Η Γυναίκα του Μήνα «κυνηγά λύκους & παίζει με πρόβατα»!

Ευζωία

19 Ιουνίου 2020

Gynaika Tou Mhna Sheep & Wolves Main

Υπάρχουν κάποιες φορές στη ζωή, που για αλλού ξεκινάμε κι αλλού η ζωή μας πάει. Η Ειρήνη Αραμπατζόγλου είναι μια τέτοια περίπτωση.


Ξεκίνησε να εργάζεται ως λογίστρια πιστεύοντας ότι είχε βρει το επαγγελματικό της μονοπάτι, όμως κάποια στιγμή ξύπνησε μέσα της η ανάγκη για δημιουργία. Να πειραματιστεί, να δημιουργήσει με τα χέρια της. Και τότε τόλμησε να αλλάξει μονοπάτι και να στραφεί σε αυτό που την κάνει χαρούμενη.


Εντελώς τυχαία ανακάλυψε μια τεχνική πλεξίματος και σύντομα μετέτρεψε την παλιά «γιαγιαδίστικη» συνήθεια σε κάτι μοντέρνο και δημιουργικό. Τόσο, που άρχισε να «κυνηγά λύκους και να παίζει με τα πρόβατα». Δημιούργησε την sheep and wolves και έκανε το χόμπι της επάγγελμα.

 

Τι σας ώθησε να εγκαταλείψετε μια καριέρα γεμάτη αριθμούς και υπολογισμούς και να στραφείτε σε μια τέχνη, την πλεκτική, που μοιάζει, «παλαιομοδίτικη»;


Εργαζόμουν 16 χρόνια σε λογιστήρια και δεν υπήρχε χρόνος για δημιουργικά χόμπι.
Όταν συνειδητά αποχώρησα από τη λογιστική, ήξερα μέσα μου πως δεν θα ξαναγύριζα σε αυτόν τον χώρο. Θέλησα να ασχοληθώ με κάτι εντελώς διαφορετικό, να εκφραστώ διαφορετικά.


Πάντα με γοήτευε ο χώρος της μόδας, παρασκηνιακά, στη δημιουργία και τον σχεδιασμό. Θέλησα λοιπόν να πειραματιστώ με τα χέρια μου, να δημιουργήσω. Μέχρι τότε, δεν είχα ανακαλύψει το πλέξιμο. Δεν γνώριζα τον μικρόκοσμο του, την απήχηση που είχε, την αγχολυτική του επίδραση.


Πειραματίστηκα αρχικά με τη δημιουργία κοσμημάτων. Δεν ένιωσα όμως το κλικ. Εκείνη τη σπίθα που σε κάνει να μην σταματάς το βιβλίο μέχρι να ανακαλύψεις τον δολοφόνο…


Εντελώς τυχαία ανακάλυψα μια τεχνική πλεξίματος άγνωστη έως τότε στην Ελλάδα, το loom knitting. Μαγεύτηκα με την απλότητα της ως τεχνική, το άμεσο αποτέλεσμα, εύκολο και συμμετρικό. Μπορεί η λογιστική και η πλεκτική να είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα , βρήκα όμως κοινά στην πλεκτική… ισότητες, ισοσκελισμούς, συμμετρίες.


Χρειαζόμουν κάτι τέτοιο... κάτι σαν re-Birth του εαυτού μου.
Δεν σκέφτηκα στερεότυπα. Ένας νέος κόσμος ανοίχτηκε μπροστά μου, που τόσο καιρό αγνοούσα.


Ποτέ δεν θεώρησα το πλέξιμο παλαιομοδίτικη τεχνική. Οι ίδιες οι δημιουργίες που προέκυπταν από το πλέξιμο, ανέτρεπαν τα στερεότυπα της γιαγιαδίστικης συνήθειας. Είναι super trendy – οικολογικές– μοναδικές και προπάντων χειροποίητες!


Πώς ξεκίνησε η ιδέα για την ίδρυση της Sheep and Wolves; Σε ποια φάση της ζωής σας τη δημιουργήσατε;

 

 

Ξεκίνησε με σκοπό να διαδοθεί η τεχνική του loom knitting και να γίνουν workshops μέσα από τα οποία ο κόσμος να ανακαλύψει ξανά την δύναμη των χεριών του.


Σύντομα έγινε ένας χώρος αγοράς υλικών και workshops για πλέξιμο και diy. Λόγω των ποιοτικών υλικών και μιας φρέσκιας αισθητικής ξεχώρισε γρήγορα και αποτέλεσε το point του διαφορετικού, πρωτοποριακού και εναλλακτικού στη πλεκτή τσάντα.


H Sheep and Wolves Boutique είναι η φυσική εξέλιξη όλου αυτού του εγχειρήματος και ασχολείται με τον σχεδιασμό και την κατασκευή χειροποίητης πλεκτής και δερμάτινης τσάντας, ζώνης και κοσμήματος

 

Τι έχετε κερδίσει μέσα από αυτή την νέα επαγγελματική πορεία;


Έχω ζήσει πρωτόγνωρες εμπειρίες που δεν συγκρίνονται με αυτές των 16 χρόνων σε λογιστήρια. Έχω κερδίσει την χαρά της δημιουργίας, την αποδοχή των σχεδίων που εμπνεύστηκα, την ζεστασιά της παρέας. Έχω ζήσει απλές καθημερινές ιστορίες της γειτονιάς, της πόλης.


Μου έχουν εξομολογηθεί μυστικά, μοναξιά. Έχω παρηγορήσει και έχω παρηγορηθεί. Έχω βιώσει όμως και αγένεια, φθόνο, ζήλια, ψέμα και απάτη.


Άλλωστε αυτά τα βρίσκεις παντού, έτσι δεν είναι? Κρατάω λοιπόν τα θετικά στην ψυχή μου, φυσικά κρατάω τα μαθήματα που πήρα από τα αρνητικά και έτσι κάπως σχεδιάζω τα επόμενα βήματα με γνώμονα την αγάπη του κόσμου και την αγάπη για δημιουργία.

 

Γιατί Sheep and Wolves;

 

 

Στη ζωή μου αντιμετώπισα την αντίθεση που βρίσκεται σε όλα τα πράγματα . Για να υπάρχει ισορροπία. Το καλό και το κακό. Το Υin και Υang. Η Αθωότητα και η Πονηριά. Τα Πρόβατα και οι Λύκοι. Έτσι γεννήθηκε η φιλοσοφίας της Sheep and Wolves…


Συνυπάρχουν οι δυνάμεις του ενός με τις αρετές του άλλου γι αυτό γίνονται τόσο σπουδαίες Στο πλέξιμο, είναι η «καλή και η ανάποδη» που έτσι μαγικά που μπλέκονται φτιάχνουν έναν υπέροχο, καινούργιο κόσμο κάθε φορά.

 

Έχετε καταφέρει να επεκταθείτε και στον χώρο της δερμάτινης τσάντας με σημαντικές συνεργασίες. Ποιες είναι αυτές;

 

Η Sheep and Wolves θέλει να φοριέται, να ζει, να κινείται, να στολίζει, να δίνει χαρά, να είναι χρηστική. Να αποτελεί μέρος της καθημερινότητας. Να ζει τις στιγμές. Να προσφέρει μια εμπειρία.


Ο σχεδιασμός και η κατασκευή χειροποίητης δερμάτινης τσάντας και αξεσουάρ, προέκυψε ως εξέλιξη της πλεκτής τσάντας που ήδη κατασκευάζουμε με μεγάλη επιτυχία εδώ και μια πενταετία.


Για το καλοκαίρι που έρχεται, η Sheep and Wolves γίνεται πιο ανάλαφρη, με οικολογικά υλικά, με αέρινα σχέδια, χωρίς πάντα να χάνει την μοναδικότητα του χειροποίητου και του exclusive.


Από το 2019, ήδη βρισκόμαστε σε boutique νησιών του Αιγαίου και Ιονίου.


Φέτος οι τσάντες της Sheep and Wolves φιγουράρουν στις 10 must τσάντες του καλοκαιριού, σύμφωνα με το ηλεκτρονικό περιοδικό Ozon.

 


Έχετε ανταπόκριση στα μαθήματα πλεκτικής; Ποιο είναι το προφίλ της γυναίκας που ασχολείται με αυτό;


Όλοι οι άνθρωποι είναι δημιουργικοί και δικαιούνται να ανακαλύψουν τη χαρά που προσφέρει το πλέξιμο. Όλοι δικαιούνται να καταλάβουν πως δεν πρόκειται για μια πολύπλοκη διαδικασία, αλλά για μια ευχάριστη ενασχόληση που στο τέλος τους ανταμείβει με δημιουργίες που έχουν υλοποιήσει οι ίδιοι.


Τα μαθήματα πλεκτικής έχουν μεγάλη ανταπόκριση. Ξεκινήσαμε το 2015 με τις βασικές τεχνικές και εντάσσονται νέες, σύμφωνα με τα trends.


H απήχηση είναι μεγάλη, σε σημείο να γίνει viral. Είναι οι ευεργετικές ιδιότητες του πλεξίματος που αποδεδειγμένα μας απαλλάσσουν από το στρες και την ένταση. Στα μαθήματα μας συμμετέχουν όλες οι ηλικίες και τα δύο φύλλα, με τις κυρίες άνω των 45 να έχουν το προβάδισμα. Οι περισσότερες έχουν μεγάλα παιδιά, χωρίς πολλές οικογενειακές υποχρεώσεις και το πλέξιμο τους προσφέρει μια δημιουργική διέξοδο.

Πλέκουν κυρίως για δώρα στο οικογενειακό τους περιβάλλον και σπάνια για τον εαυτό τους.

 

Εσείς που έχετε τολμήσει μια στροφή στην καριέρα, τι θα συνιστούσατε σε μια γυναίκα που σκέφτεται να κάνει το ίδιο;


Θα συνιστούσα να κυνηγήσει το όνειρο. Ποτέ δεν είναι αργά να κάνεις αυτό που πραγματικά σε εκφράζει. Αφού λοιπόν λύσεις όλα τα τεχνικά θέματα, εξοπλίζεσαι με υπομονή και επιμονή. Ακούς το ένστικτο σου και το σημαντικότερο, δεν φοβάσαι να διαφοροποιηθείς .

 

 

Λένε ότι τη δεκαετία του 2020 -2030 η γυναίκα θα βγει από την σκιά των δεύτερων ρόλων και θα δημιουργήσει. Το βλέπετε αυτό γύρω σας;


Όταν η γυναίκα απαλλάσσεται από τα στερεότυπα στα οποία την κατατάσσουν, μεγαλουργεί. Συνέβαινε και θα εξακολουθήσει να συμβαίνει.
Χώρες σε όλο τον κόσμο δεσμεύτηκαν φέτος πως η ισότητα των δύο φύλων θα είναι μια πραγματικότητα το 2030.


Αλλά το 2020 ένας νέος δείκτης έδειξε πως ακόμη και τα πιο προοδευτικά και ανεπτυγμένα κράτη δεν κάνουν αρκετά για να εκπληρωθεί αυτός ο στόχος.
Παρόλα αυτά υπάρχουν γυναίκες που είναι πρωτοπόρες στον τομέα τους και αποτελούν οδηγό για όλες μας. Ευτυχώς.

https://www.sheepandwolves.gr/


Γιούλα Ζαχιώτη
Yioula Zachioti

Προτεινόμενα άρθρα για εσάς