Logo
pharm24

Γυναίκα του Μήνα: Η πρόεδρος του ΣΕΦ

Ευζωία

17 Οκτωβρίου 2020

Ginaika Toy Mina I Proedrow Toy Sef

Όταν συναντάς την Χριστίνα Τσιλιγκίρη δύο πράγματα δεν μπορείς να αγνοήσεις.
Ότι είναι μια νέα και εντυπωσιακή γυναίκα και ότι, ξέρει να ξεπερνά εμπόδια.

 


Άλλωστε, προχωρά στη ζωή με μότο οτι «δεν υπάρχουν δουλειές για άντρες» κάτι που το αποδεικνύει το γεγονός, ότι είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας.


Έφτασε στην Αθήνα από τη Θεσσαλονίκη για να κυνηγήσει τα όνειρά της και να κάνει πραγματικότητα τις φιλοδοξίες της, που την οδηγούν στην πολιτική.

 

Μια αναμφισβήτητα δυναμική γυναίκα, που έχει καταφέρει να επιβιώσει στον σκληρό και ανδροκρατούμενο χώρο του αθλητισμού, σε επίπεδο διοίκησης και έχει αναλάβει το δύσκολο έργο της αναγέννησης του ιστορικού Σταδίου.

 

Γιατί όπως λέει και η ίδια, «τα όνειρα πρέπει να είναι μεγάλα»!

 

 

 

Συνέντευξη στη Γιούλα Ζαχιώτη

 

Είστε μια νέα γυναίκα και η πρώτη πρόεδρος του ΣΕΦ. Πόσο μεγάλη και απαιτητική είναι αυτή η δουλειά;

 

Το να είσαι πρόεδρος σε έναν από τους μεγαλύτερους Αθλητικούς Οργανισμούς της χώρας όπως είναι το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, δεν είναι δουλειά. Είναι ένα μεγάλο και δύσκολο έργο.


Είναι ένας Οργανισμός με 115 εργαζομένους, πάνω από 3.000 αθλούμενους καθημερινά εντός του κλειστού Σταδίου, της Αρένας δηλαδή, και έναν τεράστιο ανεκμετάλλευτο εξωτερικό χώρο 300 στρεμμάτων με ανοικτά γήπεδα και μαρίνα. Πολλοί ήταν αυτοί που με ρώτησαν όταν δέχθηκα αυτή τη θέση «γιατί να πας εκεί».


Είχε προηγηθεί η συμμετοχή μου στις εκλογές ως υποψήφια βουλευτής της ΝΔ με ιδιαίτερα ικανοποιητική παρουσία γεγονός, που θα μπορούσε να μου δώσει τη δυνατότητα να βρεθώ κάπου αλλού. Ίσως καλύτερα.
Όμως στη ζωή μου δεν έχω μάθει στα εύκολα.

 

Και οι προηγούμενες θέσεις ευθύνης που είχα, ήταν δύσκολα χαρτοφυλάκια. Οπότε, το να βρεθώ στη θέση του Προέδρου του ΣΕΦ ήταν για μένα μια ακόμη πρόκληση.
Ωστόσο ερχόμενη εδώ πριν από ένα περίπου χρόνο, ως διευθύντρια αρχικά και μετά ως πρόεδρος, διαπίστωσα ότι υπάρχουν πολλά και άλυτα προβλήματα.


Ήθελα όμως να έρθω και να μετέχω στην αναγέννηση του ΣΕΦ, γιατί πιστεύω πραγματικά πως είναι ένα διαμάντι του Πειραιά και της Αττικής και αξίζει περισσότερα.
Είμαστε μια ομάδα από νέους και πετυχημένους στο χώρο τους ανθρώπους, που είμαστε αποφασισμένοι να κουνήσουμε αυτό το υπερωκεάνιο.

 

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του ΣΕΦ;

 

Το ότι έχει σταματήσει ο χρόνος στο 1990. Είναι σαν να έχει μείνει σε εκείνη την ηρωική βραδιά του 1987. Να φανταστείτε ότι στις αποθήκες υπάρχουν ακόμη πράγματα από τότε.


Υπήρχαν πάντα ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από εργαζομένους και ανθρώπους που πέρασαν από δω για να γίνουν πράγματα, αλλά δεν έγινε ποτέ τίποτα.

Δεν μου αρέσει σαν άνθρωπος να ασκώ κριτική στους προηγούμενους αλλά το αποτέλεσμα μιλάει από μόνο του. Πρέπει να καταλάβουμε, ότι οι άνθρωποι που τοποθετούνται σε διοικητικές θέσεις πρέπει να είναι τεχνοκράτες, να προέρχονται από την αγορά.

Δεν αρκεί να έχεις δημοτικότητα ή να προέρχεσαι από την πολιτική. Πρέπει να είσαι ο άνθρωπος που μπορεί να κάνει τη δουλειά. Αυτό έλεγα και στη διάρκεια της προεκλογικής μου εκστρατείας.

 

 

Πιστεύετε ότι οι γυναίκες λειτουργούν διαφορετικά σε θέσεις εξουσίας σε ότι αφορά την επίλυση προβλημάτων και καταστάσεων;


Οι γυναίκες είμαστε πολυσύνθετα όντα. Μια γυναίκα μπορεί ταυτόχρονα να κρατά ένα μωρό, να ετοιμάζει το γάλα του και την ίδια στιγμή να μιλάει στο τηλέφωνο ή να είναι σε τηλεδιάσκεψη με τη δουλειά του γραφείου. Αυτό είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Οι άνδρες έχουν άλλα θετικά χαρακτηριστικά, όπως η προσήλωση στο στόχο τους.

 

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι γυναίκες διεκδικούν τα τελευταία χρόνια, περισσότερα στους χώρους εργασίας, σε θέσεις εξουσίας ακόμη και μισθολογική ισότητα. Νιώθετε οτι βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο;

 

Θεωρώ ότι η γυναίκα διεκδικεί πλέον νέους ρόλους, πιο ισότιμους. Εγώ προέρχομαι από τον ιδιωτικό τομέα, έχω δική μου επιχείρηση που ασχολείται με ευρωπαϊκά προγράμματα και ταξιδεύω πολύ στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο. Με χαρά βλέπω ότι η γυναίκα στην Ευρώπη είναι ισότιμος ομιλητής. Σε πολλές υψηλόβαθμες διοικητικές θέσεις και θέσεις εξουσίας βλέπεις πλέον γυναίκες.


Κι εγώ θέλω μέσα από τη δική μου πορεία, να δώσω στα νέα κορίτσια το μήνυμα ότι πρέπει να πιστεύουν στον εαυτό τους και ότι δεν υπάρχουν πλέον «δουλειές για άντρες», όπως είπε σε εμένα ο πατέρας μου πριν από μερικά χρόνια, όταν του είπα ότι θέλω να ασχοληθώ με το sports management.


Τα όνειρα είναι για να είναι μεγάλα. Στα όνειρα δεν υπάρχει ταβάνι. Όμως πιστεύω πραγματικά στην ισότητα. Οπότε δεν θεωρώ ότι η γυναίκα είναι κάτι παραπάνω, είμαστε το ίδιο άξιες. Ο δυνατότερος στις μέρες μας δεν είναι αυτός που έχει μεγαλύτερη μυϊκή δύναμη αλλά πνευματική. Σε αυτή τη βάση, υπάρχουν έξυπνοι και ικανοί άνθρωποι. Όχι έξυπνοι και ικανοί άνδρες ή γυναίκες.


Πιστεύω στην δίκαιη αντιμετώπιση των ανθρώπων ανεξαρτήτου φύλου, εθνικότητας ή σεξουαλικών πεποιθήσεων. Γι αυτό δεν θεωρώ δίκαιη και την επιλογή γυναικών με ποσοστώσεις όπως στη Βουλή.

 

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το πιο δυνατό στοιχείο της προσωπικότητας σας, που σας βοηθά στη θέση που βρίσκεστε;

 

Είναι η ενέργεια και η αισιοδοξία μου σε συνδυασμό με τα 15 χρόνια εμπειρίας μου στο αθλητικό management. Φυσικά θα κριθώ κι εγώ από το αποτέλεσμα, αν και είναι πολλά αυτά που έχουμε προγραμματίσει. Βασική μας προτεραιότητα είναι η ανάπλαση του εξωτερικού χώρου του ΣΕΦ, το παραλιακό μέτωπο, τη μαρίνα και τα εξωτερικά γήπεδα.


Στην κεντρική αρένα που παίζει η ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού έχουμε συνομιλητή την ομάδα με τη βοήθεια της οποίας, μπορούν να γίνουν περισσότερα πράγματα. Οι σχέσεις του ΣΕΦ με την διοίκηση του Ολυμπιακού έχουν αποκατασταθεί το τελευταίο διάστημα, οπότε είμαι αισιόδοξη ότι και η πορεία θα είναι πολύ θετική.

 

Τι αλλάζει λοιπόν στο ΣΕΦ

 

Το μεγάλο στοίχημα μας είναι η ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου. Έγιναν για πρώτη φορά επαφές με την Περιφέρεια Αττικής,  τον κ. Πατούλη και την Αντιπεριφερειαρχή κα. Αντωνάκου, ώστε να ενταχθεί ο χώρος του ΣΕΦ στο σχέδιο ανάπλασης της περιοχής της ΟΧΕ.

Όσο κι αν ακούγετε παράδοξο, το τμήμα του ΣΕΦ δεν είχε συμπεριληφθεί στο πλάνο ανάπλασης του παραλιακού μετώπου, που γίνεται με κονδύλια της ΕΕ και της Περιφέρειας με αποτέλεσμα, όλα αυτά τα έργα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη σε όλη την ευρύτερη περιοχή να σταματούν στα σύνορα του ΣΕΦ.


Καταφέραμε λοιπόν να ενταχθούμε κι εμείς σε αυτό το πλάνο ώστε, να περάσει από το ΣΕΦ ο ποδηλατοδρόμος και ο περίπατος που θα ξεκινά από τη Βούλα και θα καταλήγει στον Πειραιά.

Θα αλλάξει όλη η εικόνα της περιοχής.

 

 

Έχετε στο οικογενειακό σας περιβάλλον ένα άτομο με ειδικές ανάγκες. Πιστεύετε ότι αλλάζει ο κόσμος αντίληψη και στάση απέναντι στα άτομα αυτά; Γίνεται πιο εύκολη η ζωή τους;

 

Ναι έχω την αδερφή μου. Είναι ένα ευαίσθητο θέμα που ουδέποτε προσπάθησα να χρησιμοποιήσω για την προβολή μου.
Δυστυχώς, η κοινωνία μας δεν έχει φτάσει ακόμη σε σημείο που να διευκολύνει τη ζωή αυτών των ανθρώπων. Οι πολιτικές αποφάσεις έχουν παίξει μεγάλο ρόλο σε αυτό και θεωρώ, ότι και στο μέλλον θα είναι αυτές που θα καθορίσουν αυτή την πορεία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δείξει μεγάλη ευαισθησία για το θέμα. Πιστεύω,  ότι αν θέλουμε να είμαστε ένα  πολιτισμένο κράτος πρέπει να δημιουργήσουμε υποδομές για αυτούς τους ανθρώπους. Να καταφέρουν να βγουν από το σπίτι και να κοινωνικοποιηθούν, να είναι εργασιακά και οικονομικά ανεξάρτητοι.


Όμως και η κοινωνία πρέπει να κάνει τα βήματά της. Δεν αρκεί να περπατά ένα άτομο ΑμΕΑ στο δρόμο και επειδή δεν το κοιτάμε περίεργα να θεωρούμε ότι έχουμε κάνει προόδους στο θέμα. Είναι μια συνολική προσπάθεια που όποιος πολιτικός θελήσει πραγματικά να ασχοληθεί, θα βρει στο πλάι του όλους εμάς που έχουμε άτομα με ειδικές ανάγκες στο σπίτι μας.

 

Σε προσωπικό επίπεδο ποια είναι τα όνειρα και οι φιλοδοξίες σας;

 

Ως άνθρωπος μου αρέσει να εξελίσσομαι διαρκώς και έχω αποφασίσει ότι θέλω να ασχοληθώ ενεργά με την πολιτική. Θέλω να συνδυάσω την επιχειρηματικότητα με την οποία ασχολούμαι τα τελευταία 20 χρόνια, με την αγάπη να προσφέρω στο σύνολο.


Το όραμά μου, είναι όπως ανέλαβα το ΣΕΦ για να αλλάξω πράγματα ανεξάρτητα από τις δυσκολίες που υπάρχουν, να πετύχω το ίδιο και στην πολιτική.
Με την ενέργεια και τη θέληση μου, θέλω να συμβάλλω ώστε να γίνουν σημαντικά πράγματα από όποια θέση κι αν μου ανατεθεί.

Attica
Attica

Προτεινόμενα άρθρα για εσάς