Logo
pharm24

Είναι αργά στα 50 να βάλεις τέλος σε μια τοξική σχέση;  

Ευζωία

18 Μαρτίου 2021

Toxiki

 

Η απόφαση να βάλεις τέλος σε μια τοξική σχέση ή ένα τοξικό γάμο, δεν ήταν και δεν θα είναι ποτέ εύκολη σε οποιαδήποτε ηλικία, πόσο μάλλον στα 50. Κι όμως, όταν ο ηλικιακός δείκτης αγγίζει τα 50, οι δικαιολογίες για να αφήσουμε πίσω μια τοξική σχέση, φαίνεται οτι τελειώνουν.

 

Τα χρόνια γίνονται πιο «πολύτιμα» και η σκέψη ότι «τα πράγματα θα φτιάξουν» φθίνει μετά από την 10η ευκαιρία!  Κι ενώ η ωριμότητα των χρόνων και των εμπειριών μας κάνει πιο αποφασιστικές, ο φόβος και η ανασφάλεια μας «φρενάρει». 

 

Η Ceri Wheeldon είναι μια βρετανίδα editor που γράφει και δίνει διαλέξεις για θέματα που αφορούν τις γυναίκες. Συχνά αναφέρεται στις τοξικές σχέσεις και παροτρύνει τις γυναίκες να τολμήσουν να απαγκιστρωθούν από αυτές λέγοντας τους:

 

«Είναι δύσκολο, όμως είναι δυνατό. Το έκανα κι εγώ και είναι λυτρωτικό».

 

Εάν είστε σε μια τοξική σχέση, πιθανότατα θα νιώθετε ότι έχετε χάσει την εμπιστοσύνη στο σύντροφό σας εδώ και χρόνια καθώς μεταθέτει τις ευθύνες της σχέσης αποκλειστικά στις πλάτες σας.

Εκείνος διατηρεί για τον εαυτό του το ρόλο του ανθρώπου που ελέγχει τη ζωή σας. Κι ενώ θέλετε να ξεφύγετε από όλο αυτό, μπορεί να αισθάνεστε παγιδευμένες και ανίσχυρες. Όμως υπάρχει ελπίδα. Μπορείτε να βγείτε από μια τοξική σχέση και να συνεχίσετε τη ζωή σας.

Το ξέρω γιατί το έκανα!

 

Δεν ήταν εύκολο - οικονομικά ήταν μια καταστροφή για μένα- αλλά μετά από λίγο καιρό κατάλαβα ότι είναι δυνατόν.  Τώρα, απολαμβάνω την ελευθερία να κάνω πράγματα που δεν μπορούσα να κάνω κατά τη διάρκεια του γάμου μου - απλά καθημερινά πράγματα όπως να φορέσω ό, τι θέλω, να μακιγιάρομαι χωρίς κριτική, να συναντώ φίλους για έναν καφέ, να τρώω τα τρόφιμα που μου αρέσει, να πηγαίνω στο θέατρο στον κινηματογράφο, ακόμη και να μιλώ με τις φίλες μου στο τηλέφωνο για ώρες.

Δεν χρειάζεται πια να κάνω μόνο αυτά που υπήρχαν στη δική του «λίστα» επιθυμιών!

 

Πώς να ξεφύγετε από μια τοξική σχέση

 

Ξεκινήστε θέτοντας τον εαυτό σας μερικές καθοριστικές ερωτήσεις. Το πρώτο βήμα για να τερματίσετε μια τοξική σχέση είναι να αναρωτηθείτε:  Είστε έτοιμες να μπείτε σε αυτή τη διαδικασία;

Ο κάθε ένας από εμάς έχει το δικό του χρόνο και τις δικές του αντοχές. Έχει έρθει λοιπόν η ώρα για εσάς;

 

Έχετε συναισθηματική και οικονομική στήριξη από την οικογένεια ή τους φίλους σας για να ανταπεξέλθετε αυτής της διαδικασίας; Έχετε κάνει κι άλλες αποτυχημένες προσπάθειες στο παρελθόν; Αν ναι τι ήταν εκείνο που σας επηρέασε και γυρίσατε πίσω; Πώς μπορείτε να το αποτρέψετε αυτή τη φορά; Πώς θα αλλάξει η ζωή σας μετά το τέλος της σχέσης;

 

 Ανάλογα με τον τύπο της σχέσης στην οποία βρίσκεστε, τα επόμενα βήματα μπορεί να διαφέρουν. Ίσως χρειαστεί να ενημερώσετε οικογένεια και φίλους για την απόφασή σας. Πρέπει να είστε προσεκτικές με το ποιους εμπιστεύεστε. 

 

 Επιπλέον θα πρέπει να είστε προετοιμασμένες ο σύντροφός σας να αντιδράσει σε αυτήν σας τη απόφαση. Μπορεί να ξεκινήσει ένα «βρώμικο πόλεμο» εναντίων σας υπονομεύοντας την αξιοπιστία σας και τους λόγους που προχωρήσατε σε μια τέτοια απόφαση.

 

Εάν έχετε παιδιά, προσπαθήστε να τα προστατεύσετε. Ζητήστε νομικές συμβουλές από ειδικό και ενημερωθείτε για τα δικαιώματά και τις ευθύνες σας. Εάν νιώθετε ευάλωτες και δυσκολεύεστε να αντιμετωπίσετε όλα όσα σας συμβαίνουν συναισθηματικά, ζητήστε τη βοήθεια ψυχολόγου.

 

Προσπαθήστε να είστε ήρεμες και σίγουρες για την απόφασή σας, ώστε αυτή η σιγουριά και η αποφασιστικότητα να βγαίνει και στις πράξεις σας. Μην ξεχνάτε ότι οι τοξικοί άνθρωποι θα προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να σας ελέγξουν και πάλι, άλλωστε με αυτή την επιβολή σας κρατούσαν κοντά τους.

 

Στραφείτε σε υποστηρικτικούς και αγαπημένους ανθρώπους για να βρείτε τις ισορροπίες σας και θυμηθείτε, ότι σε αυτή την ευάλωτη περίοδο της ζωής σας δεν χρειάζεται να είστε μόνες και απομονωμένες. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι «μπορείτε να προχωρήσετε μετά από μια τοξική σχέση».

 

Το κλειδί είναι να ελευθερωθείτε και να μάθετε να αγαπάτε πάλι, πρώτα τον εαυτό σας και μετά τους άλλους.  Κάθε φορά που η θλίψη της αποτυχίας και η νοσταλγία για τις καλές ημέρες κάνουν αισθητή την παρουσία τους, θυμηθείτε όλα όσα θέλετε για τον εαυτό και τα παιδιά σας. Μια ήρεμη ζωή! 

 

Attica
Attica

Προτεινόμενα άρθρα για εσάς