Η Ελλάδα έχει μία παλιά ιστορία με το άγχος, αφού για τρίτη συνεχή χρονιά, το 2018 σύμφωνα με μία παγκόσμια έρευνα της εταιρείας Gallup για τα συναισθήματα, φάνηκε πως οι έλληνες είναι ο πιο αγχωμένος λαός.
Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι Φιλιππίνες ενώ ακολουθούν σε τρίτη και τέταρτη θέση η Τανζανία και η Αλβανία.
Η πανδημία σίγουρα δεν ευνόησε τη μείωση του άγχους παγκοσμίως.
Μία έρευνα τον Απρίλιο του 2020 (the Office of National Statistics) στη Βρετανία, έδειξε πως το 47% των Βρετανών δήλωσαν πως αντιμετώπισαν υψηλά ποσοστά άγχους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αντίστοιχα όμως ήταν και τα αποτελέσματα για τους Έλληνες όπου οι περισσότεροι δήλωσαν πως είχαν άγχος την περίοδο της καραντίνας (διανέοσις, 2020).
Ταυτόχρονα ενδιαφέρον παρουσιάζει πως όταν οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν ποιές είναι οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της πανδημίας, το 63% απάντησε πως θα υπάρχουν αρνητικές συνέπειες στην ψυχική υγεία των πολιτών.
Σύμφωνα δηλαδη με τους ερωτηθέντες, μετά τις αρνητικές συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία (84%), η δεύτερη αρνητικότερη συνέπεια αφορά στην ψυχική υγεία των ανθρώπων (διανέοσις, 2020).
Τέλος, οι Έλληνες φάνηκαν να θεωρούν πως η πανδημία είχε και θετικές επιπτώσεις.
To 66% των συμμετεχόντων πιστεύει πως η αλληλεγγύη ήταν μία από τις θετικές συνέπειες της πανδημίας και το 52% πως οι οικογενειακές σχέσεις ευνοήθηκαν μέσα στους δύσκολους αυτούς μήνες του lockdown, ενώ το 75% δήλωσε εμπιστοσύνη στο σύστημα υγείας της χώρας μας.