Logo
pharm24

Γιατί οι γυναίκες ηγέτιδες χωρών, διαχειρίστηκαν καλύτερα τον κορωνοΐο

Ευζωία

03 Σεπτεμβρίου 2020

Giati Oi Gynaikes Hgetides Xoron Diaxeiristikan Kalytera Ton Koronoio Main

Είναι γνωστό οτι ο τρόπος με τον οποίο οι γυναίκες διαχειρίζονται καταστάσεις και κρίσεις, σε σχέση με τους άνδρες, είναι διαφορετικός. Καλύτερος ή χειρότερος η ιστορία θα δείξει….

 

Ωστόσο, μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα σε σχέση με τον τρόπο που οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο διαχειρίστηκαν την κρίση του κορωνοΐού, κατέληξε στο συμπέρασμά, ότι οι χώρες που πρόεδροι ή πρωθυπουργοί είναι γυναίκες είχαν «συστηματικά και σημαντικά καλύτερα» αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του Covid-19.

 


Την έρευνα δημοσίευσε ο Guardian και διαπιστώνει ότι ηγέτιδες όπως η Angela Merkel της Γερμανίας, η Jacinda Ardern της Νέας Ζηλανδίας, η Mette Frederiksen της Δανίας, η Tsai Ing-wen της Ταϊβάν και η Sanna Marin της Φινλανδίας, έχουν καταφέρει να διαχειριστούν καλύτερα την πανδημία.

 

Σε τι διέφερε η διακυβέρνηση των γυναικών


Το Κέντρο Έρευνας για την Οικονομική Πολιτική και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ανέλυσε 194 χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο και διαπίστωσε ότι η διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι πραγματική και «μπορεί να εξηγηθεί από την πρόληψη και τις συντονισμένες δράσεις» που υιοθέτησαν οι ηγέτιδες για τις χώρες τους.

 


«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι οι γυναίκες επικεφαλής αντέδρασαν πιο γρήγορα και αποφασιστικά στο ενδεχόμενο πιθανών θανάτων», δήλωσε η Supriya Garikipati, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, η οποία μαζί με την Uma Kambhampati από το Πανεπιστήμιο του Ρίντινγκ ηγήθηκαν της έρευνας.

 

«Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, οι γυναίκες επέλεξαν το lockdown νωρίτερα από τους άνδρες ηγέτες σε χώρες με παρόμοια κατάσταση. Παρά το γεγονός ότι αυτό μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες οικονομικές επιπτώσεις, σίγουρα βοήθησε να σωθούν ζωές, όπως αποδεικνύεται από τον σημαντικά χαμηλότερο αριθμό θανάτων».

 


Μεταξύ του συνόλου των δεδομένων που εξετάστηκαν ήταν το ΑΕΠ, ο συνολικός πληθυσμός, η πυκνότητα του πληθυσμού και το ποσοστό των ηλικιωμένων κατοίκων, καθώς και οι ετήσιες κατά κεφαλήν δαπάνες υγείας, το πόσο ανοιχτή είναι η χώρα στα ταξίδια και το επίπεδο ισότητας των φύλων στην κοινωνία γενικότερα.

 

Δεδομένου ότι μόνο σε 19 από τις σχεδόν 200 χώρες ήταν οι γυναίκες επικεφαλής, οι δύο ερευνήτριες πήραν τις λεγόμενες «κοντινότερες γειτονικές χώρες» για να αντισταθμίσουν το μικρό μέγεθος δείγματος, συνδυάζοντας τη Γερμανία, τη Νέα Ζηλανδία και το Μπαγκλαντές με τη Βρετανία, την Ιρλανδία και το Πακιστάν οι οποίες έχουν άνδρες επικεφαλής.

 

Cristine Lagarde: Τι σημαίνει να είσαι ηγέτης

 

Τα αποτελέσματα της έρευνας δεν πέρασαν απαρατήρητα από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Cristine Lagarde η οποία βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε ηγετικές θέσεις που πάντα κατείχαν άνδρες.

 


Σε επίσημη δήλωση της συνεχάρη τις γυναίκες πρωθυπουργούς για την διαχείριση της κρίσει του κορωνοϊού.
«Είναι αρκετά συναρπαστικό, πράγματι, όταν βλέπετε αυτές τις χώρες των οποίων ηγούνται γυναίκες, τον δρόμο που ακολούθησαν, τις πολιτικές που υιοθέτησαν και το κρίσιμης σημασίας επικοινωνιακό ύφος που είχαν, ήταν εκπληκτικό", δήλωσε η Γαλλίδα σε διαδικτυακή συνέντευξη που παραχώρησε στην Washington Post.

 

 

«Έχω μάθει ότι οι γυναίκες έχουν τάση να κάνουν καλύτερη δουλειά», πρόσθεσε η Lagarde φέρνοντας ως παράδειγμα τη Γερμανίδα καγκελάριο 'A. Merkel της οποίας η χώρα, με λίγο περισσότερους από 9.000 θανάτους, ήταν μια από τις λιγότερο πληγείσες στην Ευρώπη και όπου η διαχείριση της κρίσης ήταν αποτελεσματική.

 

Η Merkel «δημοσιοποίησε με πολύ διαφανή τρόπο τους αριθμούς των δεδομένων, τα θύματα, το ποσοστό μόλυνσης, κ.ά. και αυτό έγινε πολύ γρήγορα, ένα είδος κοινής γλώσσας συνεννόησης που επιτρέπει στους ανθρώπους να καταλαβαίνουν τα επιστημονικά στοιχεία και γιατί ορισμένα περιοριστικά μέτρα ήταν αναγκαία όπως η χρήση μάσκας, η καραντίνα και η τήρηση της κοινωνικής αποστασιοποίησης», δήλωσε.

 

Η Lagarde εξήρε επίσης τη διαχείριση που άσκησε η Ταϊβάν, η Νέα Ζηλανδία και το Βέλγιο xπου έχουν στην ηγεσία γυναίκες οι οποίες κατάφεραν να διαχειριστούν καλά την κρίση.

 

«Ηγεσία σημαίνει έμπνευση. Σημαίνει να είσαι ταυτόχρονα υπεύθυνος και υπόλογος. Σημαίνει ακόμη να νοιάζεσαι για τους άλλους. Νομίζω ότι η διάσταση της καλής βούλησης είναι κάτι που αυτές οι γυναίκες κατάφεραν να εκφράσουν καλά», κατέληξε η Lagarde.

Attica
Attica

Προτεινόμενα άρθρα για εσάς