Ενδοοικογενειακή βία: Μίλα, φώναξε, ζήτα βοήθεια

Ευζωία

15 Ιουνίου 2020

Endooikogeneiakh Via Main

Εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες και παιδιά έχουν υποστεί βία μέσα στην οικογένεια. Μια νοσηρή κατάσταση που βρήκε έδαφος την περίοδο της απομόνωσης του κορονοΐού και ανέδειξε την πραγματική της διάσταση.


Το 43% των γυναικών στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν βιώσει κάποια μορφή ενδοοικογενειακής βίας και το 35% των γυναικών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το θύμα ενδοοικογενειακής βίας σε αντίθεση με τη θύτη, δεν έχει συγκεκριμένο προφίλ. Μπορεί να είναι μια γυναίκα μορφωμένη, επαγγελματικά πετυχημένη και οικονομικά ανεξάρτητη. Μια οποιαδήποτε γυναίκα. Εσείς, εμείς, εγώ!

 

 

Τις τελευταίες ημέρες κάνει το γύρο του διαδικτύου ένα βίντεο όπου μια γυναίκα στον Καναδά ζητάει βοήθεια από μια φίλη που συνομιλεί στο διαδίκτυο. Χρησιμοποιώντας το χέρι της κάνει το σήμα που δηλώνει ότι είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας και ζητά βοήθεια.


Οι δύο γυναίκες συζητούν για μία συνταγή όταν η μία εμφανώς αναστατωμένη κάνει μια κίνηση που «παγώνει» τη φίλη της.


Προσπαθώντας να μην γίνει αντιληπτή από τον άνδρα που βρίσκεται στο ίδιο δωμάτιο με εκείνη και συχνά περνά από πίσω της, σηκώνει την παλάμη της προς την κάμερα, διπλώνει στο εσωτερικό της παλάμης της τον αντίχειρα και κλείνει τα υπόλοιπα δάκτυλα σε μια χειρονομία που δείχνει το δικό της εγκλωβισμό.

 

 

Η συγκεκριμένη σιωπηλή χειρονομία, που δείχνει ότι κάποια γυναίκα ή παιδί βρίσκεται σε κίνδυνο και κάνει έκκληση για βοήθεια, καθιερώθηκε από το Ίδρυμα Canadian Women’s Foundation και απευθύνεται σε όσους και όσες δεν είναι σε θέση να μιλήσουν ή να γράψουν ελεύθερα, καθώς οι θύτες βρίσκονται στον ίδιο χώρο και ελέγχουν την επικοινωνία τους.


Μιλήστε φωνάξτε, ζητήστε βοήθεια, αντιδράστε. Τώρα μπορείτε.

Δεν φταίτε εσείς που κάποιος ασκεί βία πάνω σας, δεν έχετε προκαλέσει εσείς την άσκηση βίας πάνω σας. Δεν προκαλέσατε κανένα.


Γιούλα Ζαχιώτη
Yioula Zachioti

Προτεινόμενα άρθρα για εσάς