H γυναικεία φιλία έχει περάσει μέσα στους αιώνες από πολλά κύματα. 'Εχει στιγματιστεί ως δύσκολη, εώς ακατόρθωτη, καθώς όταν "ανθίζει" το αίσθημα του ανταγωνισμού ανάμεσα σε δύο γυναίκες, η φιλία πάει περίπατο.
Στην τέχνη τώρα και ειδικότερα στην 7η τέχνη, ιδιαίτερα σε περασμένες δεκαετίες των 50's και των 60's, η αξία της γυναικείας φιλίας δέχτηκε πολλά πυρά. Περιγράφτηκε ως άσπονδη και σαν κάτι καλό που αν το συναντήσεις, τότε παίξε λόττο. Σε άλλες περιπτώσεις όπως στο φιλμ "Οι Άντρες Προτειμούν τις Ξανθιές" η γυναικεία φιλία ενώνει τις δυνάμεις για ένα μόνο σκοπό: την αναζήτηση ευκατάστατου συντρόφου.
Η αλήθεια είναι ότι η φιλία ως ιδανικό σε απελευθερώνει. Σου δίνει δυνατότητες επιλογής, σε γεμίζει εικόνες, είναι ένα μοίρασμα που η κάθεμία μας έχει ανάγκη. Κι επειδή οι γυναίκες εγκλωβίζονταν από μόνες τους σε πολλές καταστάσεις, η γυναικεία φιλία ήταν πιο εύκολο να πάρει τη ρετσινιά της μάταιης προσπάθειας.
Κανείς ποτέ όμως δεν έχει σκεφτεί ότι όπως κάθε σχέση, έτσι και η φιλία, ανεξάρτητα από το φύλο, χρειάζεται δουλειά, υπομονή, κατανόηση και τελικά -το κυριότερα- καλή ενεργειακή σύνδεση με τον άλλον άνθρωπο. Είναι αδύνατον πλέον να θεωρούμε τοξικές τις γυναικείες φιλίες και όχι τις αντρικές. Δεν υπήρξε ποτέ -μάλλον- θέμα φύλου στο ζήτημα της φιλίας αλλά θέμα ουσιαστικής σύνδεσης με το άλλο άτομο. Ας προσπαθήσουμε σε αυτή τη νέα εποχή να το δούμε έτσι.
Πατάμε play σε μερικές ταινίες από το σύγχρονο κινηματογράφο επιβεβαιώνουν την παραπάνω σκέψη!
Στην τηλεοπτική σειρά των 00's Sex and the City η Σάρλοτ παρηγορεί την Κάρυ για τον γάμο του Mr Big με μία άλλη γυναίκα.
Στο φιλμ "Θέλμα και Λούιζ" (1991) βλέπουμε την πρώτη φορά που η γυναικεία φιλία δηλώνει δυναμικά παρούσα σε ένα road movie φυγής από τις συμβάσεις.
Στην αγαπημένη ταινία "Mama Mia" με τη θρυλική Meryl Streep, βλέπουμε ότι η αληθινή φιλία δεν έχει ημερομηνία λήξης και θα έρθει να μας βρει και στην άγονη γραμμή.
Στο τρυφερό και αληθινό φιλμ Lady Bird (2017) μαθαίνουμε από δύο έφηβες ότι η αληθινή φιλία δεν μπορεί να αντικατασταθεί εύκολα.
Oι 'Αντρες Προτιμούν τις Ξανθιές (1953). Με αυτό τον ολίγο περιοριστικό τίτλο η Merilyn Monroe και η εκρηκτική Jane Rusell, βγαίνουν όλο αυτοπεποίθηση και φόρα στην αναζήτηση του έρωτα. Στην ταινίες ακούγεται το κομμάτι "Diamonds are the girls best friend" ενώ μιλάμε για μία από τις διασημότερες ταινίες γυναικείας που έκοψαν το νήμα της γυναικείας φιλίας στο σινεμά.