Ημέρα Μουσείων: Το ταξίδι δεν σταματά!

Ευζωία

18 Μαΐου 2020

Hmera Mouseivn Main

Η πανδημία, μπορεί να κρατά τα μουσεία κλειστά ως τα μέσα Ιουνίου και να ανατρέπει την ωραία συνήθεια μας να τα επισκεπτόμαστε κάθε χρόνο την Διεθνή Ημέρα Μουσείων, όμως δεν θα μας κρατήσει μακριά από τους χώρους πολιτισμού.

 

Φέτος, στις 18 Μαΐου η επίσκεψη μας σε όλα τα μουσεία θα είναι ψηφιακή, μέσω εφαρμογών και δράσεων που θα αναρτηθούν σε ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 


Σύμφωνα με το ελληνικό τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) τα μουσεία
της χώρας, συνεχίζουν το έργο τους μέσα από ψηφιακές εφαρμογές και δράσεις αποδεικνύοντας ότι είναι ζωντανοί οργανισμοί που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου.


Με φετινό θέμα εορτασμού, «Μουσεία για την Ισότητα: Ποικιλομορφία και Κοινωνική Συνοχή», το ICOM δίνει έμφαση στην κοινωνική αξία των μουσείων, η οποία «συνδέεται άμεσα με τη δημιουργία βιωματικών εμπειριών που έχουν ιδιαίτερη σημασία για όλους ανεξαιρέτως τους επισκέπτες.

 

Τα μουσεία, ως οργανισμοί με κύρος και φορείς κοινωνικών αλλαγών και ανάπτυξης, αποδεικνύουν στις μέρες μας πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος τους, καθώς αποτελούν σημείο σύνδεσης των διαφόρων κοινοτήτων συμβάλλοντας στην κοινωνική συνοχή.


Μέσα από τις συλλογές τους, τις εκθέσεις, τις ποικίλες εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες που οργανώνουν, αλλά και τις καινοτόμες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν, προβάλλουν την κοινωνική και πολιτιστική ποικιλομορφία και δημιουργούν εργαλεία υποστήριξης για την αντιμετώπιση προκαταλήψεων και την επίλυση κοινωνικών προβλημάτων.

 

Μουσείο Μπενάκη: Βλέποντας με τις αισθήσεις

 

Το Τμήμα Εκπαίδευσης του Μουσείου Μπενάκη προβάλει μια πρωτοποριακή έκθεση με τίτλο «Βλέποντας με τις αισθήσεις» για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.


Είναι ένα πρόγραμμα σχεδιασμένο για επισκέπτες με μειωμένη όραση ή τυφλότητα.


Με εφόδια τη μνήμη, τον ήχο και την ποίηση αυτή τη φορά, το κοινό προσεγγίζει ένα από τα κυρίαρχα θέματα της Πινακοθήκης Γκίκα, αυτό του ελληνικού τοπίου, ξεχωρίζοντας τρεις εικόνες που το αποδίδουν με τη διαύγεια και τον κορεσμό του καλοκαιρινού φωτός.

 

 

Σήμερα Δευτέρα 18 Μαΐου συντονιστείτε από τις 17:00 έως τις 18:30, στη διαδικτυακή συνάντηση-συζήτηση με θέμα Το Καλοκαίρι Αυτό:


Τρεις Εικόνες για τις Αποσκευές μας θα εστιάσουμε στη ματιά του Νίκου Εγγονόπουλου, του Γεράσιμου Στέρη και του Σπύρου Παπαλουκά, και θα ακολουθήσουμε τα βήματά τους στις υπαρκτές ή φανταστικές γωνιές της ελληνική υπαίθρου.


Κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν μια μνήμη ενός ιδιαίτερου γι’ αυτούς καλοκαιρινού τοπίου.


Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο education@benaki.gr

 

Το ταξίδι, δεν σταματά…


Συντακτική ομάδα Ladiesbook

Προτεινόμενα άρθρα για εσάς