Logo
pharm24

Δύο γυναίκες παίρνουν το Νόμπελ Χημείας και γράφουν ιστορία!

Ευζωία

09 Οκτωβρίου 2020

Duo Gynaikes Pairnoun To Nobel Ximeias Kai Gtafoun Istoria Main

Πέρασαν αιώνες, μέσα στους οποίου υπήρξαν λίγα αλλά φωτεινά παραδείγματα, για να καταφέρουν οι γυναίκες της επιστήμης να κατακτήσουν αυτό που τους ανήκει. Αναγνώριση!


Η φετινή δύσκολη χρονιά, φέρνει μια ελπιδοφόρα είδηση. Η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών απένειμε το Νόμπελ Χημείας για το 2020 σε δύο γυναίκες επιστήμονες για την ανάπτυξη μιας μεθόδου επεξεργασίας γονιδιώματος.

 

Η Γαλλίδα Emmanuelle Charpentier και η Αμερικανίδα Jennifer A. Doudna μοιράστηκαν το ιδιαίτερο βραβείο, καθώς διερεύνησαν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός βακτηρίου Streptococcus, ανακαλύπτοντας ένα μοριακό εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ακριβή τομή σε γενετικό υλικό, καθιστώντας δυνατή την εύκολη αλλαγή του κώδικα ζωής, σύμφωνα με όσα ανέφερε η Ακαδημία.

 


Όπως δήλωσε η Charpentier σε συνέντευξη Τύπου, «εύχομαι αυτή η διάκριση να μεταφέρει ένα θετικό μήνυμα ειδικά, στα νεαρά κορίτσια που θα ήθελαν να ακολουθήσουν το μονοπάτι των Επιστημών, και να δείξουν στον κόσμο ότι και οι γυναίκες μπορούν να ξεχωρίσουν σε αυτό τον χώρο με ένα βραβείο. Αλλά το πιο σημαντικό είναι να γίνει κατανοητό πως οι γυναίκες στην επιστήμη μπορούν να επηρεάσουν την ανθρωπότητα μέσα από τις έρευνές τους".

 


Από το 1901 μέχρι σήμερα έχουν απονεμηθεί 111 Νόμπελ Χημείας ενώ οκτώ χρονιές δεν έχει δοθεί το βραβείο, εξαιτίας των δύο παγκοσμίων πολέμων.

 

Από αυτά τα 111 Βραβεία είναι η τρίτη φορά που το Νόμπελ Χημείας, πάει αποκλειστικά σε γυναικεία χέρια μετά την Μαρία Κιουρί το 1911 για την ανακάλυψη του Ράδιου και Πολώνιου και της Βρετανίδας Dorothy Crowfoot Hodgkin το 1964, για τη χαρτογράφηση της βιταμίνης Β12. Πέντε χρόνια αργότερα μάλιστα η Hodgkin, ανακάλυψε τη δομή της ινσουλίνης.

 

 

Από το 1901 ως και σήμερα, βρίσκουμε γυναικείες παρουσίες στα βραβεία Νόμπελ Χημείας όπως το 1935 της Ιρέν Κιουρί, κόρη του Πιερ και της Μαρί η οποία το μοιράστηκε το Νόμπελ με το σύζυγό της, Jean Frédéric Joliot-Curie, για την ανακάλυψή της “τεχνητής ραδιενέργειας”.

 

Το 2009 η Ισραηλινή Άντα Γιουάθ μετείχε στην έρευνα των Βενκατραμάν Ραμακρισνάν και Τόμας Στέιτζ για τις μελέτες στη δομή και λειοτυργία του Ριβοσώματος και το 2018, η Φράνσις Άρνολντ μέλος στην ομάδα των Τζόρτζ Σμιθ και Γκρέγκορι Ουίντερ για την παραγωγή ενζύμων για νέες φαρμακευτικές ουσίες.

 

Οι επιστήμονες αυτές όμως, δεν ηγήθηκαν των ερευνών καθώς χρειαζόταν ένα ανδρικό όνομα ως επικεφαλής για να λάβει έγκριση και χρηματοδότηση η έρευνα.

Attica
Attica

Προτεινόμενα άρθρα για εσάς