαία Ολυμπία

 

 

Η Αρχαία Ολυμπία είναι το κέντρο του πολιτισμού της Πελοποννήσου. Εδώ που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Ένας από τους πιο μεγαλειώδεις λατρευτικούς τόπους της αρχαιότητας

Λίγα είναι τα πολιτιστικά μνημεία που νιώθεις πως τα γνωρίζεις πριν καν τα επισκεφτείς. Ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας είναι ένας από αυτούς. Αιχμαλωτίζοντας το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων είναι ο τόπος, όπου ανάβει η Ολυμπιακή φλόγα προς τιμή των Αγώνων που γεννήθηκαν εδώ και διεξάγονταν κάθε τέσσερα χρόνια για μια χιλιετία.

Μπορεί στις μέρες μας να διασώζονται μόλις τα θεμέλια πολλών από τα κτήρια της, ωστόσο παραμένει ένας από τους πιο ζωντανούς και αναπαραστατικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.

 


Όταν επισκεφθείτε την Αρχαία Ολυμπία μην λησμονήσετε να επισκεφθείτε το Φιλιππείο, τα ερείπια του μοναδικού κυκλικού κτηρίου στον αρχαιολογικό χώρο που κάποτε κοσμούσαν χρυσελεφάντινα αγάλματα του βασιλιά Φιλίππου του Μακεδόνα και της οικογένειάς του, συμπεριλαμβανομένου του γιου του Μέγα Αλέξανδρου. Το κτήριο κατασκευάστηκε από τον Φίλιππο εις μνήμη της νίκης του απέναντι στο στρατό των Αθηναίων και Θηβαίων.


Και φυσικά, το Αρχαίο στάδιο και την αψιδωτή είσοδο, το εργαστήριο του Φειδία, όπου ο θρυλικός γλύπτης δημιούργησε ένα από τα πιο διάσημα έργα του: το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία, το οποίο συγκαταλέγεται στα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου.


Στο Αρχαιολογικό Μουσείο θα δείτε την πλούσια συλλογή έργων τέχνης και αγαλμάτων, με διασημότερο τον Ερμή του Πραξιτέλη.

 

Αρχαία Μεσσήνη

 

 

Λίγα χιλιόμετρα πιο νότια βρίσκεται ένας εξαιρετικά διατηρημένος αρχαιολογικός χώρος, που συνδυάζει άψογα τη μεγαλοπρέπεια των Δελφών με την ομορφιά του φυσικού τοπίου της αρχαίας Ολυμπίας.

Η Αρχαία Μεσσήνη, που δεν είναι τόσο γνωστή όσο η Αρχαία Ολυμπία και οι Μυκήνες είναι ένας από τους πιο συναρπαστικούς αρχαιολογικούς χώρους που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ.


Η πόλη της Μεσσήνης γνώρισε την ακμή της τον 4ο π.Χ. αιώνα μετά την ήττα των Σπαρτιατών από τον Θηβαίο στρατηγό Επαμεινώνδα, ο οποίος έβαλε τέλος στην μακραίωνη ηγεμονία της Σπάρτης. Δεν καταστράφηκε ποτέ ολοσχερώς. Έτσι μπορούμε σήμερα παρατηρώντας τα ερείπιά της να σχηματίσουμε μια άριστη εικόνα για τη ζωή στα αρχαία χρόνια.


Ο σχεδιασμός και η κατασκευή του αρχαιολογικού χώρου στηρίχθηκαν στην αρχιτεκτονική δεξιότητα του Ιππόδαμου του Μιλήσιου. Το οικοδόμημα της Αρχαίας Μεσσήνης αποτελεί από τότε τον πρόδρομο των σύγχρονων urban σχεδιασμών ενώ έφερε εξαιρετικά οχυρωματικά τείχη που βοηθούσαν στην ασφάλεια και διατήρηση του μνημείου, όπως το συναντάμε σήμερα.

Το Θέατρο με χωρητικότητα που άγγιζε τα 10.000 άτομα, η Κρήνη της Αρσινόης και φυσικά το Ασκληπιείο θεραπευτήριο είναι από τα σημεία του αρχαιολογικού χώρου που δεν πρέπει να χάσετε.

 

Μυκήνες

 


Οι Μυκήνες, είναι ένας ιδιαίτερος χώρος πολιτισμού.

Το σημαντικό και πλούσιο ανακτορικό κέντρο με την ξακουστή πύλη των Λεόντων και τα Κυκλώπεια τείχη, που αναφέρεται στα ομηρικά έπη, κατακλύζεται κάθε χρόνο από χιλιάδες επισκέπτες.

Είναι ίσως από τα πιο πολύ θαυμασμένα μνημεία του ελληνικού πολιτισμού, ισάξιο της φήμης που κατείχε κατά τη 2η χιλιετία π.Χ. την περίφημη Μυκηναϊκή περίοδο.

Πρώτος ο Όμηρος αναφέρει την πόλη περιγράφοντάς την ως «ευρυάγυιαν, πολύχρυσον» ενώ τη εποχή του Αγαμέμνονα η πόλη άκμασε. Είναι ένα μνημόνιο εθνικής κληρονομιάς που αξίζει να δείτε.

 

Επίδαυρος

 


Το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου είναι το ομορφότερο «ζωντανό» αρχαίο θέατρο του κόσμου, ένας μοναδικός αρχαιολογικός χώρος και ένα φυσικό τοπίο που γαληνεύει την ψυχή.

Βρίσκεστε στην Πελοπόννησο, στο κοίλο του αρχαίου θεάτρου της Επιδαύρου. Στο άνω διάζωμα του αρχαίου θεάτρου αγναντεύετε το μεθυστικό ανάγλυφο του ορίζοντα. Γαλήνη. Κατανοείτε γιατί οι αρχαίοι επέλεξαν αυτόν τον τόπο για την ανέγερση του πιο φημισμένου Ασκληπιείου. Αφήνετε το βλέμμα να χαμηλώσει. Οι κερκίδες, τα εδώλια, η ορχήστρα και το σκηνικό οικοδόμημα. Είναι από τα ωραιότερα ανοικτά αρχαία θέατρο στον κόσμο καθώς από το 1951 πραγματοποιούνται κάθε καλοκαίρι παραστάσεις αρχαίου δράματος.

Συγκαταλέγεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco και αξίζει να το επισκεφθείτε.

Attica
Attica

Προτεινόμενα άρθρα για εσάς