Μεγαλώνοντας μάθαμε κάπως άτυπα, ότι τα πράγματα είναι ή το ένα ή το άλλο. Ή σου αρέσει το κόκκινο χρώμα ή το πράσινο. Ή σου αρέσει το παγωτό ή τα πατατάκια. Ή σου αρέσουν τα φορέματα ή τα παντελόνια.
Το ίδιο μάθαμε και για τα συναισθήματα μας. Όσο μεγαλώναμε, ο αγαπημένος φίλος θα έλεγε γεμάτος αγωνία: «Σου αρέσει εδώ ή όχι;». Μάθαμε πως τα πράγματα δεν μπορούν να έχουν, περισσότερες από μια ιδιότητες κι εμείς δεν μπορούμε να έχουμε περισσότερα από ένα συναισθήματα ή περισσότερες από μια φωνές μέσα μας, την ίδια στιγμή. Δεν μπορούμε για παράδειγμα, να νιώθουμε χαρά για κάτι που πρόκειται να συμβεί και παράλληλα να φοβόμαστε. Δεν γίνεται να αισθανόμαστε κι ανυπομονησία κι αγωνία ταυτόχρονα.
Έτσι όταν είδαμε αυτή την εικόνα από έναν λογαριασμό στο Instagram, το JoinMonument που μιλά για θέματα που αφορούν την ψυχική υγεία και τις ανθρώπινες σχέσεις, συνειδητοποιήσαμε πόσο συχνά πιστεύουμε, πως τα πράγματα δεν μπορούν να συνυπάρχουν.
Για παράδειγμα όπως φαίνεται και στην φωτογραφία του JoinMonument, μπορείς να έχεις άγχος και αυτοπεποίθηση, μπορείς να κάνεις λάθη και παράλληλα να προχωράς. Συχνά υπάρχει αυτή η αντίληψη, πως κάποιος έχει “λύσει” ότι τον δυσκολεύει ή ότι τον κρατά πίσω και για αυτό καταφέρνει να προχωρήσει και να πετύχει. Όμως βέβαια, αυτό δεν είναι η αλήθεια. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μία διεργασία. Μία διαδικασία που προχωρά παράλληλα και όχι γραμμικά. Πρώτα θα νικήσω τους φόβους μου και μετά θα κάνω το πρώτο βήμα. Αλλά αντίθετα, κάνοντας το πρώτο βήμα θα δουλεύω και προς μία ζωή με λιγότερο φόβο.
Η θεωρία των “Και”, της Διαλεκτικής Συμπεριφορικής Θεραπείας (Dialectical Behavioral Therapy), ουσιαστικά προτρέπει τους ανθρώπους να δέχονται τα “Και” της ζωής, να αποδέχονται τις αλήθειες ακόμα κι όταν αυτές φαίνονται αντίθετες μεταξύ τους. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της σελίδας JoinMonument, δίνοντας στον εαυτό μας, τον χώρο να νιώσουμε την ίδια στιγμή ένα εύρος συναισθημάτων, μας επιτρέπουμε να απαλλαχθούμε από την ταμπέλα ενός συναισθήματος, το οποίο συχνά προσπαθούμε να "διορθώσουμε" σαν κάτι προβληματικό. Με τον τρόπο αυτό, μπορούμε να δούμε τις πολλαπλές πλευρές που μπορεί να περιγράφουν την πραγματικότητά μας. Δεν είμαστε μόνο ένα πράγμα, αποτελούμαστε από πολλά διαφορετικά στοιχεία και συχνά το ξεχνάμε αυτό.
Για εσάς ποια συναισθήματα συνυπάρχουν αυτή τη στιγμή;
source: JoinMonument