Αν αγαπάς τον εαυτό σου, μάθε το συντομότερο να λες «όχι»!

Ευζωία

09 Ιουνίου 2020

An Agapas Ton Eayto Sou Mathe To Syntomotero Na Les Oxi

Από τα πρώτα πράγματα που συνειδητοποιείς για τον εαυτό σου όντας ενήλικας, είναι πόσο δύσκολο είναι να λες όχι.

Ταυτόχρονα, την «δυσκολία του όχι» μπορεί να μην την ξεπεράσει ποτέ κάποιος. Όλοι μπορούμε να σκεφτούμε αγαπημένα μας πρόσωπα ή ακόμα και τους ίδιους τους εαυτούς μας όταν προσπαθούμε να σκαρφιστούμε οτιδήποτε για να αποφύγουμε να πούμε «όχι».

Κάποιοι μπορεί να μην απαντήσουν σε κάποιο μήνυμα, άλλοι μπορεί να πουν πως έχουν κανονίσει ήδη κάτι, ή - η αγαπημένη μου κατηγορία- οι άνθρωποι που σπεύδουν να σε διαβεβαιώσουν ότι οι ίδιοι θα ήθελαν πολύ να πουν «ναι» αλλά μια ανώτερη δύναμη δεν τους το επιτρέπει. 

 

Πώς μπορείς όμως να λες πιο εύκολα όχι;

 

  1. Ξεκάθαρα θέλω 

Όταν ξέρεις τι θέλεις να κάνεις και που θέλεις να βρίσκεσαι, είναι πιο εύκολο να λες «όχι». Ο λόγος είναι απλός. Δεν έχεις χρόνο για όλα όσα θα ήθελες να κάνεις, οπότε αναγκαστικά θα χρειαστεί να βάλεις προτεραιότητες.

Και ναι, συχνά η πρόταση ενός αγαπημένου φίλου μπορεί να φαίνεται μικρή, χρονικά, επένδυση αλλά στην πραγματικότητα χρειάζεσαι πολύ περισσότερο χρόνο. Όταν λοιπόν λες όχι σε κάποιον, στην πραγματικότητα λες ναι, στα θέλω και στο πρόγραμμα σου. 

 

  1. Τρόπος να λες «όχι» 

Πολλές φορές, συμβαίνει να φοβόμαστε για το πως θα αντιδράσει κάποιος στην άρνηση μιας πρότασης. Ανθρώπινο και λογικό.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουμε να στεναχωρούμε τους άλλους ούτε να ερχόμαστε σε άβολη θέση. Η δυσκολία αυτή, μπορεί να μας οδηγήσει στο να μιλήσουμε καμιά φορά απότομα σε κάποιον ή ακόμα χειρότερα, να μην απαντήσουμε καν στην πρόσκλησή του.

Το αποτέλεσμα; Να δημιουργούνται παρεξηγήσεις με τους αγαπημένους μας. Γιατί απλά κάποιος να μην πει την αλήθεια; 

«Ευχαριστώ πολύ που με σκέφτηκες, δυστυχώς αυτή την εβδομάδα έχω κάποια πράγματα που προέχουν. Θα μπορούσες να βρεθούμε την επόμενη;» 

 

  1. Όταν λες «όχι» να το εννοείς

Ο μόνος τρόπος, που μπορείς να κάνεις τον περίγυρο σου να ακούει τις ανάγκες σου, είναι να τις ακούς και να τις υπολογίζεις εσύ, πρώτα από όλους. Όταν λοιπόν απορρίπτεις μία πρόταση, να είσαι έτοιμη να επιμείνεις σε αυτό και να την απορρίψεις ξανά και ξανά.

Όταν δέχεσαι μία πρόταση είναι καλό να ζητάς λίγο χρόνο να την σκεφτείς πριν απαντήσεις. Έτσι, δεν αισθάνεσαι πως κάποιος σε αιφνιδιάζει και πως πρέπει να βιαστείς να απαντήσεις. Την ίδια στιγμή έχεις αρκετό χρόνο να δεις το πρόγραμμα σου και να απαντήσεις με ένα σίγουρο «ναι» ή «όχι». 

 

Μην ξεχνάς, ότι για κανέναν δεν είναι εύκολο να λέει όχι. Όμως, είναι ένας τρόπος να δείξεις σεβασμό στο πρόγραμμα και στις ανάγκες σου και να βάλεις στο επίκεντρο τα δικά σου θέλω. 

Ματίνα Σωτηροπούλου

Developmental Psychologist 

MSc Child Development UCL 


Ματίνα Σωτηροπούλου
Matina Sotiropoulou

Προτεινόμενα άρθρα για εσάς