Ελ. Αρβελέρ: Κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει το όνειρο

Ευζωία

11 Ιουνίου 2020

Eleni Arveler Delphi Forum

Η Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ, δεν είναι μια οποιαδήποτε προσωπικότητα. Είναι μια δυναμική γυναίκα που καταφέρνει να καθηλώνει τους ακροατές της, όταν μιλάει για πολιτισμό, για το Βυζάντιο που λατρεύει, ακόμη και για τις απλές χαρές της ζωής.


Φέτος, ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, στην εναρκτήρια ομιλία της στο 5ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, μίλησε για το όνειρο και την ελπίδα που δεν μπορεί κανείς να στερήσει από τους ανθρώπους και αποτελούν τα θεμέλια της ζωής.


Μίλησε ακόμη, για την κλιματική αλλαγή και την καταστροφή του περιβάλλοντος, που όπως είπε « είναι έργο δικό μας και δεν μας το επέβαλλε κανείς» και ευχήθηκε στο μέλλον, οι άνθρωποι να είναι έτοιμοι να ακούσουν τους επιστήμονες, και η υγεία και ο πολιτισμός να αποτελέσουν προτεραιότητα μας.

 

«Δεν υπάρχουν εμπειρογνώμονες του μέλλοντος, η αβεβαιότητα είναι το μόνο σίγουρο για το αύριο. Ξέρουμε τι δεν θα συμβεί αλλά όχι τι θα συμβεί», επισήμανε η κ. Αρβελέρ.


Θα έχουμε αλλάξει εμείς οι ίδιοι και η σχέση με τον εαυτό μας δεν θα είναι η ίδια μετά την πανδημία, είπε η πρύτανης του πανεπιστημίου της Σορβόννης και τόνισε πως ίσως απελευθερωθούμε από το εγώ και το ευρώ εξαιτίας του κορονοϊού.

 

Η ζωή είναι κάτι πολύτιμο και χρειάστηκε η πανδημία για να συνειδητοποιήσουμε ίσως πως, όσο αξίζει η ζωή του ανθρώπου, δεν αξίζει τίποτα άλλο, είπε η Ελένη Αρβελέρ.


Και επισήμανε πως η ανθρωπότητα θα ζήσει μεν μία ψηφιακή εποχή, η οποία όμως δεν μας απαλλάσσει από τις φοβίες μας, από το φόβο για την ανεργία, για την ενδοοικογενειακή βία, για τα ψυχικά νοσήματα, την κατάθλιψη που μαστίζει κυρίως τους νέους.

 

 

 

Στη συζήτηση που ακολούθησε αμέσως μετά, με τίτλο «Θερμοπύλες και Σαλαμίνα: Ο Θρίαμβος της Θέλησης» στην οποία μετείχε η Μαριάννα B. Βαρδινογιάννη, Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO, τονίστηκε πως «ο θρίαμβος της ανθρώπινης θέλησης είναι το δίδαγμα που έχουμε πάρει και πρόκειται για μία παρακαταθήκη που είναι βαθύτατα αποτυπωμένη στο DNA του Έλληνα».


«Το έπος των Θερμοπυλών και της Σαλαμίνας είναι ένα έπος που ξεπερνάει την ιστορία της Ελλάδας. Είναι ένα κομμάτι της παγκόσμιας ιστορίας με ιδιαίτερο βάρος και σημασία» με την πρύτανη της Σορβόννης να συμπληρώνει πως «ουδέποτε οι Έλληνες ξεχάσαν τον θρίαμβο. Ακόμα και στα χρόνια της μεγάλης σκλαβιάς μας συνόδευε».

 

Παρακολουθείστε την ομιλία στο delphiforum.gr.


Γιούλα Ζαχιώτη
Yioula Zachioti

Προτεινόμενα άρθρα για εσάς