Δεν πάνε πολλά χρόνια που ο όρος “δια βίου μάθηση” μπήκε στη ζωή μας. Μέχρι τότε η μάθηση είχε περιορισμένη ηλικιακή ομάδα και εκτός από συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες είχε και ημερομηνία λήξης. Ευτυχώς όμως, τα πράγματα αλλάζουν και πλέον όλο και περισσότεροι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας έχουν μια δεύτερη ευκαιρία στη γνώση.
Η ίδρυση του Ανοικτού Πανεπιστημίου, που δίνει τη δυνατότητα πανεπιστημιακής μόρφωση σε άτομα άνω των 20 ετών χωρίς πανελλήνιες εξετάσεις, έδωσε τη δυνατότητα σε πολλούς να αποκτήσουν πανεπιστημιακό τίτλο σπουδών σε μεγαλύτερη ηλικία.
Η απόφαση μάλιστα του Ανοικτού Πανεπιστημίου να δώσει προτεραιότητα σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που θέλουν να φοιτήσουν, έχει δώσει την ευκαιρία σε πολλούς να ξεκινήσουν μια νέα σελίδα στη ζωή τους.
Το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος έχει ήδη υιοθετήσει αυτή την φιλοσοφία υποστηρίζοντας ότι η μάθηση αποτελεί μια διαρκή διαδικασία η οποία δεν εξαρτάται από την ηλικία αλλά από τη θέληση του ατόμου να ανακαλύψει κάτι καινούργιο, όπως και από τα εκπαιδευτικά ερεθίσματα που δέχεται. Για τον λόγο αυτόν, έχουν αναπτυχθεί εκπαιδευτικά προγράμματα για νέους και νέες, ενήλικες, αλλά και μία σειρά εργαστηρίων και μαθημάτων για άτομα άνω των 65.
Το 2017 μάλιστα 6.378 ενήλικες συμμετείχαν σε εκπαιδευτικά προγράμματα σχετικά με την αρχιτεκτονική, τη φύση, τις τέχνες, την επιστήμη και την τεχνολογία. Ειδική έμφαση δόθηκε στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων των ατόμων άνω των 65 ετών. Λόγω της έντονης ζήτησης, τριπλασιάστηκαν οι θέσεις στα σεμινάρια υπολογιστών ενώ οργανώθηκαν τμήματα αρχαρίων και προχωρημένων. Συνολικά, 4.060 άτομα άνω των 65 ετών συμμετείχαν στα μαθήματα υπολογιστών το 2017.
Η ΜΚΟ People Behind λειτουργεί από το 2017 με στόχο να βοηθήσει τους ανθρώπους 65 ετών και πάνω που ζουν στην Αθήνα να μένουν ενεργοί σαν άνθρωποι και πολίτες. H οργάνωση στοχεύει στη δωρεάν δια βίου μάθηση, την ψηφιακή εκπαίδευση, την ενίσχυση του εθελοντισμού και την επαφή των ατόμων αυτών με νεότερες γενιές.
Στο ταξίδι της γνώσης μπορούν να διδαχθούν ευρωπαϊκή Ιστορία, Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία και Θεατρικό Παιχνίδι. Τα μαθήματα γίνονται σε έναν χώρο κοντά στο μετρό Κεραμεικός.
Η ιδέα για το Πανεπιστήμιο τρίτης ηλικίας εμφανίστηκε το 1973 στη Γαλλία, όπου έκανε την εμφάνισή της και η πρώτη προσπάθεια, η οποία και ακολουθούσε το ακαδημαϊκό μοντέλο σπουδών των τότε πανεπιστημίων. Σήμερα υπάρχουν χιλιάδες τέτοια τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Αμερική, τον Καναδά και την Αυστραλία. Μόνο στη Μεγάλη Βρετανία λειτουργούν αυτή τη στιγμή 1.064 τοπικά πανεπιστήμια για άτομα άνω των 65 ετών.