Logo
pharm24

Το κίνημα #metoo ήρθε στην Ελλάδα;

Ευζωία

07 Φεβρουαρίου 2021

metoo

Μετά από την καταγγελία του βιασμού της Σοφίας Μπεκατώρου, τη συζήτηση σχετικά με την ενοχοποίηση των θυμάτων και το μεγάλο κύμα αποκαλύψεων και άλλων γυναικών και ανδρών που έχουν υποστεί κακοποιητικές συμπεριφορές ή σεξουαλική παρενόχληση, τέθηκε το μεγάλο ερώτημα από πολλούς: Μήπως ήρθε επιτέλους το κίνημα #MeToo στην Ελλάδα; 

 

 

Ας ξεκινήσουμε όμως πρώτα με την ιστορία του κινήματος. Η Tarana Burke δημιούργησε το #MeToo το 2006 και χρειάστηκε να περάσουν 11 χρόνια μέχρι να μετατραπεί σε ένα παγκόσμιο κίνημα κατά της σεξουαλικής κακοποίησης. H Tarana Burke γεννήθηκε στο Bronx της Νέας Υόρκης και σήμερα είναι 45 ετών. Η ίδια από νωρίς είδε το πρόσωπο της σεξουαλικής βίας. Η ίδια περιγράφει πως όταν ήταν ακόμα πολύ μικρή, συνήθιζε να παίζει με τα αγόρια της γειτονιάς της όταν μία μέρα κάποια από αυτά τα παιδιά την έσπρωξαν κάτω και της έσκισαν τη μπλούζα. Την βοήθησε η μητέρα ενός από τα παιδιά που διέκοψε τον τσακωμό συμβουλεύοντάς την να σταματήσει να παίζει με τα παιδιά της γειτονιάς και να προσέχει, αλλιώς, κάτι κακό θα μπορούσε να της συμβεί. 

 

Ο τρόπος που η Burke ένιωσε σχετικά με αυτό το περιστατικό αλλά και το γεγονός ότι θεώρησε πως ήταν δικό της λάθος/ευθύνη, ίσως να είναι και ο λόγος που από νωρίς άρχισε να ασχολείται με τα κοινά και με ομάδες εφήβων. 

 

Ενώ η Burke είχε από το 2006 ιδρύσει τον οργανισμό #MeToo, χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι να γίνει γνωστό το κίνημα. Συγκεκριμένα τον Οκτώβρη του 2017 (την περίοδο που γινόταν λόγος για το σκάνδαλο με τον Harvey Weinstein ) η Αμερικανίδα ηθοποιός Alyssa Milano μέσα από μία ανάρτησή της έκανε γνωστό τον κίνημα παγκοσμίως. 

 

 

Η ανάρτηση της Alyssa Milano: 

“Εάν όλες οι γυναίκες που έχουν παρενοχληθεί ή έχουν επιτεθεί σεξουαλικά έγραφαν “Me Too” ως κατάσταση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα μπορούσαμε να δώσουμε στους ανθρώπους μια αίσθηση του μεγέθους του προβλήματος.”

 

Η Burke όπως αναφέρει σε συνεντεύξεις της, όταν βρέθηκε στα social media και είδε τι συνέβη με το #MeToo η πρώτη της αντίδραση ήταν πανικός. Χρειάστηκαν πραγματικά 11 χρόνια δουλειάς προς πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις για να φτάσει το 2017 το #MeToo να πάρει τη δημοσιότητα που του αναλογεί. 

 

Στη Ελλάδα ουσιαστικά ο λόγος για το #MeToo ξεκίνησε μετά την δραματική αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου, όμως εδώ και πολλά χρόνια γινόταν δουλειά από πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις για την ισότητα των φύλων και την εκπαίδευση του κόσμου ώστε το έδαφος να είναι λίγο περισσότερο στρωμένο σήμερα. Σχεδόν 4 χρόνια λοιπόν μετά την μεγάλη δημοσιότητα του #MeToo, βρέθηκαν να γίνονται αποκαλύψεις από πολλές γυναίκες οι οποίες έχουν δεχθεί στο χώρο του Αθλητισμού, του Θεάματος και της Δημοσιογραφίας σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση.

 

 

Σε συνέντευξή της, η Νατάσα Κεφαλληνού, υπεύθυνη του Κέντρου «Διοτίμα» στο OneMan, όταν ο αρθρογράφος την ρωτά, τι χρειάζεται να κάνουμε για να ατενίζουμε με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον, η ίδια απαντά: «Φυσικά, η υπονόμευση της κοινωνικής ανοχής στην έμφυλη βία απαιτεί και την τιμωρία των δραστών. Κάτι που είδαμε στην Αμερική με τη δικαιοσύνη να επιβάλλει σημαντικές ποινές για αντίστοιχα αδικήματα, αντιστρέφοντας τη σταθερή εικόνα ατιμωρησίας των δραστών σεξουαλικής βίας. Αναμένουμε να δούμε και στη χώρα μας αντίστοιχες εξελίξεις».

 

Άρα στην απάντηση αν το #MeToo ήρθε και στην Ελλάδα, η δική μας απάντηση είναι πως ναι ήρθε. Αφού όμως ήρθε χρειάζεται και να δημιουργηθεί ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα είναι επαρκές και ανεξάρτητο. Θα ξεκινά από την εκπαίδευση της κοινωνίας σε θέματα σχετικά με την επιθετικότητα, τα φύλα και την συναίνεση ενώ ταυτόχρονα να δημιουργηθεί ένας ανεξάρτητος μηχανισμός που θα καταγγέλλονται περιστατικά και τα θύματα θα αισθάνονται ασφάλεια να απευθυνθούν. 

 

Έγινε η αρχή και τώρα πρέπει όλοι να πιάσουμε δουλειά! 






Attica
Attica

Προτεινόμενα άρθρα για εσάς