Logo
pharm24

Η έκθεση "ΚΑΛΛΟΣ. Η Υπέρτατη Ομορφιά" στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης άνοιξτε τις πόρτες της

Ευζωία

29 Σεπτεμβρίου 2021

White Shirt (48)

Μιλάμε για την αρχαία Ελληνική ομορφιά, την εκθιάζουμε αλλά πως την ορίζουμε; Ποιο παζλ δημιούργησε αυτή την ομολογουμένος εξιδανικευμένη αλλά και τόσο συμμετρικά γοητευτική έννοια της ομορφιάς; Γιατί στις Καρυάτιδες βλέπουμε μια ομάδα από καλλονές; 

 

To Moυσείο Κυκλαδική Τέχνης στην πολυαναμενόμενη έκθεση "ΚΑΛΛΟΣ: H Υπέρτατη ομορφιά" που ξεκινά σήμερα 29/9 επιχειρεί να την προσεγγίσει μέσα από δημιουργήματα του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού.

 

 

Tριακόσιες εμβληματικές αρχαιότητες από πενήντα δύο Mουσεία, Συλλογές και Εφορείες Αρχαιοτήτων σε όλη την ελληνική επικράτεια, την Ιταλία (Ιταλική χερσόνησο και Σικελία) και το Βατικανό, παρουσιάζονται στη συντριπτική πλειονότητά τους για πρώτη φορά εκτός των μουσείων προέλευσής τους και συναντώνται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, για να αποδώσουν ολοκληρωμένα το ιδεώδες του Κάλλους. Τα εκθέματα που επιλέχθηκαν χρονολογούνται κυρίως από τον 7ο έως και τον 1ο αι. π.Χ., δηλαδή από την Αρχαϊκή έως και την Ελληνιστική περίοδο και συμπληρώνονται  από ελάχιστα έργα των ρωμαϊκών χρόνων, σε περιπτώσεις όπου πρωτότυπα έργα των προηγούμενων περιόδων έχουν σωθεί μόνο σε αντίγραφα. 

 

Το αρχαιοελληνικό κάλλος είναι ένα ιδεώδες που αναπτύχθηκε στην αρχαία ελληνική σκέψη, εκφράστηκε μέσα από τα ποιήματα των επικών (8ος αι. π.Χ.) και λυρικών (7ος – 6ος αι. π.Χ.) ποιητών αρχικά ως εξωτερική ομορφιά και αποκρυσταλλώθηκε σταδιακά μέσα από κείμενα φιλοσόφων από τον 6ο αι. π.Χ. και εξής, οι οποίοι αναφέρθηκαν σε αυτό ως συνδυασμό της φυσικής εμφάνισης και των αρετών της ψυχής. Σε αυτή τη διάσταση του κάλλους επικεντρώνεται και η έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, αναδεικνύοντας τη συμβολή της αρχαίας Ελλάδας στον καθορισμό της έννοιας της ομορφιάς έως και σήμερα.  

 

Στην παρούσα έκθεση το κάλλος αποτυπώνεται μέσα από έναν τεράστιο πλούτο και  ποικιλία αρχαιοτήτων όπως αγάλματα, αγγεία, όστρακα κάτοπτρα, κοσμήματα, αρωματοδόχα ληκύθια, χρηστικά είδη καλλωπισμού (κρέμες, χρώματα κτλ), πήλινα, λίθινα, μετάλλινα έργα και τερακότες διαφόρων περιόδων, κυρίως αρχαϊκά, κλασικά και ελληνιστικά, ειδώλια, εργαλεία κόμμωσης, όπως σιδερένια ψαλίδια, χτενάκια κ.ά.

 

Στην ηχό της πανδημικής κρίσης, η έκθεση του Μουσείου Γουλανδρή, στοχεύει να ταξιδέψει τον επισκέπτη στο ωραίο και την φωτεινή πλευρά της ζωής. Γι'αυτό και μόνο το λόγο είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες εκθέσεις του φθινοπώρου που αξίζει να μπει στην ατζέντα μας! 

 

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με τη γενναιόδωρη υποστήριξη της L’Oréal.

 

Photo credit: Πάρις Τατιβιάν copyright για το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. 

Attica

Attica

Προτεινόμενα άρθρα για εσάς