Logo
pharm24

Γυναίκα του μήνα: ΔΕΣ... την Μπίλη Κωνσταντάρα

Ευζωία

22 Μαΐου 2020

Gynaika Toy Mhna Des Th Mpilh Kvnstnatara

«Ένα σχολείο χρειάζεται να είναι ναός γνώσης και καλλιέργειας, να φροντίζει το πνεύμα και το σώμα των μαθητών, να προσεγγίζει πολύπτυχα κάθε προσωπικότητα και να θεραπεύει κάθε ανάγκη των παιδιών, στο πλαίσιο της ευθύνης και των αρμοδιοτήτων του».


Αυτό ακριβώς το σχολείο σχεδίασε και δημιούργησε η η ψυχολόγος και παιδαγωγός Δρ. Μπίλη Κωνσταντάρα με βάση την προσωπική της εμπειρία ως μητέρα, ως ερευνήτρια, ως διδάσκουσα.

Το ΔΕΣ, είναι ένα σχολείο που επιτελεί τον εκπαιδευτικό του ρόλο και μέσα από αυτό επικεντρώνεται στον μαθητή και στις ανάγκες του όπως έχουν διαμορφωθεί σε μια νέα εποχή.


Ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα, ενισχύει την ενσυναίσθηση, δέχεται το διαφορετικό και προωθεί τις νέες τεχνολογίες και την επιχειρηματικότητα. Βάζει τα μαθηματικά στη ζωή και εξάπτει τη φαντασία μέσα από τη λογοτεχνία.


Ένα πρωτοποριακό παιδαγωγικό πρόγραμμα που εξελίσσεται και εναρμονίζεται με τις σύγχρονες, παγκόσμιες παιδαγωγικές ανάγκες.


Για τη Δρ. Μπίλη Κωνσταντάρα, η έμπνευση για το ΔΕΣ έρχεται μέσα από τα ίδια τα παιδιά. «Η χαρά τους, η πρόοδός τους, τα σημαντικά που μπορούν να κατακτήσουν. Αυτό με καθοδηγεί και με κινητοποιεί. Πιστεύω στα παιδιά, στο μέλλον, στην ανάπτυξη. H ολοκλήρωση και η ευτυχία του ανθρώπου καθορίζεται σε μεγάλο ποσοστό από την παιδεία του».

 

«ΔΕΣ... τον επανασχεδιασμό της εκπαίδευσης» Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Τι κάνει το ΔΕΣ και το πρόγραμμα σπουδών του τόσο διαφορετικό από τα υπόλοιπα σχολεία;


Το ΔΕΣ είναι το σχολείο όπως θα έπρεπε να είναι. Κι αυτό ακριβώς εννοούμε με τη φράση: Δες…τον επανασχεδιασμό της εκπαίδευσης.

Η φιλοσοφία του βασίζεται πάνω στη θεωρία των πολλαπλών ευφυϊών του Ηoward Gardner, στη διαφοροποιημένη και ανεστραμμένη διδασκαλία και στην τεκμηριωμένη πεποίθηση ότι κάθε παιδί μπορεί και πρέπει να αναγνωρίζεται γι’ αυτό που είναι. Να διαπρέπει στον ιδιαίτερο τομέα που έχει ταλέντο και να διαμορφώνει μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα, απαλλαγμένη από τη στείρα νοοτροπία της περιοριστικής, κατευθυνόμενης και ελεγχόμενης εκπαίδευσης.

Διακρίνεται για τον επίκαιρο χαρακτήρα του, για το ευφάνταστο και δημιουργικό πρόγραμμά του.

Είναι IB World School (Primary Years Programme) και δίγλωσσο bilingual σχολείο.


Το πρόγραμμά του βασίζεται στην πολλαπλή νοημοσύνη και στην αναγνώριση πολλών και διαφορετικών τύπων μάθησης.

Συμμετέχουμε σε πολλά, διαφορετικά προγράμματα Erasmus+ και οι μαθητές μας επωφελούνται τα μέγιστα από την διαρκή επαφή με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, την ανταλλαγή ιδεών και απόψεων, τη συμμετοχή σε projects διαθεματικού και διεπιστημονικού χαρακτήρα.

Προγράμματα όπως η συναισθηματική νοημοσύνη, η φιλοσοφία, η ρητορική, το coding και το stem, η διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών, ο θεσμός των ομίλων (Θαλής, Πυθαγόρας, Δημόκριτος), η επιχειρηματικότητα και το πρόγραμμα αρχιτεκτονικής που εφαρμόζονται ακόμη και από τον παιδικό σταθμό ΔΕΣ.


Ποιο είναι το εκπαιδευτικό όραμα σας;


Θα το συμπύκνωνα σε μια φράση: Αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων..πάντα να αριστεύεις, να ξεπερνάς τους άλλους..

Η αναφορά, βέβαια γίνεται στην κλασική έννοια της αριστείας, αυτή που θέλει τους άριστους να είναι οι καλύτεροι ως προς τη διάνοια και το ήθος άλλα και στην άμιλλα. Την ευγενή άμιλλα που ωθεί στην πρόοδο και στην υπεροχή όχι έναντι των άλλων άλλα υπέρ του εαυτού μας! Τα παιδιά μας δικαιούνται πλέον μια παιδεία που οδηγεί στον καλύτερο εαυτό τους γνωστικά, νοητικά ηθικά, συναισθηματικά και ψυχικά και αυτό είναι το εκπαιδευτικό όραμα του ΔΕΣ.


Θεωρείτε ότι καλύπτει ένα κενό του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος;


Σίγουρα. Κενά τα οποία δεν έχουν τόσο να κάνουν με την ποσότητα ούτε με το είδος της παρεχόμενης γνώσης. Κυρίως, σχετίζονται με την ποιότητα, την ευρύτητα και τις επιλογές πρόσληψης της γνώσης από τους μαθητές.

Στο ΔΕΣ οι μαθητές και όχι οι δάσκαλοι βρίσκονται στο επίκεντρο, τα παιδιά ενθαρρύνονται να αναζητήσουν τη γνώση πιο πολύ παρά να την πάρουν έτοιμη από τους δασκάλους.

Τα μαθήματα έχουν υψηλή ποιότητα ύλης και στοχεύουν σε πολλές διαφορετικές πτυχές της παιδικής νοημοσύνης και ψυχοσύνθεσης.

Δε μας απασχολεί, ειδικά σε αυτές τις ηλικίες, αποκλειστικά η συσσώρευση γνώσεων, άλλα η δυνατότητα εύρεσης και σύνθεσης τους τόσο όσο και η διάνθιση των ενδιαφερόντων, η επαφή με την τέχνη, τη μουσική, τους άλλους πολιτισμούς, η καλλιέργεια σταθερών αξιών, της οικολογικής συνείδησης, της φιλανθρωπικής στάσης κλπ.

 

 

Τι εφόδια πρέπει να δίνει το σχολείο σήμερα στα παιδιά, τους πολίτες του αύριο, για να είναι έτοιμοι για κάθε πιθανό ταξίδι;


Το σχολείο του σήμερα πρέπει να εξελίσσεται και να αλλάζει στην ίδια συχνότητα και ταχύτητα που αλλάζει και ο κόσμος μας. Οι απαιτήσεις του κοινωνικού και εργασιακού περιβάλλοντος διαρκώς μεταβάλλονται και οι γνώσεις και δεξιότητες που χρειάζεται να κατακτηθούν από τον σύγχρονο άνθρωπο πλέον έχουν διαφορετική ποιότητα από αυτή που γνωρίζαμε εμείς.

Στόχος θα έπρεπε να είναι η εξασφάλιση ευχέρειας και κριτικής σκέψης για ανεύρεση λύσης, η δημιουργικότητα και η έμπνευση, η ανάπτυξη κάθε πιθανού προτερήματος, η ευελιξία στην αναζήτηση λύσης για κάθε πρόβλημα που δε θα μπορούσε κανείς να προβλέψει ότι θα υπάρξει.

Μέρος αυτής της λογικής είναι ότι τα μαθήματα «αξίας» πλέον δεν είναι μόνο τα μαθηματικά και η γλώσσα. Τα αθλήματα, η μουσική, η τέχνη και η λογοτεχνία αποτελούν εξίσου σημαντικές γνώσεις και δεξιότητες που στοχεύουν στην ευζωία, στην καλλιέργεια κριτηρίων, στην αισθητική και πνευματική ανάταση του ανθρώπου, στη βελτίωση της ποιότητας του, άλλα και στην απόκτηση γνώσεων διευρυμένων που συμβάλλουν στην ολόπλευρη ανάπτυξη της κριτικής σκέψης.


Έχετε εντάξει στα μαθήματα σας STEM, επιχειρηματικότητα και Yoga! 


Τα παιδιά που φοιτούν σε εμάς είναι εξοικειωμένα ήδη από τον παιδικό σταθμό με διαφορετικής φύσης μαθήματα. Αποκτούν τη βασική προπαιδεία ήδη από πολύ μικρή ηλικία ώστε να ανταποκρίνονται σε αυτά και σε πολλά άλλα μαθήματα τα οποία είναι μεν πρωτόγνωρα στο τυπικό ελληνικό σχολείο, είναι, όμως ουσιαστικά για την εκπαίδευση των παιδιών μας.

Αναγνωρίζουν τη Yoga ως μια διαφορετική μορφή εξάσκησης του σώματος και του πνεύματος. Μέσω αυτής αποκτούν δεξιότητες όπως η αυτοσυγκέντρωση και ο έλεγχος του σώματος και του συναισθήματος.

Η ίδια λογική επικρατεί και με το STEM που δεν είναι στην πραγματικότητα ένα οριοθετημένο μάθημα, αλλά μια ολοκληρωμένη στάση εκπαίδευσης που διαπνέει ολόκληρο το πρόγραμμα.

Στοιχεία STEM μπορεί να έχουν και το μάθημα των ελληνικών ή των αγγλικών ή των μαθηματικών ή οποιοδήποτε άλλο μάθημα, όταν μπολιάζουμε τις παραδοσιακές αρχές και μεθόδους των μαθημάτων αυτών με την τεχνολογία και την επιστήμη. Αντίστοιχα, μαθήματα όπως η επιχειρηματικότητα έρχεται να συμπληρώσει ένα πρόγραμμα ήδη πρόσφορο για μια καινοτόμα εκπαίδευση. Οι μαθητές μας, που έχουν ήδη αποκτήσει αυτονομία και πρωτοβουλία, ευχέρεια στην αυτοπαρουσίαση και στην κριτική σκέψη, ανακαλύπτουν ένα από τα βασικά, πρακτικά πεδία όπου οι γνώσεις τους μπορούν τελικά να συνδυαστούν, να εφαρμοστούν και να φανούν χρήσιμες.


Τι γίνεται όταν η κλίση και η μοναδικότητα ενός παιδιού ανακόπτεται από τον γονέα;


Είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο στην ελληνική κοινωνία οι γονείς να αντιμετωπίζουν την εξέλιξη των παιδιών τους με στεγανά, τα οποία, πρωτίστως, προκύπτουν από τις δικές τους εμπειρίες, απογοητεύσεις και φόβους.

Η κλίση και η μοναδικότητα ενός παιδιού αποτελούν την κινητήριο δύναμη της ανάπτυξης τους και της προσωπικότητάς τους ενώ είναι το πρωτογενές κίνητρο για τη μάθηση.

Στους τομείς που συνήθως κάποιος έχει κλίση κατακτά και τις μεγαλύτερες επιτυχίες κι αυτό ευνοεί σημαντικά την ανάπτυξη αυτοπεποίθησης, ειδικά κατά την παιδική ηλικία. Αντί, λοιπόν, να ανακόπτεται όλη αυτή η προδιάθεση, θα πρέπει να ενθαρρύνεται, να αγκαλιάζεται και να γιορτάζεται τόσο από τους γονείς, όσο και από το σχολείο. Στο ΔΕΣ οι γονείς έρχονται σε επαφή με το πρόγραμμα: “DES Academy 4 parents”.

 


Εν τέλει διδάσκεται η συναισθηματική νοημοσύνη;


Η συναισθηματική νοημοσύνη αποτελεί μια σημαντική πτυχή της ανθρώπινης ανάπτυξης και σίγουρα πρόκειται για τον πιο ουσιώδη τύπο νοημοσύνης , όταν μιλάμε για την κατάκτηση της προσωπικής ευτυχίας, αρμονίας και ολοκλήρωσης. Στο ΔΕΣ θεωρούμε ότι οποιαδήποτε κατάκτηση μπορεί να γίνει εφ’ όσον ένας άνθρωπος είναι συναισθηματικά ισχυρός!

Ήδη από τον παιδικό σταθμό, διδάσκεται η συναισθηματική αγωγή. Μεγαλώνοντας τα παιδιά αναγνωρίζουν τα δικά τους συναισθήματα και των άλλων, μαθαίνουν την ενσυναίσθηση, καταλαβαίνουν σταδιακά το δικαίωμα στη διαφορετικότητα, πληρούν τις δικές τους ανάγκες και αντιλαμβάνονται ότι έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν το δίκιο τους με τον σωστό τρόπο.

Από την Α Δημοτικού, οι μαθητές του ΔΕΣ εντάσσονται σε ομίλους, Δημόκριτος, Θαλής, Πυθαγόρας- κατά το πρότυπο των αγγλικών houses- και πραγματοποιούν κοινές δράσεις ανά όμιλο ανεξάρτητα από την τάξη που φοιτούν, το φύλο, την εθνικότητα ή όποιο άλλο διαφοροποιό στοιχείο.


Αν γυρίζατε τον χρόνο πίσω, τι συμβουλή θα δίνατε στον 18χρονο εαυτό σας;


Δε θα άλλαζα τίποτα από την επαγγελματική μου υπόσταση και καριέρα. Θεωρώ ότι μέσα από την παιδεία γίνεται κι η πιο σπουδαία αλλαγή στον κόσμο και γι αυτό θα ακολουθούσα αυτόν τον ρομαντικό ιδεαλισμό που με οδήγησε εδώ. Ένα μόνο πράγμα θα ήθελα να κάνω διαφορετικά, θα ήθελα να ιδρύσω ακόμα νωρίτερα το ΔΕΣ, ώστε να φοιτούσαν και τα παιδιά μου σε αυτό.


Θα ήθελα τα παιδιά μου να είχαν βιώσει την εμπειρία του ΔΕΣ και ως μαθητές στα σχολεία τους.

Μάθετε περισσότερα για το σχολείο εδώ.

 

* Η Δρ. Μπίλη Κωνσταντάρα είναι Ιδρυτής και πρόεδρος του Διαδραστικού Ευρωπαϊκού Σχολείου.

Attica
Attica

Προτεινόμενα άρθρα για εσάς