Logo
pharm24

Δεν αρκεί να έχεις αυτιά για να ακούς

Ευζωία

27 Οκτωβρίου 2022

Den Arkei Na Exeis Aytia Gia Na Akous

Δεν είναι μόνο ο κλάδος με τον οποίο αποφάσισα να ασχοληθώ αλλά και οι άνθρωποι που είχα κοντά μου που με είχαν κάνει να πιστεύω ότι είμαι καλή στο να ακούω. Μπορείς λοιπόν να καταλάβεις την έκπληξή μου όταν με αφορμή μία άσκηση σ' ένα σεμινάριο στο οποίο συμμετείχα κατάλαβα το αντίθετο. Η άσκηση είχε ως εξής χωριστήκαμε σε δυάδες και ο καθένας μίλησε για ένα λεπτό περιγράφοντας την μέρα του. Αφού τελείωναν και τα δύο μέλη της δυάδας την περιγραφή το άλλο μέλος έπρεπε να επαναλάβει την περιγραφή με δικά του λόγια.

 

Μάντεψε ποιος δεν τα πήγε καθόλου καλά σε αυτή την άσκηση.

 

Αν απορείς τι μπορεί να πήγε τόσο λάθος, απλά να σου πω ότι και ξέχασα πολλές λεπτομέρειες σχετικά με την καθημερινότητα του συνομιλητή μου και κάποια στοιχεία τα άλλαξα σύμφωνα με αυτό που εγώ σκεφτόμουν την ώρα που τον άκουγα.

 

Για έναν άνθρωπο που πάντα θεωρούσε πως είναι καλός φίλος κυρίως γιατί ακούει και δείχνει ενδιαφέρον αυτή η άσκηση ήταν μία αποκάλυψη.

 

Πώς μπορείς όμως να ακούς κάποιον πιο ενεργητικά;

 

  1. Προσπάθησε να μην συμπληρώνεις ή να μην διακόπτεις τον άλλον.Πολλές φορές μπορεί προσπαθώντας να βοηθήσεις τον συνομιλητή σου να συμπληρώσεις την πρόταση του καθώς τον βλέπεις ότι δυσκολεύεται να βρει την κατάλληλη λέξη για να περιγράψει κάτι που του συνέβει ή μπορεί να τον διακόψεις γιατί συμφωνείς ή διαφωνείς πολύ με αυτό που λέει. Προσωπικά πιστεύω πως η ανάπτυξη μίας συζήτησης με βοηθά να αναπτύξω και την σκέψη μου. Όταν λοιπόν κάποιος με διακόπτει δεν μπορώ εύκολα να συνεχίσω την σκέψη μου.
  2. Μην σκέφτεσαι την ώρα που μιλάει κάποιος αν συμφωνείς με αυτά που λέει.Δυστυχώς τις περισσότερες φορές όταν ακούμε κάποιον να μιλάει κοιτάμε περισσότερο να δούμε αν αυτά που περιγράφει είναι σωστά ή λάθος. Αποτέλεσμα; Συχνά χανόμαστε στην δική μας σκέψη και σκεφτόμαστε πως και πότε θα πούμε την γνώμη μας χάνοντας έτσι την προσοχή μας. Μόλις ο συνομιλητής μας ολοκληρώσει την σκέψη του θα υπάρχει χρόνος για να σκεφτείς τι θα απαντήσεις.
  3. Διέκοψε τον συνομιλητή σου μόνο για να κάνεις διευκρινιστικές ερωτήσεις. Πολλές φορές όταν κάποιος περιγράφει την σκέψη του ή κάτι που συνέβει μπορεί μην είναι τόσο επεξηγηματικός και να μπερδευτείς ακούγοντάς τον. Ρωτώντας τον για διευκρινίσεις και θα είσαι σίγουρη ότι κατάλαβες καλά και ο συνομιλητής σου θα καταλάβει πως τον ακούς και πως ενδιαφέρεσαι για εκείνον.
  4. Διατήρησε όσο μπορείς την οπτική επαφή με τον συνομιλητή σου.
    Ακούμε και μας ακούν καθημερινά πολλοί άνθρωποι και δυστυχώς ξέρουμε πως δεν είναι πάντα εφικτό να διατηρούμε οπτική επαφή. Πόσες φορές σας μιλάει το παιδί σας και εσείς ταυτόχρονα μπορεί να ολοκληρώνετε την αποστολή ενός email για τη δουλειά ή να μαγειρεύετε κάτι; Σύμφωνα με μία σύντομη έρευνα στο διαδίκτυο σε περισσότερα από δέκα άρθρα για την επικοινωνία αναφέρεται ότι το 55% της επικοινωνίας του μηνύματος που θέλουμε να μεταφέρουμε επιτυγχάνεται με την μη λεκτική επικοινωνία. 


Και ας μην ξεχνάμε ότι η επικοινωνία και το μοίρασμα των σκέψεων μας είναι αυτό που μας συνδέει με τους ανθρώπους γύρω μας και αυτό που μας επιτρέπει να χτίσουμε δυνατούς και σταθερούς δεσμούς. Ναι είναι δύσκολο αλλά αξίζει την προσπάθεια.

Ματίνα Σωτηροπούλου

Developmental Psychologist 

MSc Child Development UCL  

Attica
Attica

Προτεινόμενα άρθρα για εσάς