Logo
pharm24

Μια ρομαντική απόδραση στην πιο ιστορική πόλη - Το Ναύπλιο!

Ευζωία

20 Σεπτεμβρίου 2020

Nafplio Main

Το να συνδυάζεις στα ταξίδια τη διασκέδαση με την εξερεύνηση, είναι πάντα μια ενδιαφέρουσα προοπτική. Και το Ναύπλιο έχει την ιδιότητα να συνδυάζει και τα δύο με σαγηνευτικό τρόπο.

 

Το ενετικό κάστρο, που δεσπόζει πάνω από την παλαιά πόλη, είναι το σήμα κατατεθέν του αγώνα των Ελλήνων για την ελευθερία ενώ η πόλη του Ναυπλίου ισορροπεί ανάμεσα στον ρομαντισμό και την ιστορία, με ολοζώντανες εικόνες από το παρελθόν να αναβιώνουν σε κάθε σημείο του Παλαμιδίου και του Ναυπλίου. 


Το πιο αντιπροσωπευτικό μνημείο της πόλης του Ναυπλίου και ίσως το πιο όμορφο ενετικό κάστρο στην Ελλάδα.

 

 

Χτίστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα μέσα σε μόλις τρία χρόνια, ενώ το μέγεθός του μαρτυρούσε τη σημασία που είχε η πόλη για τους Ενετούς. Στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ένας από τους προμαχώνες του μετατράπηκε σε φυλακή.

 

Συμβολικά μια νύχτα του Νοεμβρίου του 1822 οι εξεγερμένοι Έλληνες όρμησαν μέσα στο κάστρο για να το καταλάβουν, δίνοντάς του έτσι ισχυρή, συμβολική σημασία. Το Παλαμήδι έγινε συνώνυμο με την επιστροφή του Ναυπλίου σε ελληνικά χέρια και με την κεντρική θέση που έμελε να καταλάβει η πόλη ως πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους.

 

Σήμερα το Ναύπλιο, μόλις 2 ώρες με αυτοκίνητο από την Αθήνα, ανήκει στους top προορισμούς για ρομαντικές αποδράσεις Σαββατοκύριακου.

Για να ζήσεις ολοκληρωμένη την εμπειρία του Ναυπλίου, επιβάλλεται ωστόσο να επισκεφθείς το κάστρο που από τα 216μ. προσφέρει μοναδική θέα στην πόλη και τον Αργολικό κόλπο. Ιδανικά θα τολμήσεις να ανέβεις τα 999 σκαλοπάτια (σύμφωνα με τους θρύλους).

Στην πραγματικότητα 857 οδηγούν στο κάστρο και πάνω από 1.000 στην κορυφή του λόφου.

 

 

Στο Παλαμήδι ξεχωρίζουν δύο προμαχώνες: ο Μιλτιάδης, όπου αργότερα φυλακίστηκε ο ήρωας της ελληνικής επανάστασης Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, κατηγορούμενος για προδοσία, και ο Άγιος Ανδρέας, που επίσης χρησιμοποιήθηκε σαν φυλακή.

 

 

Μέσα στον προμαχώνα υπάρχει θολωτή, κυλινδρική εκκλησία, όπου εορταζόταν η γιορτή του Αγ. Ανδρέα, στη μνήμη της λειτουργίας που έγινε όταν κατέλαβαν το Παλαμήδι οι Έλληνες τερματίζοντας την Οθωμανική κυριαρχία.

 

Αυτό όμως που θα σου μείνει αξέχαστο στο Παλαμήδι, πέρα από την αρχιτεκτονική και το μέγεθος του κάστρου, είναι η πανοραμική θέα του Ναυπλίου και του Αργολικού κόλπου, που θα απολαύσεις αν το επισκεφθείς.

 

Μπούρτζι

 

 

Στολίδι της πόλης, είναι το Μπούρτζι, το νησάκι-φρούριο που έχει μεγάλη και σημαντική ιστορία! Σήμερα θα το προσεγγίσετε µε καραβάκι σε 5′. Η διάρκεια παραμονής είναι 20′ και η ξενάγηση εξαντλείται στο να περπατήσετε ανάμεσα στα τείχη, να δείτε µε τα µάτια της φαντασίας σας τι υπήρχε εκεί!

 

Να πάτε όμως ενημερωμένοι, γιατί δυστυχώς, δεν υπάρχει ούτε ένα φυλλάδιο ούτε μια πινακίδα να εξηγεί την ιστορία του… Μην παραλείψετε να γνωρίσετε την ιστορία της πρώτης φυλακής του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

 

Βουλευτικό


Χτίστηκε το 1730 και όπως μαρτυρά και η αρχιτεκτονική του λειτούργησε αρχικά ως τζαμί μέχρι το 1825, όταν και στέγασε την πρώτη Βουλή των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, εξ ου και η σημερινή ονομασία του. Από το 1826 και μετά, πέρα από άλλες λειτουργίες του, χρησιμοποιήθηκε και ως φυλακή.

 

 

Ο Ναός του Αγίου Σπυρίδωνα


Στην είσοδό του, εκτυλίχθηκε µία από τις πιο μελανές σελίδες της νεότερης ελληνικής Ιστορίας καθώς στις 27 Σεπτεμβρίου 1831 έπεσε νεκρός από τα βόλια των Μαυρομιχαλέων ο Ιωάννης Καποδίστριας.

Χτίστηκε την περίοδο της Α’ Ενετοκρατίας, αλλά μετά τον βομβαρδισμό της πόλης από τους Ενετούς, το 1686, έπαθε μεγάλες ζημιές.
Στην είσοδό της εκκλησίας, υπάρχει γυάλινη προθήκη, η οποία υποδεικνύει το μέρος όπου σφηνώθηκε η σφαίρα.

 

Στη συνοικία του Ψαρομαχαλά

 


Η πάλαι κάποτε συνοικία των ψαράδων και των εμπόρων, γνωστή ως Ψαρομαχαλάς, εκτείνεται πάνω από την οδό Σταϊκοπούλου.

Ανεβαίνοντας τα σκαλοπάτια αυτής της γραφικής γειτονιάς, θα χαθείτε στα σοκάκια με τα διατηρητέα κτήρια, τα πολύχρωμα παρτέρια και τις γάτες που “λιάζονται” πάνω στις σκεπές… Ένα κινηματογραφικό σκηνικό που μοιάζει να έχει βγει από το παρελθόν.

 

Ναός του Αγίου Γεωργίου


Είναι ο πρώτος καθεδρικός του ελληνικού κράτους από την απελευθέρωσή του και μετά, όπου βρίσκονται οι τάφοι μεγάλων προσωπικοτήτων, όπως του Παλαιών Πατρών Γερμανού. Στον ίδιο ναό θα δείτε τον θρόνο του βασιλιά Όθωνα και ένα πιστό αντίγραφο του μεγαλειώδους έργου του Λεονάρντο Ντα Βίντσι «Μυστικός Δείπνος».


Πλατεία Τριών Ναυάρχων

 


Όπως λέει και το όνομά της, η πλατεία αυτή είναι αφιερωμένη στη μνήμη των ναυάρχων Kόδριγκτον (Aγγλία), Δεριγνύ (Γαλλία) και Xέιδεν (Pωσία), που κατατρόπωσαν τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου. Εκτός από τα αξιόλογα νεοκλασικά κτήρια που την «κοσμούν», εδώ βρίσκεται το ταφικό μνημείο µε τα οστά του Δημήτριου Υψηλάντη και ο ανδριάντας του Όθωνα.

 

Η πλατεία Συντάγματος

 


Γνωστή ως «Πλατεία Πλατάνου», έγινε «Πλατεία Λουδοβίκου» (προς τιμήν του πατέρα του Όθωνα) έως το 1843, που πήρε το σημερινό της όνομα όταν οι Έλληνες ζήτησαν από τον νεαρό βασιλιά την παραχώρηση Συντάγματος.

Εδώ κάποτε, στη σκιά ενός πλατάνου, οι οπλαρχηγοί κατάστρωναν τα επαναστατικά σχέδιά τους κατά των Τούρκων… ενώ σήμερα οι επισκέπτες απολαμβάνουν τις ηλιόλουστες μέρες στα καφέ µε θέα τα εντυπωσιακά οικήματα…το θολωτό Βουλευτήριο , το Τριανόν (παλαιό τζαμί), η Εκκλησία του Αγ. Γεωργίου και το Αρχαιολογικό Μουσείο.

 

Πλατεία Φιλελλήνων


Μπροστά στο λιμάνι, η πλατεία περιτριγυρίζεται από σημαντικά κτήρια όπως το Τελωνείο, την Εκκλησία του Αγίου Νικολάου και ένα διώροφο νεοκλασικό κτήριο του 19ου αιώνα, που φιλοξενεί το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Harvard.

Η ονομασία της οφείλεται στο μνημείο που υπάρχει στο κέντρο, το οποίο ανηγέρθη το 1903 στη μνήμη των Γάλλων φιλελλήνων πεσόντων που αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση της Ελλάδας.
Τα τελευταία χρόνια τοποθετήθηκε εκεί και η προτομή της Μαντώς Μαυρογένους, που την περίοδο 1824-1831 έμενε στο Ναύπλιο.

 

Όμως η πόλη είναι ιδανική και για διασκέδαση, με τα δεκάδες ταβερνάκια να ικανοποιούν και τους πιο δύσκολους, ενώ μετά από ένα καλό γεύμα, μην παραλείψετε να κάνετε μια βόλτα στα υπέροχα μαγαζάκια και να καταλήξετε σε ένα από τα πολλά και ενδιαφέροντα μπαράκια.

 

Πηγές: Discover Greece & Travel style

Attica
Attica

Προτεινόμενα άρθρα για εσάς