Πόσες φορές μετά από μια πιεστική ημέρα δεν «ονειρευόμαστε» ένα χαλαρωτικό μασάζ.
Οι θεραπευτικές ιδιότητες της αφής είναι γνωστές από τα αρχαία χρόνια πριν το μασάζ εξαπλωθεί στη Δύση από τις ανατολικές φιλοσοφίες της Ινδίας και της Ιαπωνίας.
Τότε ο σκοπός του μασάζ ήταν κυρίως θεραπευτικός και προληπτικός και λιγότερο αισθητικός όπως έχει επικρατήσει σήμερα. Οι μαλάξεις στόχευαν στη θεραπεία των τραυμάτων, στη ανακούφιση από τον πόνο, στην πρόληψη ασθενειών.
Με την πάροδο του χρόνου και την ολοένα μεγαλύτερη πρόσβαση σε εναλλακτικές θεραπείες και φάρμακα, το μασάζ παραγκωνίστηκε και λανθασμένα θεωρήθηκε ότι απευθύνεται σε λίγους.
Χαλαρωτικό ή αθλητικό, σιάτσου ή τάι, ρεφλεξολογία ή μασάζ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σίγουρο είναι οτι από τη στιγμή που βασίζεται στην αφή, στο άγγιγμα, στην ανθρώπινη επαφή, τα οφέλη του είναι πολλά κι ανεκτίμητα.
Χαλαρώνει τους μύες κι ανακουφίζει από πιασίματα. Ένα χαλαρωτικό μασάζ ηρεμεί το σώμα και απομακρύνει το άγχος που ευθύνεται για μυϊκές εντάσεις. Έχει αποδειχτεί ότι μειώνει στο μισό τα επίπεδα της κορτιζόλης, γνωστής και ως ορμόνης του στρες.
Παράλληλα, απελευθερώνει ενδορφίνες και άλλες ορμόνες, όπως ντοπαμίνη και σεροτοτίνη, οι οποίες προκαλούν το αίσθημα της χαράς και της ευχαρίστησης. Γι΄ αυτό και λέγεται ότι το μασάζ είναι το φυσικό όπλο κατά της κατάθλιψης.
Βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ύπνου. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι το μασάζ σε συστηματική βάση κατευνάζει το νευρικό σύστημα και καταπολεμά την αϋπνία. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα κύματα δέλτα, που ευθύνονται για την βαθιά κατάσταση ύπνου.
Αυξάνει την ενέργεια του σώματος ενώ ταυτόχρονα μειώνει το αίσθημα της κόπωσης. Είναι η τονωτική ένεση στη ψυχολογία μας. Η στάση του σώματος βελτιώνεται και οι μύες γίνονται περισσότερο ελαστικοί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τις επόμενες μέρες να νιώθουμε αναζωογονημένοι, με υψηλά επίπεδα ενέργειας και αυτοσυγκέντρωσης.
Στα ευεργετικά του αποτελέσματα εντάσσεται επίσης η αποτοξίνωση του οργανισμού, η σταδιακή εξάλειψη της κυτταρίτιδας ενώ εμποδίζει την κατακράτηση υγρών. Το λεμφικό μασάζ για παράδειγμα είναι ιδανικό στο να τονώνει την κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα να κυκλοφορεί περισσότερο οξυγόνο στο αίμα και να στέλνει το σώμα περισσότερα θρεπτικά συστατικά στους ιστούς.
Έτσι, όχι μόνο συμβάλλει στην ανακούφιση από τα πρησμένα πόδια, αλλά είναι ένας ορκισμένος εχθρός της κυτταρίτιδας, την οποία και νικά με στοχευμένες πιέσεις πάνω στους λεμφικούς αγωγούς του σώματος. Αποτέλεσμ, να αυξάνει την τοπική λεμφική κυκλοφορία, γεγονός που βελτιώνει σημαντικά την εικόνα του δέρματος.
Ένα καλό μασάζ θα βελτιώσει την υφή του δέρματος καθώς η ανάτριψη απομακρύνει το ανώτερο στρώμα του δέρματος, το οποίο και ανανεώνεται από την αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος. Έτσι, η υφή του δέρματος βελτιώνεται και δείχνει πιο λείο και λαμπερό, χωρίς ρύπους και νεκρά κύτταρα. Πόσο μάλλον αν το μασάζ συνοδεύεται κι από μία θεραπεία αποτοξίνωσης, που περιλαμβάνει έντονη απολέπιση και χαμάμ.
Αν αντιμετωπίζεται συχνά προβλήματα με ημικρανίες και πονοκεφάλους θα το βρείτε ιδιαίτερα ανακουφιστικό. Σύμφωνα με έρευνες, η χειρομάλαξη απομακρύνει τους πονοκεφάλους και επομένως μειώνει την ανάγκη για παυσίπονα. Γενικά, είναι η πιο υγιής εναλλακτική θεραπεία για τον πόνο, αφού η συστηματική εφαρμογή του μασάζ συμβάλλει αποδεδειγμένα στην ελάττωσή του.
Ενδείκνυται για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου της πλάτης με έρευνες να έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως το backpain μασάζ είναι η ιδανική λύση για την ανακούφιση χρόνιων πόνων που εντοπίζονται στην περιοχή της μέσης, της πλάτης και της σπονδυλικής στήλης. Ειδικότερα, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της συνδυαστικής θεραπείας κατά της αρθρίτιδας, της δισκοπάθειας, της ινομυαλγίας κ.ά.
Συμβάλλει στη γρηγορότερη επούλωση των πληγών. Οι μαλάξεις αναμφίβολα μειώνουν το οίδημα που δημιουργείται μετά από χειρουργικές επεμβάσεις. Δεν είναι τυχαίο που, όταν νιώθουμε ότι πονάμε κάπου, το πρώτο πράγμα που κάνουμε ενστικτωδώς είναι να τρίψουμε την πάσχουσα περιοχή.
Εξάλλου, όπως είχε πει κι ο Ιπποκράτης: “οι φυσικές δυνάμεις που έχουμε μέσα μας, είναι οι πραγματικοί θεραπευτές της νόσου”. Το μασάζ δεν κάνει τίποτα άλλο από το να αφυπνίζει αυτές τις δυνάμεις.
Τέλος, το μασαζ μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Οι μαλάξεις σε συστηματική βάση κατεβάζουν την αρτηριακή πίεση, συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στη διατήρηση της υγείας. Έτσι, γίνεται σαφές ότι το μασάζ έχει ευεργετική επίδραση, όχι μόνο στο μυϊκό, λεμφικό, κυκλοφορικό, ενδοκρινικό και ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά ακόμα και στο καρδιαγγειακό.