Με αφορμή τη δολοφονία της 20χρονης Καρολάιν, δυστυχώς, προκύπτει ως ζήτημα στην Ελληνική κοινωνία το θέμα της ενημέρωσης των γυναικών για το πως αντιδρούμε όταν δεχόμαστε ή είμαστε μάρτυρες ενδοοικογενειακής βίας.
Θα συνεχίζουμε να μιλούμε γι'αυτό μέχρι κάθε γυναίκα, φίλη, αδελφή, συνάδελφος να ξέρει τι ακριβώς μπορεί να κάνει για να προστατευτεί.
Έχοντας πάντα ως πρώτη σκέψη στο μυαλό ότι «δεν ευθύνομαι για τη βία που δέχομαι» σπάμε τη σιωπή μας και προχωρούμε άμεσα στην αναζήτηση βοήθειας από το οικογενειακό περιβάλλον ή από εγκεκριμένο επιστήμονα ψυχικής υγείας, ώστε να καταφέρω να αποδράσουμε από τον φαύλο κύκλο της βίας. Αν τίποτα από αυτά δεν είναι εφικτό, η πολιτεία έχει δομές και δράσεις στις οποίες μπορεί μια γυναίκα να απευθυνθεί για να ζητήσει βοήθεια.
Καλέστε τη γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, που απευθύνεται σε γυναίκες, για ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και φιλοξενία σε ξενώνες. Επικοινωνία και μέσω e-mail στο sos15900@isotita.gr
Μπορείτε να επικοινωνήσετε με Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής αλληλεγύης https://www.ekka.org.gr/index.php/el/
Στο ίδιο πλαίσιο, από την ελληνική κυβέρνηση δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα metoogreece.gr, όπου συγκεντρώνονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης, κακοποίησης και εξουσιαστικής βίας, καθώς και οι δράσεις καταπολέμησής τους.
Σε περιπτώσεις που η επέμβαση της αστυνομίας είναι απαραίτητη το site της ΕΛ.ΑΣ αναφέρει τα ακόλουθα βήματα.
Καλέστε το 100.
Αν δεν μπορείτε να μιλήσετε, στείλτε γραπτό μήνυμα (sms) στο 100, με:
Ακριβή διεύθυνση
Ονοματεπώνυμο
Είδος επείγουσας ανάγκης (π.χ. «κινδυνεύει η ζωή μου», «δέχομαι βία από το/τη σύζυγό μου»)
Εάν δεν μπορείτε εσείς να επικοινωνήσετε με το 100, ζητήστε από κάποιον άλλον να ειδοποιήσει τις Αρχές για εσάς (π.χ. από κάποιον οικείο ή το γιατρό σας)
Αναζητήστε ιατρική περίθαλψη και πείτε στο γιατρό όλη την αλήθεια.
Υποβάλλετε μήνυση στο πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα.