Logo
pharm24

Από την τεχνητή νοημοσύνη στον Σαίξπηρ... στη Στέγη!

Ευζωία

02 Ιουνίου 2020

Daskalakis Stegh Onasi

Μια ενδιαφέρουσα εβδομάδα ξεκινά για τους λάτρεις της τέχνης και της επιστήμης στο ψηφιακό κανάλι της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

Σήμερα , 2 Ιουνίου, ο γνωστός καθηγητής του ΜΙΤ που απάντησε στον άλυτο γρίφο του Τζων Νας, Κωνσταντίνος Δασκαλάκης μιλάει για την επανάσταση στην τεχνητή νοημοσύνη.

Από τα αυτο-οδηγούμενα αυτοκίνητα, την Amazon Alexa, το image search… η ζωή μας εμπλουτίζεται συνεχώς με «έξυπνους αλγόριθμους». Οι αλγόριθμοι γίνονται ολοένα εξυπνότεροι: καταλαβαίνουν τι λέμε, μαθαίνουν πράγματα για εμάς, μαθαίνουν ξένες γλώσσες, μαθαίνουν να ζωγραφίζουν και, γενικώς, μαθαίνουν. Τι κρύβεται όμως πίσω από αυτούς και τι πάει να πει «μαθαίνουν»;

 

 


Συντονιστείτε και παρακολουθείστε την ομιλία του Κωνσταντίνου Δασκαλάκη για την εξελισσόμενη επανάσταση στην τεχνητή νοημοσύνη, την τεχνολογία που κρύβεται πίσω από αυτήν και τα φιλοσοφικά ερωτήματα που προκύπτουν για τη μάθηση και τη νοημοσύνη.

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης είναι καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο ΜΙΤ, απόφοιτος της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Ε.Μ.Π., με διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ ενώ εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στη Microsoft. Η έρευνά του επικεντρώνεται στη θεωρητική πληροφορική και τη διεπαφή της με τα οικονομικά, τη στατιστική και την τεχνητή νοημοσύνη.

Έχει τιμηθεί με το βραβείο της καλύτερης διδακτορικής διατριβής στην πληροφορική, από το διεθνή οργανισμό επιστήμης των υπολογιστών ACM. Η διδακτορική του διατριβή, με θέμα «Υπολογιστική Πολυπλοκότητα των Ισορροπιών Νας», απαντά σε ένα άλυτο επιστημονικό ερώτημα από τη δημοσίευση του Τζων Νας το 1950, για την οποία ο Νας βραβεύτηκε με το Νόμπελ Οικονομικών (1994).

Το ταξίδι όμως στη Στέγη συνεχίζεται την Τετάρτη 4 Ιουνίου, με τον Άμλετ του Σαίξπηρ μέσα από τη σύγχρονη ματιά του Γιάννη Χουβαρδά.

Κρυμμένα μυστικά και δολοπλοκίες, μοναξιά και αλύτρωτες επιθυμίες στο πιο διεφθαρμένο βασίλειο. Ο Ηλίας Γιαννακάκης, κατέγραψε με τον φακό του τις τελικές πρόβες της θεατρικής παράστασης στο ντοκιμαντέρ «Ο Άμλετ στο μυαλό του Γιάννη Χουβαρδά», που διατίθεται από την Παρασκευή 29 Μαΐου.

 

 

Ενώ, την Πέμπτη 5 Ιουνίου, τη σκυτάλη του Ιδρύματος παίρνει το Αρχείο Καβάφη, όπου συνεχίζει να μας εμβαπτίζει στον μοναδικό κόσμο του Αλεξανδρινού ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη, χάρη στο πρόγραμμα Επτά ποιήματα, Επτά μαθήματα, με την ανάλυση ενός ποιήματος κάθε φορά (αυτή την εβδομάδα παρουσιάζεται το ποίημα «Ο Δημάρατος»).

Attica
Attica

Προτεινόμενα άρθρα για εσάς