Μια πρόσφατη ανάρτηση της ψυχολόγου Dr. Nicole LePera βρήκε πολλούς ανθρώπους στα σχόλια να ταυτίζονται με όσα η ίδια έγραψε.
Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν τη σύνδεση μέσα από το κουτσομπολιό, τους τσακωμούς και το να έρχεται κανείς κοντά με τους άλλους, καθώς εκφράζουν όλοι μαζί, πόσο δεν τους αρέσει κάποιος άλλος. Προσπαθώντας να κατακτήσει κανείς μία ήρεμη ζωή, μπορεί να χρειαστεί να απελευθερωθεί από τους ανθρώπους που κρατούν και τους ίδιους και τους άλλους σε έναν εθιστικό κύκλο συναισθηματικού δράματος.
“Οι σχέσεις σας είναι ένα παράθυρο που μπορεί να σας δείξει τι διδαχθήκατε ότι σημαίνει η κοντινή σχέση και η σύνδεση όταν ήσασταν παιδιά” αναφέρει η λεζάντα κάτω από την ανάρτηση.
Στα σχόλια από κάτω μία κοπέλα μοιράστηκε τη δικη της εμπειρία: “Αυτή η ανάρτηση είναι πολύ σημαντική! Μεγάλωσα σε ένα σπίτι που το κουτσομπολιό και η ώρα που θα πίναμε το τσάι μας ήταν ένα αναπόσπαστο μέρος της ρουτίνας μας. Η μαμά μου είναι 85 ετών και την βλέπω πόσο πολύ αγαπά και ζει για το κουτσομπολιό. Μέρος της δικής μου αφύπνισης ήταν να επιτρέψω στον εαυτό μου να αποχωριστεί όλα αυτά. Αποφάσισα να επιλέξω εγώ πως θέλω να μιλάω και για ποιους θέλω να συζητάω. Αποδέχθηκα πως δεν μπορώ να αλλάξω τη μαμά μου και τη σχέση μου μαζί της. Δημιούργησα τα δικά μου όρια. Προσπαθώ να μην κουτσομπολεύω όταν μιλάω. Η ζωή είναι πολύ μικρή και πολύτιμη για να την ξοδεύεις μιλώντας για τις ζωές άλλων. Θέλω να δημιουργήσω υγιείς σχέσεις με ανθρώπους που σκέφτονται σαν εμένα”.
Ένας άλλος χρήστης σχολίασε: “Χρειάστηκε να βάλω αυστηρά όρια για το κουτσομπολιό στην οικογένειά μου. Ήταν ο μόνος τρόπος που είχα μάθει να συνδέομαι με κάποιους από τους αγαπημένους μου ανθρώπους. Ενώ ήθελα να νιώσω ξανά συνδεδεμένη μαζί τους, το κουτσομπολιό πάντα μου φέρνει αυτή την έντονη αίσθηση ντροπής και ενοχής, όπως ακριβώς νιώθεις μετά από ένα hangover. Επίσης το υποσυνείδητό μας αναγνωρίζει τα πάντα σαν μία προσωπική πληροφορία - κάθε φορά που σχολιάζουμε τους άλλους, αυτό που κάνουμε στην πραγματικότητα είναι να μιλάμε άσχημα για τις δικές μας ζωές”.
Οι περισσότεροι άνθρωποι μεγαλώνοντας έχουν ζήσει στα σπίτια τους τον “κοινωνικό σχολιασμό” και είναι πράγματι αρκετά εθιστικός, όπως λέει και η Dr. Nicole LePera. Είναι απόλυτα λογικό να έχει κανείς συνδέσει αυτές τις συζητήσεις με την κοντινότητα και την αίσθηση ότι ανήκεις κάπου, όταν το πρώτο μέρος που τα συνάντησε ήταν μέσα στην οικογένειά του. Έτσι συχνά ακόμα και όταν δεν το καταλαβαίνει μπορεί να φέρνει το κουτσομπολιό και στις υπόλοιπες του σχέσεις, σαν έναν τρόπο να έρθει πιο κοντά μαζί τους. Σαν μία φωνή να λέει: “Με τους δικούς μου ανθρώπους σχολιάζω, άρα αν σχολιάσω και με τους ανθρώπους που μόλις γνώρισα, θα τους φέρω πιο κοντά μου, θα έχουμε οικειότητα”.
Το νόημα ίσως να μην είναι να ντρέπεται κανείς για τις φορές που σχολίασε τους άλλους ή που συνδέθηκε με αυτό τον τρόπο σε ένα γκρουπ φίλων, αλλά να σκεφτεί πως θα ήθελε ο ίδιος να αλληλεπιδρά και να δημιουργεί δεσμούς στο σήμερα.