Τώρα που τα ταξίδια, στην εποχή του κορωνοΐού έγιναν δύσκολα η μόνη διέξοδος που μας έμεινε είναι η τέχνη και ο πολιτισμός.
Με την Αθήνα να αποτελεί από μόνη της Πολιτιστική κληρονομιά, η περιήγηση στην πόλη είναι μια απόλαυση. Μια ενδιαφέρουσα επιλογή όμως είναι η επίσκεψη στα Μουσεία με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης να είναι από τα πιο όμορφα.
Γιατί εκεί εκτίθενται μερικά από τα αρχαιότερα αντικείμενα στον κόσμο που ξεχωρίζουν για την αισθητική τους ταυτότητα εμπνέοντας για χιλιάδες χρόνια σχεδιαστές μόδας και άλλους καλλιτέχνες.
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης της Αθήνας πετυχαίνει κάτι πολύ ιδιαίτερο. Δε σε μεταφέρει μόνο σε κάποια από τα πιο διάσημα νησιά του Αιγαίου στις απαρχές της ελληνικής ιστορίας αλλά παράλληλα σε φέρνει σε επαφή με έργα τέχνης τόσο διαχρονικά, που ακόμα και σήμερα εμπνέουν τις τάσεις της μόδας διεθνώς.
Και τι θα κάνει την εμπειρία σου ακόμα πιο ξεχωριστή; Ότι μπορείς να εξερευνήσεις την κυκλαδική τέχνη σε ένα πανέμορφο νεοκλασικό κτήριο.
Όποιος και αν είναι ο λόγος που βρίσκεσαι στην Αθήνα, σίγουρα αυτό είναι ένα μουσείο που αξίζει να επισκεφθείς. Αφηγείται την ιστορία των κυκλαδίτικων κοινωνιών σε νησιά όπως η Άνδρος, η Νάξος, η Αντίπαρος, η Αμοργός και η Θήρα (Σαντορίνη) 5.000 χρόνια πίσω, μέσα από αγγεία, όπλα και εργαλεία.
Σήμα κατατεθέν του μουσείου είναι τα λιτά και φωτεινά μαρμάρινα ειδώλια της πρώιμης κυκλαδικής περιόδου με πιο χαρακτηριστικά εκείνα που απεικονίζουν άνδρες και γυναίκες ή και μόνο πρόσωπα.
Το Μουσείο στεγάζεται σε δύο κτήρια που επικοινωνούν μεταξύ τους. Μπορείς να δεις τις μόνιμες συλλογές του (περιλαμβάνουν έργα από την αρχαιότητα στην Ελλάδα και την Κύπρο) σε ένα σύγχρονο κυρίως κτήριο και τις περιοδικές συλλογές στο Μέγαρο Σταθάτου-ένα από τα πιο εμβληματικά παραδείγματα νεοκλασικής αθηναϊκής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα και σημαντικό κομμάτι της κληρονομιάς που άφησε ο Βαυαρός αρχιτέκτονας Ερνέστος Τσίλλερ στην Ελλάδα.
Με περισσότερα από 800 αντικείμενα και έργα τέχνης το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης καλύπτει την ελληνική τέχνη από την γέννησή της στο προϊστορικό Αιγαίο μέχρι τις επιρροές της κυκλαδικής τεχνοτροπίας στον κλασσικό πολιτισμό, αλλά και τη σταδιακή της εξάπλωση σε όλη τη Μεσόγειο.
Συλλογή Κυκλαδικής Τέχνης
Τα πιο διάσημα εκθέματα του μουσείου βρίσκονται στον πρώτο όροφο. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν τα μυστικιστικά ειδώλια ανδρών και γυναικών, αλλά και προσώπων.
Εδώ θα συναντήσεις πανάρχαια και μοναδικής αισθητικής έργα τέχνης. Θα σε γοητεύσει η τελειότητα των αναλογιών και η καθαρότητα των μορφών, όπως επίσης η απλότητά τους.
Ανάμεσα στα εκθέματα θα δεις αντικείμενα από την πρώιμη Εποχή του Χαλκού και από τις τρεις πρώιμες Κυκλαδικές Περιόδους (3200-2000 π.Χ.), όπως μαγειρικά σκεύη, εργαλεία, όπλα και κοσμήματα φτιαγμένα από μάρμαρο, πηλό, μέταλλο και οψιδιανό.
Στα πιο διάσημα εκθέματα συγκαταλέγεται το ειδώλιο 1,4μ. που απεικονίζει γυναικεία μορφή (είναι το δεύτερο ψηλότερο του είδους του στον κόσμο) και το Αγγείο των Περιστεριών, ένας μαρμάρινος δίσκος με σμιλευμένα πτηνά.
Είναι πραγματικά εντυπωσιακό να σκεφτείς ότι τον 20ο και 21ο αιώνα καλλιτέχνες έχουν δεχθεί επιρροές από τις καθαρές γραμμές και την απλότητα στο σχεδιασμό των αντικειμένων αυτών, κυρίως των προσώπων.
Το λευκό του μαρμάρου, βασικό υλικό των εκθεμάτων, θα σε θαμπώσει, μην ξεχνάς όμως ότι στην αρχαιότητα όλα όσα βλέπεις ήταν βαμμένα σε έντονα χρώματα.
Αρχαία Ελληνική Τέχνη
Δύο όροφοι του μουσείου φιλοξενούν αντικείμενα από την Μέση Εποχή του Χαλκού (2η χιλιετία π.Χ.) ως το τέλος της ρωμαϊκής περιόδου (4ος αιώνας μ.Χ.). Μια επίσκεψη θα σε βοηθήσει να καταλάβεις πόσο πολύ η αρχαία τέχνη έχει επηρεάσει το σύγχρονο κόσμο και τη δυτική αισθητική.
Στη συλλογή «Μια Ιστορία με Εικόνες» στο δεύτερο όροφο μπορείς να ακολουθήσεις τα ίχνη των σημαντικότερων κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων από τη γέννηση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού ως τη δημιουργική του σύμπλευση με τη ρωμαϊκή παράδοση.
Ένα μέρος της έκθεσης είναι αφιερωμένο στην αρχαία ελληνική τεχνολογία και περιλαμβάνει διαδραστικές εφαρμογές, μέσα από τις οποίες μπορείς να μάθεις πως κατασκεύαζαν οι αρχαίοι Έλληνες κεραμικά αγγεία και ειδώλια, χάλκινα όπλα και εργαλεία, όπως επίσης χρυσά κοσμήματα και σκεύη από γυαλί.
Πηγαίνοντας προς τον τέταρτο όροφο θα συναντήσεις τη συλλογή «Σκηνές από την καθημερινή ζωή στην αρχαιότητα», η οποία επικεντρώνεται σε αντικείμενα και κείμενα της Κλασσικής και της Ελληνιστικής περιόδου (5ος – 1ος αιώνας π.Χ.), αναπαριστώντας δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, μύθους και θρησκευτικές συνήθειες, όπως επίσης τη σχέση των ανθρώπων με το θάνατο και τη ζωή μετά από αυτόν.
Κυπριακή Τέχνη
Η πιο πλούσια και περιεκτική συλλογή του είδους της, η συλλογή Κυπριακής Τέχνης, βρίσκεται στον τρίτο όροφο του Κυκλαδικού Μουσείου και περιλαμβάνει περισσότερα από 500 αντικείμενα από την Εποχή του Χαλκού μέχρι το Βυζάντιο, το Μεσαίωνα και τη σύγχρονη εποχή.
Ανάμεσα σε αυτά έχεις την ευκαιρία να θαυμάσεις κεραμικά, χειρόγραφα, νομίσματα, γυάλινα σκεύη και κοσμήματα. Μερικά από τα εκθέματα είναι πανάρχαια.
Ναι, εδώ θα δεις ειδώλια και κοσμήματα από την 4η χιλιετία π.Χ., φτιαγμένα από κυπριακό πικρόλιθο.