Ο Φλαμανδός ζωγράφος Johanes Vermeer είναι ένας από τους πιο πρωτοποριακούς και επαναστατικούς δημιουργούς στην ιστορία της τέχνης του 18ου αιώνα. Εξαιρετικά παραγωγικός, με μεγάλη αδυναμία για το άλλο φύλο, άφησε ως παρακαταθήκη στον παγκόσμιο πολιτισμό περίπου 37 πίνακες οι οποίοι βρίσκονται στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου.
Τα έργα του χαρακτηρίζονταν από την πλήρη αποχώρηση από τις κλασικές θεματολογίες της εποχής όπως η μυθολογία ή θρησκευτικά θέματα και η αφοσίωσή του στη μαγεία των σκηνών της καθημερινής ζωής. Η φήμη του εξαπλώθηκε από το 19ο αιώνα -μετά θάνατον- όπου τα έργα των μικρών διαστάσεων που έφτιαχνε, αυτά τα μικρά παράθυρα της ανθρώπινης ύπαρξης, έγιναν ανάρπαστα και σημείο αναφοράς μεταγενέστερων καλλιτεχνών.
Ο πίνακας με τίτλο "To Koρίτσι με το Σκουλαρίκι" είναι ένας από τους διασημότερους του Vermeer.
Ο έρωτας, ο κρυφός έρωτας, τα "ένοχα" γράμματα πάθους και αγάπης που ανοίγουν αμήχανα γυναίκες μπροστά από ένα ανοιχτά παράθυρα, ήταν οι βασικότερες εικόνες που λατρεύει κάποιον να βλέπει στον Vermeer.
Πρόσφατα ομάδα Γερμανών συντηρητών ανέλαβε μια μεγάλη και πολύ σημαντική εργασία αποκατάστασης των πινάκων του Φλαμανδού ζωγράφου συμπεριλαμβανομένου και του διάσημου πίνακα με τον περιγραφικό τίτλο "Κορίτσι που διαβάζει γράμμα μπροστά από ανοιχτό παράθυρο" ένα έργο του 1657. Ο διάσημος πίνακας αποικονίζει μια γυναίκα με κίτρινο φόρεμα να διαβάζει ένα -πιθανότατα- ερωτικό γράμμα από τον εραστή της κοντά στο φως του ανοιχτού παράθυρου. Είναι όντως ερωτικό;
Tην απάντηση έδωσαν οι ακτίνες X-ray που έδειχνα ότι ο κενός τοίχος του πίνακα δεν ήταν πραγματικά κενός.
Χρειάστηκαν πολλά χρόνια διαδικασιών και ερευνών για να βρεθεί ποιος άλλος είναι παρόν στο δωμάτιο με τη γυναίκα. Πρόκειται για ένα "κρυμμένο" έρωτα με το βέλος του (μια φιγούρα που προφανός στην πορεία ο ζωγράφος έκρυψε κάτω από μία στρώση χρώματος) και ο οποίος επιβεβαιώνει τις υποθέσεις ότι το γράμμα που διαβάζει η γυναίκα είναι ερωτικό και ότι οι κρυμμένοι έρωτες είναι οι πιο συναρπαστικοί!
Η εικόνα του έρωτα όπως αποκαλύπτεται στο βάθος του πίνακα μετά το έργο συντήρης.