Η ματαίωση συναντάται συχνά στα βιβλία που αφορούν στην ψυχολογία των παιδιών και συχνά φαίνεται να είναι χαρακτηριστικό της παιδικής ηλικίας. Είναι ίσως χαρακτηριστικό το παράδειγμα ενός παιδιού που μόλις του ανακοινώνουν οι γονείς του ότι ακυρώθηκε η σχολική εκδρομή λόγω κακοκαιρίας και εκείνο κάθεται στο πάτωμα και αρχίζει και κλαίει.
Μία μικρή αναζήτηση στο διαδίκτυο θα σας πείσει πως φαίνεται να έχουμε ξεχάσει πως η ματαίωση μπορεί να είναι δύσκολη και για τους ελήνικες.
Ποιος είναι ο ορισμός της ματαίωσης;
Η ματαίωση είναι η οριστική ακύρωση μιας προγραμματισμένης δραστηριότητας, η διάψευση μιας άποψης, ιδέας ή ελπίδας που μπορεί να έχει ένα άτομο.
Φανταστείτε τώρα ένα ενήλικα, για παράδειγμα έναν επαγγελματία, υπεύθυνο πωλήσεων σε ένα τμήμα. Τον ενημερώνουν ότι ακυρώθηκε ένα πολύ σημαντικό ραντεβού, το οποίο προσπαθούσε πολύ καιρό να κανονίσει. Φανταστείτε να έχει πολύ χαμηλή ανοχή στην ματαίωση και να αρχίσει να φωνάζει ή να κλαίει επειδή το ραντεβού αυτό δεν θα πραγματοποιηθεί.
Ίσως τελικά να μην έχουν μόνο τα παιδιά δυσκολία να αποδεχθούν ότι κάτι που περίμεναν πως και πως, δεν θα πραγματοποιηθεί.
Η αλήθεια είναι πως σε κανέναν δεν αρέσει να ματαιώνεται. Αν κάποιος δουλεύει όλη μέρα για ένα πρότζεκτ και ξαφνικά έρθει ο υπεύθυνός του και του πει πως δεν δουλεύει προς την σωστή κατεύθυνση και πως θα πρέπει να το κάνει όλο ξανά από την αρχή είναι λογικό να ματαιωθεί.
Το κλειδί στην αποδοχή της ματαίωσης είναι να μπορείς να κάνεις ένα βήμα πίσω και να κάνεις κάποιες ερωτήσεις στον εαυτό σου:
- Τι αισθάνομαι και γιατί;
- Με ποιους διαφορετικούς τρόπους μπορώ να αντιδράσω σε αυτό που μου συμβαίνει;
- Ποιον τρόπο θα επιλέξω και γιατί;
Ουσιαστικά δηλαδή να μπορείς να ρυθμίσεις τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις σου και να μην αφήνεις την κατάσταση που βιώνεις να σε παρασύρει. Τελικά τα πράγματα που προσπαθούμε να διδάξουμε στα παιδιά είναι συχνά σύνθετα και δύσκολα ακόμα και για εμάς. Έτσι δεν είναι;