Δεν είναι τίποτα νέο ή τρομερό. Δεν περιμέναμε σίγουρα την πανδημία για να καταλάβουμε πόσο σημαντική είναι η σωματική επαφή και πόσο πολύ λείπει σε όλους μας.
Για την ακρίβεια μία νέα έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε λίγο πριν την καραντίνα από το BBC, μας έδειξε πως οι περισσότεροι άνθρωποι (72%) βλέπουν την διαπροσωπική επαφή σαν κάτι θετικό, και σχεδόν οι μισοί ενήλικες (43%) έχουν την αίσθηση ότι ο τρόπος που είναι δομημένες οι κοινωνίες δεν ενισχύουν να ερχόμαστε σε επαφή.
Στην έρευνα πήραν μέρος 40.000 άτομα, από τα οποία η πλειοψηφία αναφέρει πως τους αρέσει ένα άγγιγμα από έναν φίλο και το 61% θεωρεί πως μία αγκαλιά από τον/την σύντροφό τους, επηρεάζει θετικά τον ύπνο τους.
Τέλος, οι λέξεις που οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποίησαν για να περιγράψουν την επαφή ήταν καθησυχαστική, ζεστή, με αγάπη (Stylist,2020).
Το ζήτημα είναι πως με την πανδημία να μπλέκεται στα πόδια και τις ζωές μας, ενώ αρχίσαμε να βλέπουμε ξανά τα αγαπημένα μας πρόσωπα, συνεχίζουμε να κρατάμε τις αποστάσεις ώστε να ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα διασποράς του ιού.
Η ανάγκη όμως για επαφή παραμένει και σύμφωνα με τις σύγχρονες έρευνες, οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των ανθρώπων δεν είναι καθόλου αμελητέες. Τι κάνουμε λοιπόν;
Η Michelle Scott, ψυχοθεραπεύτρια που βρίσκεται ανάμεσα στο Λονδίνο και στο Εδιμβούργο δίνει τις δικές της συμβουλές στο περιοδικό Stylist, για να αντέξουμε την απουσία της αγκαλιάς.
- Το να κάνεις μασάζ στον εαυτό σου μπορεί να είναι μία πολύ θετική εμπειρία και να ενεργοποιήσει την οξυτοκίνη. Τρίβοντας τα χέρια, τα πόδια και τους κροτάφους σου μπορεί πραγματικά να σε βοηθήσει να ηρεμήσεις και να νιώσεις την τρυφερότητα που χρειάζεσαι.
- Η ζεστασιά μπορεί να έρχεται από ένα χάδι αλλά δεν έρχεται μόνο από αυτό. Με το να τυλιχτείς γύρω από μία κουβέρτα μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αγκαλιάσεις τον εαυτό σου.
- Το να φροντίσεις τον εαυτό σου, όπως να απολαύσεις ένα ζεστό μπάνιο, να ετοιμάσεις το αγαπημένο σου γεύμα, να χορέψεις ή να κάνεις οτιδήποτε απολαμβάνεις μπορεί εξίσου να σε αναπτερώσει.
- Μικρές κινήσεις καλοσύνης που μπορεί να κάνεις βοηθώντας κάποιον περαστικό στο δρόμο ή κάποιον άγνωστο στο σούπερ μάρκετ μπορούν επίσης να λειτουργήσουν υποστηρικτικά καθώς συνδέεσαι περισσότερο με τους ανθρώπους στο περιβάλλον σου και με την δική σου κοινότητα.
Υπομονή. Θα περάσει αυτή η δύσκολη περίοδος και θα μπορούμε πάλι να αγκαλιαζόμαστε και να είμαστε τρυφεροί με τους αγαπημένους μας. Μέχρι όμως τότε, ας κάνουμε ότι μπορούμε για να φροντίσουμε τον εαυτό μας. Ούτως η άλλως και πριν και μετά την πανδημία, αυτός θα ήταν και θα είναι ο καλύτερος μας φίλος.