Logo
pharm24

Γιατί οι ειδήσεις έχουν πολύ αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας;

Ευζωία

23 Νοεμβρίου 2022

Giati Oi Eidiseis Exoun Poly Arnitikes Epiptoseis Thn Ygeia

Προσπαθείς να διατηρήσεις λίγη από την ηρεμία σου και την θετική σου διάθεση. Όση δηλαδή μπορεί να υπάρξει ανάμεσα στην αγωνία της καθημερινότητας και τις υποχρεώσεις που όλο και πληθαίνουν.

 

Τα νέα είναι αλήθεια πως έχουν πολύ αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας.

 

Μία πρόσφατη έρευνα από την Αμερικάνικη Ένωση Ψυχολόγων αναφέρει, πως περισσότερο από το 50% του πληθυσμού υποστηρίζει ότι οι ειδήσεις τους προκαλούν στρες, ενώ πολλοί αναφέρονται σε άγχος, κόπωση και δυσκολία στον ύπνο.

 

Σε αρκετούς ανθρώπους προκαλούν έντονες εναλλαγές στη διάθεσή τους ενώ ταυτόχρονα οι γυναίκες φαίνονται να επηρεάζονται περισσότερο από τους τίτλους των ειδήσεων.

 

 

Την ίδια στιγμή, ο Graham Davey, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Sussex αναφέρει, πως ο τόσο η εύκολη πρόσβαση στην είδηση αλλά και ο τρόπος που αυτή παρουσιάζεται έχει αλλάξει τα τελευταία 15-20 χρόνια.

 

Τα νέα πλέον, είναι πολύ περιγραφικά και σοκαριστικά ενώ συχνά συνοδεύονται από ένα βίντεο ή μία πολύ έντονη εικόνα.

 

Ταυτόχρονα, τα έχουμε στην κυριολεξία στην τσέπη μας. Έχοντας ένα smartphone μπορείς οποιαδήποτε στιγμή να γίνεις αποδέκτης μίας πολύ αρνητικής ή συχνά και βίαιης πληροφορίας.

Πλέον ο τρόπος που ενημερωνόμαστε δεν έχει συγκεκριμένη ώρα και μέρος. Οι πληροφορίες καταγράφονται χαρακτηριστικά λεπτό προς λεπτό και μας δημιουργούν την αίσθηση, πως πρέπει κάθε δευτερόλεπτο που περνάει να έχουμε ενημερωθεί για τις εξελίξεις.

 

Ένα ακόμα στοιχείο, είναι πως οι περισσότερες ειδήσεις είναι αρνητικές. Για κάποιο λόγο φαίνεται πως οι αρνητικές ειδήσεις λαμβάνουν περισσότερη προσοχή από τα μέσα αλλά και από τους ανθρώπους. Σύμφωνα με τη συγγραφέα του βιβλίου ‘’Habits of a Happy Brain’’, Loretta Breuning, το ανθρώπινο ένστικτο μας ωθεί στο να ψάχνουμε, να μαθαίνουμε και να θυμόμαστε τις αρνητικές ειδήσεις.

 

Οι ειδικοί το ονομάζουν “προκατάληψη αρνητικότητας” (negativity bias) και φαίνεται πως σχετίζεται με το ένστικτο της επιβίωσης και την αποφυγή του κινδύνου.

 

Οι έρευνες συνεχίζουν να μας προειδοποιούν για τις επιπτώσεις που έχουν οι ειδήσεις στην ψυχική μας υγεία, αν και δεν σημαίνει αυτό πως πρέπει να σταματήσουμε εντελώς να ενημερωνόμαστε για το τι συμβαίνει στον έξω κόσμο.

 

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο των Times, Markham Heid, "είναι καλό να μαθαίνεις τις εξελίξεις αλλά όταν διακυβεύεται η υγεία σου ίσως να πρέπει να περιορίσεις τα νέα που ‘’καταναλώνεις’’ ημερησίως".


Ματίνα Σωτηροπούλου

Developmental Psychologist 

MSc Child Development UCL 

Attica
Attica

Προτεινόμενα άρθρα για εσάς