Διαζύγια και ενδοοικογενειακή βία στην εποχή του κορωνοϊού

Ευζωία

22 Απριλίου 2020

Diazigia Endooikogeneiaki Bia Koronoios 1

 

Στη δίνη του κορωνοϊού, πριν επιβεβαιωθούν οι αισιόδοξες φωνές ότι «θα βγούμε πιο ώριμοι και θα εκτιμήσουμε περισσότερο τη ζωή» αυτό που πραγματικά σοκάρει είναι η ραγδαία αύξηση των ποσοστών ενδοοικογενειακής βίας και των διαζυγίων.

 

Πριν έρθουν στην δημοσιότητα τα πρώτα στοιχεία από την Κίνα, που επιβεβαιώνουν αυτή τη θεωρία, τα στοιχεία από τη Γαλλία μας αφήνουν άφωνους.


Η ενδοοικογενειακή βία έχει λάβει τόσο ανησυχητικές διαστάσεις σε ολόκληρη τη χώρα, λόγο του εγκλεισμού , που ο Υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ, έθεσε σε λειτουργία ένα «σύστημα συναγερμού» για τις κακοποιημένες γυναίκες μέσα στα φαρμακεία.


Τα ποσοστά ενδοοικογενειακής βίας είναι τόσο υψηλά που ξεπερνούν το 32% σε πολλές περιοχές της Γαλλίας ενώ στην ευρύτερη ζώνη του Παρισιού έφτασαν το 36% μέσα σε μόλις μία εβδομάδα!


Το «σύστημα συναγερμού» δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες που έχουν υποστεί βία να ζητήσουν βοήθεια  από το φαρμακοποιό ο οποίος θα «κοινοποιεί» άμεσα στην αστυνομία το περιστατικό.


Στην περίπτωση που η κακοποιημένη γυναίκα συνοδεύεται από τον σύζυγό-σύντροφό θα μπορεί να «μιλήσει» μέσω ενός κωδικού όπως για παράδειγμα «μάσκα 19», ένα σύστημα που εφαρμόζεται ήδη με επιτυχία και στην Ισπανία, που έχει παρόμοια προβλήματα.


Το φαινόμενο λαμβάνει τέτοιες διαστάσεις που η κυβέρνηση το τοποθετεί στην ίδια «προτεραιότητα» με εκείνη της πανδημίας.

 

Παρόμοια στοιχεία έρχονται και από την Κίνα. Λίγες μόλις ημέρες μετά την επιστροφή στην ελευθερία, οι Κινέζοι καταγράφουν τεράστια αύξηση στις αιτήσεις διαζυγίων ενώ υπήρξαν πολλές  καταγγελίες γυναικών σε Οργανισμούς για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.


Οι ψυχολόγοι εκτιμούν, πως τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας συναισθηματική, σωματική ή λεκτική σημείωσαν ραγδαία αύξηση σε καιρό καραντίνας, με βασικούς αποδέκτες τις γυναίκες και τα παιδιά.


Ο Wan Fei, συνταξιούχος αστυνομικός που διαχειρίζεται μια μη κερδοσκοπική οργάνωση κατά της ενδοοικογενειακής βίας στο Jingzhou της πόλης Hubei, που βρέθηκε στο επίκεντρο του κορωνοϊού, δήλωσε ότι ο αριθμός των περιστατικών αυτών σχεδόν διπλασιάστηκε από τη μέρα που άρχισε η καραντίνα.


«Η επιδημία είχε τεράστιο αντίκτυπο στις οικογενειακές σχέσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία μας, το 90% των βίαιων επιθέσεων στα πλαίσια της οικογένειας, αυτής της περιόδου, σχετίζεται με την επιδημία Covid-19». 


Ο φόβος και η ανησυχία για αυτή την πρωτόγνωρη παγκόσμια κατάσταση, καθώς και η οικονομική πίεση που ασκείται αυτή τη στιγμή σε πολλές οικογένειες, ενισχύουν τέτοιες συμπεριφορές, αναφέρει ο Wan.


Κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Κίνα, το #AntiDomesticViolenceDuringEpidemic χρησιμοποιήθηκε χιλιάδες φορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης της εθνικής και διεθνούς κοινότητας.

 

Παρόμοια μηνύματα στήριξης γυναικών, που βιώνουν την κακοποίηση μέσα στο σπίτι στέλνονται και στην Ελλάδα με τηλεοπτικά σπότ και ενεργοποίηση γραμμών παρέμβασης και στήριξης. 

Μην ανέχεσαι τη βία, ζήτησε βοήθεια.


Συντακτική ομάδα Ladiesbook

Προτεινόμενα άρθρα για εσάς