Έχουμε μιλήσει στο παρελθόν για την αξία που έχει η καλοσύνη στη ζωή μας. Η καλοσύνη είναι σαν ένα δέντρο που δεν σταματά ποτέ να δίνει. Μία καλή πράξη φέρνει την άλλη και χωρίς καν να το καταλάβουμε μπορεί ένας άνθρωπος να φτάσει σε μία καλή πράξη επειδή ένας άλλος πριν από 100 άλλους έκαναν μία πράξη καλοσύνης και μετά όλα έγιναν ένα όμορφο ντόμινο.
Τί όμως γνωρίζουμε για την καλοσύνη;
Πράξεις καλοσύνης και ευχαρίστηση
Σύμφωνα με έρευνα του Βρετανικού Πανεπιστημίου Sussex, υπάρχει σύνδεση μεταξύ της στιγμής που κάνουμε μία καλή πράξη και της αίσθησης της ευεξίας. Οι ψυχολόγοι ερευνητές των οποίων η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό NeroImage, αναφέρουν ότι ο εγκέφαλός μας πλημμυρίζει με σεροτονίνη, ή αλλιώς με την ορμόνη της ευχαρίστησης. Την ίδια στιγμή εκκρίνονται ενδορφίνες που έχουν συνδεθεί με οφέλη στην διάθεση των ανθρώπων και με ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Καλύτερη καρδιακή λειτουργία
Ο ψυχολόγος David Hamilton, υποστηρίζει πως οι πράξεις καλοσύνης συνδέονται με την παρουσία οξυτοκίνης, μιας ορμόνης που λέγεται αλλιώς και “καρδιοπροστατευτική”. Η καρδιά με καλοσύνη φαίνεται να λειτουργεί πιο σωστά. Εκτός όμως από την προστασία της καρδιάς, η οξυτοκίνη έχει συνδεθεί και με την μακροζωία και μείωση στην εμφάνιση φλεγμονών.
Μαθήματα αλτρουισμού
Οι ερευνητές φαίνεται να μπορούν να διαχωρίσουν ακόμα και την πρόθεση με την οποία κάποιος προχωρά σε μία κίνηση καλοσύνης. Οι περιοχές ανταμοιβής του εγκεφάλου, όπως εκείνοι της κοιλιακής καλυπτρικής μοίρα, του επικλινή πυρήνα και του προμετωπιαίου φλοιού, παρουσιάζουν μεγαλύτερη δραστηριότητα κατά τη διάρκεια μιας πραγματικά καλής πράξης σε αντίθεση με καλές πράξεις που συνδέονται με συμφέροντα ή με κινήσεις στρατηγικής.
Πόσο καλύτερος και πιο υγιής θα ήταν κόσμος μας αν κάνουμε “ατόφιες” πράξεις καλοσύνης;