Γιατί η εξυπνάδα δεν αρκεί για μια επιτυχημένη καριέρα

Ευζωία

25 Ιουνίου 2020

Giati H Exypnada Den Aerkei Gia Thn Kariear Main

Συχνά έχουμε την εντύπωση, ότι οι πολλοί έξυπνοι άνθρωποι θα έχουν και μια εξίσου επιτυχημένη καριέρα. Όμως, πόσες φορές έχουμε συναντήσει, μετά από χρόνια παλιούς συμμαθητές διαπιστώνοντας, ότι οι καλύτεροι μαθητές της τάξης δεν εξαργύρωσαν και επαγγελματικά τους καλούς τους βαθμούς;


Μελέτη του Harvard Business School, εξηγεί γιατί οι έξυπνοι άνθρωποι συχνά δεν πετυχαίνουν επαγγελματικά ή δεν έχουν την επαγγελματική επιτυχία που θεωρούσαν πως θα έχουν.


Η απάντηση κρύβεται σε δύο λέξεις: συναισθηματική νοημοσύνη.


Όπως εξηγεί η μελέτη, οι διανοητικά προικισμένοι άνθρωποι υπονομεύουν χωρίς να το καταλαβαίνουν τους εαυτούς τους. 

 

 


Ανθρώπινες σχέσεις


Τα πολύ έξυπνα άτομα, βλέπουν μερικές φορές την επιτυχία τους ως δεδομένη πιστεύοντας ότι η υψηλή τους νοημοσύνη είναι αρκετή για να πέτυχουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υποτιμούν την οικοδόμηση ανθρωπίνων σχέσεων στο χώρο εργασίας και να αδυνατούν να διαχειριστούν καταστάσεις που προκύπτουν στο χώρο εργασίας,
Με λίγα λόγια, η απαραίτητη επαγγελματική διπλωματία τους είναι άγνωστη λέξη. Αυτό όμως, θα μπορούσε να τους βοηθήσει να βελτιώσουν την επιτυχία τους.

 

Ομαδική εργασία

 

Οι πολλοί έξυπνοι άνθρωποι έχουν την ικανότητα να αντιλαμβάνονται γρηγορότερα κάποιες έννοιες και συχνά καταλήγουν στο αποτέλεσμα νωρίτερα από άλλους, που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για την επεξεργασία πληροφοριών.


Όμως αυτό τους κάνει συγκεντρωτικούς στο χώρο εργασίας, καθώς δυσκολεύονται να εκχωρήσουν αρμοδιότητες σε άλλους, λόγω της αίσθησης ότι αυτοί μπορούν να κάνουν καλύτερα μια εργασία, ανεξάρτητα από το αν αυτό αληθεύει πραγματικά.
Μάθετε να εκτιμάτε ότι τα διαφορετικά μυαλά σε μια ομάδα, μπορούν να προσφέρουν πολλά. Επιπλέον, δεχθείτε την κριτική πάνω στη δουλειά σας.


Το ότι είστε έξυπνος δεν σημαίνει ότι είστε και αλάνθαστος. Αυτό, δεν πρέπει να κλονίσει την αυτοεκτίμησή σας, καθώς η παραδοχή ενός λάθους ενισχύει και δεν υπονομεύει την επαγγελματική σας επιτυχία.

 


Συχνές αλλαγές επαγγελματικού χώρου


Συχνά παρατηρείται ότι οι έξυπνοι άνθρωποι χάνουν εύκολα το ενδιαφέρον τους στη δουλειά όταν το αντικείμενο της επαναλαμβάνεται συνεχώς.
Αποδεχθείτε το γεγονός ότι η εργασία δεν είναι πάντα «διασκεδαστική» και απαιτεί συγκεκριμένη συμπεριφορά. Αν θέλετε διασκέδαση, αδρεναλίνη ή κάτι που αλλάζει συχνά, βρείτε κάποιο χόμπι.

 

Δυσκολεύονται στην εναλλακτική προσέγγιση


Συχνά οι ευφυείς άνθρωποι, πιστεύουν ότι κατέχουν την απόλυτη γνώση, θεωρώντας ότι η προσέγγισή τους απέναντι στις καταστάσεις είναι η σωστή και η πιο αποτελεσματική. Αυτό τους οδηγεί συχνά σε εμμονές, κάτι που δυσχεραίνει την εναλλακτική προσέγγιση σε ένα θέμα.
Το ότι είστε έξυπνοι δεν σημαίνει ότι όλοι οι γύρω σας είναι χαζοί. Ακούστε και δεχθείτε τις απόψεις τους ίσως σας δώσουν μια διαφορετική παράμετρο ή οπτική που ίσως απογειώσει τη δική σας σκέψη.


Γιούλα Ζαχιώτη
Yioula Zachioti

Προτεινόμενα άρθρα για εσάς