Γιατί δεν σε βοηθά να βλέπεις τα πράγματα μόνο θετικά

Ευζωία

23 Μαΐου 2020

Giati Den Einai Boithitiko Na Blepeis Ta Pragmata Thetika

Φαντάζομαι πως όλοι οι άνθρωποι όταν δουν έναν φίλο τους ή ακόμα κι έναν άγνωστο, θλιμμένο ή σε κακή ψυχολογική κατάσταση θα προσπαθήσουν να τον εμψυχώσουν. Η πρόθεση τις περισσότερες φορές είναι πολύ θετική.

Πραγματικά θέλεις να βοηθήσεις κάποιον που φαίνεται να δυσκολεύεται. Δυστυχώς όμως, η πρόθεση δεν οδηγεί πάντα στο επιθυμητό αποτέλεσμα.


Και αν σας μπερδεύουν όλα αυτά που σας λέω, ας ξεκινήσω από έναν ορισμό, που πιστεύω θα ξεκαθαρίσει την εικόνα και θα βοηθήσει στην εξέλιξη του θέματος.

 

Έχετε ακούσει τον όρο "τοξική θετικότητα";

 

Η τοξική θετικότητα, είναι η συνεχής και μη βοηθητική υπεργενίκευση μίας χαρούμενης και αισιόδοξης στάσης που εμφανίζεται σε οποιαδήποτε κατάσταση ή γεγονός. Είναι η άρνηση, η υποτίμηση και η ακύρωση της εμπειρίας των αυθεντικών ανθρώπινων συναισθημάτων. Όταν ένα άτομο εκφράζει τοξική θετικότητα ουσιαστικά αρνείται οτιδήποτε δυσάρεστο συμβαίνει στη ζωή του ή/και στη ζωή των άλλων.

 

Ακούγεται σαν κάτι αδιανόητο κι ίσως η πρώτη σκέψη σας να είναι παρόμοια με την δική μου «μα καλά, ποιος το κάνει αυτό»;


Είναι αυτό το κλασσικό παράδειγμα, που όταν κάποιος χάσει το πορτοφόλι του - ένα αρνητικό γεγονός για την πλειονότητα του κόσμου - αυτός υποβαθμίζει το αρνητικό του πράγματος ασυνείδητα προσπαθώντας να βρει μια θετική διάσταση. 


Το άτομο με τοξική θετικότητα εστιάζει μόνο στην θετική πλευρά των αρνητικών γεγονότων μη δίνοντας χώρο στο να εκφραστούν κι άλλες πλευρές συναισθημάτων του.

 

Πως όμως θα μπορούσες να βοηθήσεις ένα φίλο σου που περνάει δύσκολα;

 

Ο οργανισμός Taglaw Mental Health και η ιδρύτρια του Anne Silva μας δίνουν κάποιες συμβουλές:

 

Αντί για να πεις

Πες

‘’Όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο.’’      

“Είναι εντάξει να αισθάνεσαι άσχημα κάποιες φορές”

“Η αποτυχία δεν είναι μία επιλογή.”        

“Η αποτυχία είναι ένα κομμάτι της εξέλιξής σου”

“Θα μπορούσαν να είναι χειρότερα.”     

Κάποιες φορές συμβαίνουν άσχημα πράγματα. Πώς μπορώ να σε βοηθήσω;”

“Να κοιτάς πάντα τη φωτεινή πλευρά της ζωής.”

Μπορεί να είναι δύσκολο να βρούμε το θετικό αυτής της κατάστασης αλλά κάποια στιγμή, όταν θα μπορούμε θα δούμε τι μάθαμε από αυτό.”

 

Ίσως διαβάζοντας όλα αυτά, να εντοπίσατε μια πλευρά του εαυτού σας σε αυτές τις φράσεις όπως κι εγώ που πολλές φορές βρέθηκα να λέω τέτοιες “ατάκες” όταν δυσκολευόμουν να βρω τις κατάλληλες κουβέντες να εμψυχώσω τους δικούς μου ανθρώπους.


Όπως λέει και μία φίλη μου, είμαστε μονάχα άνθρωποι που προσπαθούν κάθε μέρα για το καλύτερο.


Ματίνα Σωτηροπούλου

Developmental Psychologist 

MSc Child Development UCL  


Ματίνα Σωτηροπούλου
Matina Sotiropoulou

Προτεινόμενα άρθρα για εσάς