Εδώ και 30 χρόνια, το μη κερδοσκοπικό σωματείο 'Αλμα Ζωής, το οποίο ιδρύθηκε από γυναίκες που είχαν βιώσει προσωπικά τον καρκίνο του μαστού, αποτελεί ένα πυλώνα ψυχοκοινωνικής στήριξης και ενημέρωσης της σύγχρονης Ελληνίδας, με πυρήνα του την αλληλοβοήθεια.
Ενόψει του φετινού, ετήσιου Greece Race for the Cure, έναν αγώνα δρόμου που και φέτος 1,2 & 3 Οκτωβρίου 2021 θα είναι διαθέσιμος διαδυκτιακά αλλά και με ήπιες δράσεις ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού, ζητήσαμε από την κα Παρασκευή Μιχαλοπούλου, Πρόεδρο ΔΣ Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» να μοιραστεί μαζί τις σκέψεις της, τα όνειρα και τις ελπίδες της.
Ποια είναι η σχέση σας με τον Σύλλογο “Άλμα Ζωής” ;
Η σχέση μου με το «Άλμα Ζωής» αρχικά είναι σχέση αγάπης, αφοσίωσης και προσφοράς. Ξεκίνησα πριν πολλά χρόνια ως μέλος του Συλλόγου, στη συνέχεια εκπαιδεύτηκα ως εθελόντρια, υπηρετώντας το όραμα και τους σκοπούς του από διάφορες θέσεις, και σήμερα είμαι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου.
Πόσο εύκολο είναι να εκπροσωπείτε έναν οργανισμό με τόσο μεγάλη δράση;
Πράγματι, ο Σύλλογός μας έχει πολλά προγράμματα, δράσεις και εκδηλώσεις. Οι απαιτήσεις είναι πολλές, όπως και το βάρος των ευθυνών. Ειδικά αν σκεφτούμε τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε όλοι, τη δυσκολία να είσαι ασθενής με καρκίνο του μαστού σήμερα, τη δυσκολία να είσαι συνεπής με τους επανελέγχους καθώς, επίσης, και τη δυσκολία να προτρέπεις τις γυναίκες να μην αμελούν τον προληπτικό τους έλεγχο. Όμως, όσο αυξάνουν οι δυσκολίες και οι ανάγκες οφείλουμε να συνεχίζουμε και να ενδυναμώνουμε τόσο τις γυναίκες που βίωσαν ή βιώνουν την ασθένεια όσο και κάθε γυναίκα να ξεπεράσει τα όποια εμπόδια και - παίρνοντας τα κατάλληλα μέτρα προστασίας- να κάνει τον προληπτικό της έλεγχο. Γιατί αυτό μπορεί να είναι σωτήριο για τη ζωή της.
Πώς επηρέασε η πανδημία την ανταπόκριση του κόσμου στις δράσεις σας;
Η πανδημία άλλαξε πολλά στον τρόπο λειτουργίας μας, στην υλοποίηση των προγραμμάτων, στη διεξαγωγή του συμβολικού αγώνα δρόμου και περιπάτου Greece Race for the Cure. Κυρίως, όμως, επηρέασε τη ζωντανή επαφή με τα μέλη μας, η οποία πολλές φορές έχει καθοριστικό ρόλο στη συναισθηματική τους στήριξη από τις υπόλοιπες γυναίκες.
Το σημαντικό, βέβαια, είναι ότι η λειτουργία του Συλλόγου δεν διακόπηκε, ούτε και η παροχή των προγραμμάτων μας. Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας του Συλλόγου μας συνέχισαν να στηρίζουν, να ενδυναμώνουν και να ενημερώνουν τις ασθενείς όπως και τα μέλη των οικογενειών τους, ανελλιπώς.
Ενώ και η διεξαγωγή του Greece Race for the Cure® προσαρμόστηκε στις συνθήκες και έτσι πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά διαδικτυακά!
Ήρθατε πέρσι για πρώτη φορά αντιμέτωποι με το στοίχημα διαδικτυακός αγώνας για τον καρκίνο του μαστού. Τελικά το στοίχημα πέτυχε;
Όλοι βρεθήκαμε μπροστά σε ένα γεγονός που δεν είχαμε ξαναβιώσει. Αγώνας δρόμου και περίπατος διαδικτυακά. Δύο εκ διαμέτρου αντίθετες συνθήκες ενώθηκαν για τη συνέχιση του συμβολικού αγώνα μας ενάντια στον Καρκίνο του Μαστού. Το στοίχημα πέτυχε γιατί ο κόσμος έδειξε μεγάλη συνέπεια ως προς τη συμμετοχή και στήριξή του στον αγώνα, ακόμα και αν αυτός ήταν διαδικτυακός, που είναι κάτι πρωτοφανές για τους περισσότερους. Αν και χάθηκε η μαγεία της συνεύρεσης, δε χάθηκε η μαγεία και η ουσία της συμμετοχής. Και στο τέλος μείναμε όλοι, διοργανωτές και συμμετέχοντες, με τη γλυκιά γεύση της πρωτιάς, μιας και ο αγώνας μας ήρθε πρώτος σε συμμετοχές μεταξύ των χωρών που πήραν μέρος από όλη την Ευρώπη.
Τι κοινό στοιχείο παρατηρείτε στα μέλη του οργανισμού σας;
Το βασικό κοινό στοιχείο είναι η εμπειρία όλων μας με τον καρκίνο του μαστού. Έχουμε όλες βιώσει τους ίδιους φόβους, ανασφάλειες και προσδοκίες, παρόμοια προβλήματα με τον εαυτό μας, την οικογένεια, τους φίλους και γνωστούς μας και την εργασία. Ο καρκίνος του μαστού έρχεται και ισορροπεί όλες τις ανισότητες, όπως ηλικία, μορφωτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Όλες έχουμε παρόμοια συναισθήματα και ανάγκες.
Τι σημαίνει για εσάς η συνεργασία με τους οργανισμούς Think Pink Europe® και την Susan G. Komen®;
Κάθε συνεργασία με φορείς για τον καρκίνο του μαστού σε ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο επίπεδο είναι πολύ σημαντική για εμάς και για τον σκοπό που υπηρετούμε. Καθώς μέσα από αυτές μοιραζόμαστε γνώσεις, εμπειρίες και καλές πρακτικές για τη στήριξη των ασθενών με καρκίνο μαστού, κάνουμε τη φωνή μας πιο δυνατή και καταφέρνουμε να διεκδικούμε καλύτερες συνθήκες για τις ασθενείς.
Οι δύο αυτές συνεργασίες, όμως, έχουν μια ιδιαίτερη σημασία για εμάς. Καθώς -εκτός όλων των άλλων- μέσα από τη συνεργασία μας με τη Susan G. Komen® και ως ιδρυτικό μέλος του Think Pink Europe® πραγματοποιούμε το Greece Race for the Cure®, τον ετήσιο συμβολικό αγώνα δρόμου και περίπατο ενάντια στον καρκίνο του μαστού. Ένα ραντεβού που δίνουμε ανελλιπώς τα τελευταία 13 χρόνια για να μιλήσουμε για τη σημασία της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης της ασθένειας, να γιορτάσουμε τη ζωή και να τιμήσουμε όλες εκείνες τις γυναίκες που δεν είναι πια μαζί μας.
Υπήρξαν δύσκολες μέρες και αν ναι, τι σας βοήθησε να συνεχίσετε;
Δύσκολες ημέρες έρχονται συχνά και κατά τη διάρκεια της ασθένειας και μετά από αυτή, ενώ η πανδημία έκανε πιθανόν κάποιες ημέρες ακόμα δυσκολότερες. Αυτό που με βοηθάει πάντα να συνεχίζω είναι η σκέψη της γυναίκας εκείνης που αυτή τη στιγμή σοκαρισμένη ακούει τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, εκείνης που πιθανόν κάνει χημειοθεραπεία ή της γυναίκας με υποτροπή, που περιμένει ανυπόμονα τα αποτελέσματα των εξετάσεων για να ακούσει ότι ο οργανισμός της ανταποκρίνεται στη νέα θεραπεία. Είναι τόσες πολλές οι ανάγκες και τα προβλήματα που δεν επιτρέπουν εφησυχασμό ή μοιρολατρική στάση.
Πόσο σημαντική είναι η καθιερωμένη επίσκεψη στον γιατρό εν μέσω πανδημίας;
Η καθιερωμένη επίσκεψη στον γιατρό εν μέσω πανδημίας είναι τόσο σημαντική όσο ήταν και πριν την πανδημία και όσο θα είναι και μετά. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε, το γεγονός ότι υπάρχει πανδημία δεν σημαίνει ότι ο καρκίνος του μαστού δεν συνεχίζει να υπάρχει. Όπως, επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η έγκαιρη διάγνωση είναι το βασικό εργαλείο που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε την ασθένεια με επιτυχία. Έτσι η καθιερωμένη επίσκεψη στον γιατρό είναι πάντα σημαντική.
Πιστεύετε ότι η σύγχρονη Ελληνίδα έχει ευαισθητοποιηθεί όσο πρέπει στο ζήτημα της πρόληψης, έχει βάλει τη μαστογραφία στη ζωή της;
Ως Πρόεδρος ενός Συλλόγου που αγωνίζεται εδώ και 33 χρόνια ενάντια στον Καρκίνο του Μαστού, θέλω να πιστεύω ότι πράγματι η σύγχρονη Ελληνίδα είναι σαφώς περισσότερο ευαισθητοποιημένη από παλαιότερα. Πιθανότατα δεν φθάνουμε στο επίπεδο άλλων ευρωπαϊκών χωρών, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για να έχουμε πλήρη εικόνα. Εμείς, όμως, σαν Σύλλογος συνεχίζουμε μέσα από τις δράσεις μας να ευαισθητοποιούμε και να κινητοποιούμε όλες τις γυναίκες να ακολουθούν τον απαραίτητο προληπτικό τους έλεγχο για τον Καρκίνο του Μαστού, ανάλογα με την ηλικία τους και το οικογενειακό τους ιστορικό, ευελπιστώντας ότι, κάποια στιγμή, μέσα από οργανωμένα προγράμματα όλες οι γυναίκες θα κάνουν τον προληπτικό τους έλεγχο.
Εσάς, ως γυναίκα τι σας εμπνέει να αντιμετωπίζετε με αισιοδοξία την κάθε μέρα;
Με έντονη τη διάθεση της προσφοράς, αυτό που με εμπνέει είναι το όραμα, οι αξίες και οι σκοποί του Συλλόγου μας. Αφιερωμένη και αφοσιωμένη σε αυτά και πάντα με στόχο να παρέχουμε σε κάθε γυναίκα την υποστήριξη που έχει ανάγκη σε κάθε φάση και πλευρά της ζωής της.
Αν χρησιμοποιούσατε μία λέξη που να εκφράζει το έργο του οργανισμού “Άλμα ζωής”, ποια θα ήταν αυτή;
Αλληλοβοήθεια.
Ιnfo
Στήριξε το Greece Race for the Cure κάνοντας εγγραφή εδώ
Για την τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης 'Αλμα Ζωής δες εδώ