Ενώ το «επίσημο» καλοκαίρι έριξε αυλαία, τι θα λέγατε να αποδράσουμε σε έναν κοντινό αλλά αγαπημένο προορισμό;
Την αρχοντική Ύδρα για την οποία ο Αμερικανός συγγραφέας Χένρι Μίλερ είχε γράψει ότι «υπάρχουν μόνο δύο χρώματα, μπλε και άσπρο, και το λευκό είναι φρεσκοασβεστωμένο κάθε μέρα. Αισθητικά είναι τέλεια, η επιτομή της άψογης αναρχίας».
Η κοσμοπολίτικη Ύδρα δεν είναι τυχαία η «αρχόντισσα» του Αργοσαρωνικού. Σε αυτό το νησί με την ατελείωτη ιστορία του, την δύναμη της απλότητας και την τέχνη που συναντάς σε κάθε σοκάκι και γωνιά, νιώθεις την αύρα του από την πρώτη στιγμή.
Δεκάδες είναι οι διάσημοι θαυμαστές του που το επέλεξαν και εμπνεύστηκαν από τα πλακόστρωτα δρομάκια, τα ανθοστόλιστα σπίτια με τις μπουκαμβίλιες, τα καλοδιατηρημένα πέτρινα αρχοντικά, τα χτισμένα αμφιθεατρικά κάτω από τα γυμνά βράχια.
Η Ύδρα είναι το νησί που σε προσκαλεί να σταματήσεις τον χρόνο και να χαλαρώσεις μακριά από το θόρυβο της πόλης.
Τα γαϊδουράκια και τα άλογα αποτελούν, μαζί με τα θαλάσσια ταξί, τα μοναδικά μεταφορικά μέσα του νησιού. Τα πάντα μεταφέρονται με τα χέρια, τα μουλάρια ή με τα καρότσια.
Δεξιά και αριστερά στο λιμάνι υπάρχουν οι προμαχώνες με τα κανόνια, που προστάτευαν τον οικισμό της Ύδρας. Στην αριστερή πλευρά του λιμανιού, δεσπόζει από το 1993 το εμβληματικό άγαλμα του ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη.
Στη βάση του είναι θαμμένα τα οστά του, τα οποία ήρθαν στην Ύδρα το 1985. Δίπλα, βρίσκεται το σπίτι της οικογένειας Τσαμαδού, όπου στεγάζεται η Σχολή των Εμποροπλοιάρχων. Για τους λάτρεις της Ιστορίας υπάρχει το Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο της Ύδρας που λειτουργεί καθημερινά και προβάλλει σημαντικά μουσειακά κειμήλια, αρχειακό υλικό αλλά και μια βιβλιοθήκη με πολύτιμες εκδόσεις.
Πάνω από την προκυμαία δεσπόζει η εντυπωσιακή ιστορική οικία του Λάζαρου Κουντουριώτη που σήμερα λειτουργεί ως παράρτημα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.
Χτισμένη σε σχήμα «π», βαμμένη με φυσική ώχρα, πρόκειται για την οικία του Υδραίου προκρίτου και μεγάλου πλοιοκτήτη της Ύδρας που έπαιξε σημαντικό πολιτικό ρόλο στον Αγώνα αλλά και κατά την περίοδο της Ανεξαρτησίας.
Χαρακτηριστικό δείγμα της παραδοσιακής υδραίικης αρχιτεκτονικής, κεντρίζει το βλέμμα από οποιοδήποτε σημείο του νησιού κι αν το δεις. Χτίστηκε στο τέλος του 18ου αιώνα, την εποχή της οικονομικής άνθησης και ναυτικής υπεροχής της Ύδρας.
Στο αρχοντικό της σημαντικής αυτής πολιτικής φυσιογνωμίας της νεότερης Ελλάδας έγιναν σημαντικές διαβουλεύσεις για θέματα της Επανάστασης του 1821 και φιλοξενήθηκαν σημαίνουσες προσωπικότητες της εποχής, Έλληνες και ξένοι.
Στο ισόγειο, στα παλιά κελάρια του αρχοντικού που έχουν κατάλληλα διαμορφωθεί, εκτίθενται μόνιμα πίνακες δύο καταξιωμένων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ζωγράφων, του Περικλή Βυζάντιου και του γιου του Κωνσταντίνου, οι οποίοι συνδέονταν με στενούς οικογενειακούς δεσμούς με την οικογένεια Κουντουριώτη.
Ατελείωτες βουτιές στις μοναδικά «άγριες» παραλίες
Οι παραλίες του νησιού, προσφέρουν μια ασύγκριτη εμπειρία πρόσβασης σ' αυτές. Στις περισσότερες ενδείκνυται να πάτε με τα πόδια για να αισθανθείτε την απεραντοσύνη του ελληνικού καλοκαιριού.
Περπατώντας στα καλοσυντηρημένα καλντερίμια και υπό τους ήχους των τζιτζικιών χαζεύετε τη θέα στο γαλάζιο της θάλασσας και κάνετε στάσεις όπου επιθυμείτε.
Η βόλτα αρχίζει έξω από το λιμάνι, όπου βρίσκεται η Σπηλιά, μια βραχώδης παραλία με έντονη κίνηση, η οποία προσφέρεται για μακροβούτια.
Ορισμένα βράχια έχουν λειανθεί και επιστρωθεί με τσιμέντο, ώστε να υπάρχει χώρος για ηλιοθεραπεία.
Δίπλα η Υδρονέτα, που βρίσκεται στο ομορφότερο ίσως μέρος του νησιού, κάτω από τα κανόνια, πάνω στα βράχια και στην ίδια περιοχή με τη Σπηλιά. Κι αυτή προσφέρεται για μακροβούτια από τα βράχια στα πεντακάθαρα βαθιά νερά, ενώ κι εδώ έχουν δημιουργηθεί πλατώματα για ηλιοθεραπεία.
Μετά την Υδρονέτα συναντάμε το Αυλάκι, μια πανέμορφη μικρή παραλία γεμάτη βότσαλα, ιδανική για να θαυμάσετε το ηλιοβασίλεμα, ενώ το βράδυ φωταγωγείται, προσφέροντας ένα ξεχωριστό καλοκαιρινό θέαμα. Κατεβαίνεις από τα σκαλάκια αμέσως μετά την Υδρονέτα και βρίσκεσαι μπροστά σε πρασινογάλαζα νερά και έναν μικρό μόλο στον οποίο μπορείς να κάνεις ηλιοθεραπεία.
Ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο, περίπου πέντε λεπτά μετά το Αυλάκι, φτάνουμε στο Καμίνι, ένα μικρό, υπέροχο και γραφικό ψαρολίμανο γεμάτο ψαρόβαρκες, καΐκια και μπακάλικα, που στην αυλή τους χαζολογάς με τα άλογα.
Συνεχίζοντας, φτάνουμε στον πανέμορφο παραθαλάσσιο παραδοσιακό οικισμό του Βλυχού με τη μαγευτική θέα ‒ ιδανικός για οικογενειακό τουρισμό.
Ολόλευκα εξοχικά σπίτια με μεγάλες ασβεστωμένες αυλές απλώνονται μέχρι τους πρόποδες του παρακείμενου λόφου πάνω από την παραλία. Μετά το λιμανάκι του Βλυχού βρίσκεται ο παραθαλάσσιος οικισμός Πλάκες Βλυχού, μια οργανωμένη παραλία .
Φεύγοντας από τον Βλυχό, περίπου μετά από είκοσι λεπτά πεζοπορίας, περνάμε πάνω από μια γέφυρα του 17ου αιώνα μοναδικής ομορφιάς και φτάνουμε στην παραθαλάσσια περιοχή του Παλαμιδά, μια όμορφη παραλία με άμμο και ψιλό βοτσαλάκι.
Κοντά στην παραλία του Παλαμιδά υπάρχει καρνάγιο για την επισκευή και συντήρηση μικρών και μεγάλων σκαφών. Λίγο πιο πέρα, μετά τον κοφτό βράχο Ζαστάνι, βρίσκεται η ερημική παραλία του Αγίου Κυπριανού με πρασινογάλαζα νερά και το ομώνυμο εκκλησάκι.
Η παράδοση λέει ότι απ' αυτό τον απόκρημνο βράχο οι παλιοί Υδραίοι έριχναν τους γέροντες από μια ηλικία και μετά. Συγκεκριμένα, τους τοποθετούσαν μέσα σε κοφίνια, τα οποία κατρακυλούσαν από ύψος 200 μέτρων προς τη θάλασσα.
Μετά τον Παλαμιδά βρίσκεται ο Μώλος, ένας κλειστός και αρκετά ήσυχος, βραχώδης όρμος, με μεγάλη και όμορφη παραλία με βότσαλα.
Tο Μπίστι είναι ο νοτιότερος όρμος του νησιού και περιβάλλεται από ψηλά βράχια. Είναι οργανωμένη παραλία και προσφέρεται για θαλάσσια παιχνίδια, μακροβούτια από τα βράχια και ψαροντούφεκο.
Είναι δίπλα σε κατάφυτο πευκοδάσος και η πρόσβαση σε αυτή γίνεται μόνο με θαλάσσια ταξί. Στην αντίθετη πλευρά του νησιού, τώρα, παίρνεις τον δρόμο προς το Μανδράκι, το πολεμικό λιμάνι στα χρόνια της Επανάστασης, όπου υπάρχει όμορφη αμμουδιά, η μοναδική στην Ύδρα χωρίς βότσαλα.
Οι επιλογές για φαγητό, διασκέδαση και νυχτερινή έξοδο είναι πάρα πολλές. Δεν έχετε παρά να τις ανακαλύψετε…